2018 m. gruodžio 10 d. 16:00 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Vaida Kurpienė pataria: žiemą valgiaraštyje turėtų puikuotis patiekalai, ruošti garuose

2018-12-06, 08:44

respublika.lt

Vaida Kurpienė pataria: žiemą valgiaraštyje turėtų puikuotis patiekalai, ruošti garuose nuotrauka, foto

Vaida Kurpienė

Ar įmanoma sveikai maitintis žiemą, kai organizmas, rodos, pats prašosi šiltų, sočių patiekalų, saldesnių ir riebesnių maisto produktų? Daugybė tautiečių vis dar mano, kad šaltuoju laikotarpiu galima šiek tiek atleisti vadeles. Tačiau iš tiesų, norint išlikti sveikam ir gyvybingam, savimi rūpintis būtina visus metus. Visavertiška mityba – tiesiog privalomas geros savijautos komponentas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, puikus sprendimas – maisto ruošimas garuose.

Sotus ir sveikas maistas – būtini žiemos atributai

„Žiemą dėl šviesos trūkumo ir šaltesnio oro iš tiesų labiau norisi saldumynų, miltinių patiekalų ar tiesiog daugiau valgyti. Vis dėlto būtina laikytis taisyklių, kurios gerą savijautą užtikrintų tiek šiuo laikotarpiu, tiek ir vėliau. Žiemą irgi turime valgyti daug daržovių: šviežių, raugintų ir garintų. Rekomenduoju mažiau vartoti mėsos ir pieno produktų. Optimaliausia šiuo laikotarpiu būtų rinktis garuose gamintą maistą“, –  sveikos mitybos paslaptimis dalijasi V. Kurpienė. 

Pasak sveikos gyvensenos ekspertės, maisto ruoša garuose yra kur kas pranašesnė už kitus gaminimo būdus. „Jei kalbame apie augalinį maistą, pavyzdžiui, daržoves, tai šitaip paruoštose lieka daugiau skaidulų ir vitaminų. O garuose kepama mėsa viduje tampa sultinga, o iš išorės gražiai pagelsta. Taip pat gaminimo procese išvengiame plastiko –  kepimo maišų bei plėvelių. Garuose puikiai tinka ir pašildyti maistą, jis praranda mažiau maistinių medžiagų“, – pasakoja V. Kurpienė.

Garuose gaminti patiekalai gali nustebinti ryškiu skoniu

Dažnai manoma, kad maistą, ruošiamą garuose, galime vadinti tik sveiku, tačiau kaip dėl skonio – ar jis gali priversti aiktelėti? „Kaip pasigaminsime, taip ir bus. Jei per ilgai verdame – skonis nublanksta, bet jei gaminsime trumpai, dėl garų produktai išlieka gražesnės spalvos, daržovės – malonaus traškumo, o prieskonių galime berti ant viršaus gamindami arba ant jau patiekiamo patiekalo. Taigi pamirškime beskonį maistą. Beje, esu orkaitėje garuose kepusi net savo firminius morkų keksiukus. Galvojau, kad sutiš, bet, mano nuostabai, buvo labai malonios tekstūros ir skonio. Tad nebijokite rizikuoti – garuose kepti galima daugybę patiekalų, kurie taip ruošiami išliks sveiki ir skanūs“, – komentuoja V. Kurpienė.

Garai atgaivins ir vakarykštį patiekalą

Kad maisto gamyba garuose yra populiari, V. Kurpienei pritaria ir „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. Specialistas tik nori patikslinti, kad dažniausiai painiojamos dvi sąvokos: virimas ir kepimas. „Kepimas garuose atveria dar daugiau galimybių. Kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus. Pavyzdžiui,  kepimas su 25 proc. garų ypatinka mėsai ruošti, nes tokiu atveju viduje ji būna sultinga, o iš išorės traški. Naudojant 50 proc. garų, optimalu maistą šildyti – vakarykščiai patiekalai taps drėgnesni, išliks skanūs. Toks garų kiekis taip pat tinka daržovėms arba tokiems desertams kaip krembriulė ruošti. Kepimas vien garais yra puikus daržovių patiekalams ar žuviai gaminti. Naudojant šią programą nereikia papildomų riebalų ar aliejaus, maistas neprisvyla ir neperkepa. Drėgmė leidžia išsaugoti maistines medžiagas, skonį ir vitaminus, lyginant su įprastais kepimo būdais“, – pasakoja P. Gendvilis.

Taigi, kepimas garuose, derinant garus ir karštį, gali atverti neribotas sveikesnio maisto ruošimo galimybes: patiekalai būna sodresnės spalvos, sultingi, nepraranda skonio, o svarbiausia – juose vis dar gausu vitaminų. „Galioja tik viena griežta taisyklė – neviršyti gaminimo laiko. Daržovės turi išlaikyti formą ir kramtomą konsistenciją. O štai žuvis, net ir garuose pervirta, taps sausa“, – teigia V. Kurpienė.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir...

Kaip apsisaugoti nuo gripo? nuotrauka, foto

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento (NVSC) specialistai primena, kad labai svarbu,...

Ar saugus šulinių vanduo? nuotrauka, foto

Šilalės rajono gyventoja 80-metė Emilija Šukienė, kuriai po kelio sąnario keitimo operacijos...

Lyg per karą: vienoje lovoje – dvi ligonės nuotrauka, foto

Lapkritį visame pasaulyje vyrai raginami pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Tačiau, pasak medikų,...

Prostatos ligos: tikrintis reikia ne tik baiminantis vėžio nuotrauka, foto

Tapti milijonieriumi įkvėpė gyvenimas vaikų namuose nuotrauka, foto

TV ir radijas, Ten auga laukiniai. Vaiknamiai, atsilikėliai – tokius šiltame tėvų glėbyje augusių bendraamžių...

Kaip apsisaugoti nuo gripo? nuotrauka, foto

Sveikata, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir...

Gyvūnų prieglauda skambina pavojaus varpais: situacija pasieks kritinę ribą nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdoje nebeliko valkataujančių šunų – tuo pasirūpino benamių gyvūnų globos įstaigos....

Šviesomis ir garsais atgijo Anikės legenda nuotrauka, foto

Renginiai, „Susipažinkime, aš poetas, Simonas, o aš Anikė – Anna, pastoriaus iš Taravos...

TV ir radijas, Paskelbta prieš 1 val.

Sveikata, Paskelbta prieš 2 val.

Renginiai, Paskelbta prieš 3 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...