Urologinės procedūros - greitai ir kokybiškai

Technologijų progresas medicinoje itin matomas - operacijos tampa mažiau traumuojančios, tausojančios pacientų sveikatą.

Daug tyrimų dėl kurių anksčiau pacientus reikėdavo guldyti į ligoninę, dabar atliekami daug paprasčiau, nemažai tyrimų tapo saugūs atlikti ambulatoriškai. Dienos chirurgijos operacijos taip pat yra saugios, o jas atlikus žmogų jau kitą dieną galima išleisti į namus.

"Urologijos skyriuje kasmet atliekama apie 1 000 įvairių dienos chirurgijos operacijų ir procedūrų. Tai - prostatos biopsijos, kurių per metus būna apie 400, apžvalginės cistoskopijos - operacijos, kai apžiūrima šlapimo pūslė, jų būna apie 200. Taip pat vyrams atliekama kapšelio chirurgija, fimozės, spermatocelės, moterų šlapimo nelaikymui gydyti įdedamos specialios juostelės. Tos chirurginės veiklos, kurią galime atlikti per dienos chirurgiją, yra gana daug, tai yra visiškai saugu, eikvojami mažiau resursų, komfortabiliau žmogui", - kalbėjo KUL Urologijos skyriaus vedėjas, gydytojas urologas Raimundas Venckus.

Pasak jo, visos išvardintos procedūros trunka iki valandos, t. y. yra nedidelės apimties ir dėl to patenka į dienos chirurgijos paslaugų spektrą.

"Kadangi tos procedūros yra santykinai nedidelės apimties, komplikacijų praktiškai nepasitaiko. Po operacijos papildomo stebėjimo žmogui nereikia. Tais atvejais, kai matome, kad yra kokių nors problemų, tie žmonės guldomi į skyrių ir suteikiama papildoma pagalba", - aiškino R. Venckus.

Gydytojas neslėpė, kad darbas yra itin intensyvus.

"Drįsčiau teigti, kad darbas yra itin intensyvus ir daugelis atliekamų procedūrų atliekama dienos chirurgijos formate. Šių procedūrų atlikimą reglamentuoja ne tik mūsų pačių galimybės, bet ir valstybės poįstatyminiai aktai, kurie nurodo, kas turi būti atliekama, kaip turi būti mokama už tas procedūras ir taip toliau. Mes suteikiame tikrai daug paslaugų. Tos 1 000 operacijų ir paslaugų sudaro maždaug pusę visų per metus mūsų atliekamų procedūrų, tai - išties didelis skaičius, - sakė R. Venckus.

- Dienos chirurgijos operacijų labai daugėja, tai leidžia technologijos. Greitas darbas vienareikšmiškai yra sunkesnis už lėtą darbą, tai reiškia, kad pasiruošęs turi būti ne tik gydytojas, bet ir visas kitas personalas, turi būti paruošti reikalingi instrumentai ir įranga. Visa tai pas mus atliekama gerai ir sklandžiai."

Gydytojo nuomone, galimybės guldyti pacientus į ligoninę ilgesniam laikui, kol bus atliekami tyrimai, vis mažėja.

"Su naujų technologijų atėjimu, mažiau traumuojančių instrumentų sukūrimu dienos chirurgija tampa vis aktualesnė. Mitas, kad žmogus gali būti kokybiškai pagydytas tik ligoninėje, po truputį jau traukiasi. Didžiąją dalį diagnostikos tyrimų galime padaryti dienos chirurgijoje, o atlikus operaciją vėliausiai per 48 valandas žmogus išvyksta namo. Manau, kad dienos chirurgijos populiarumas tik didės", - sakė Urologijos skyriaus vedėjas R. Venckus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder