Uodų sezonas jau prasidėjo: gelia ne visiems

Uodų sezonas jau prasidėjo: gelia ne visiems

Uodai, ko gero, yra vieni nemaloniausių šiltojo meto palydovų. Daugumai yra tekę justi jų įkandimus lydintį niežulį ar net atsiradusį patinimą. Nuo diskomfortą keliančių įkandimų gali apsaugoti repelentai ir kitos apsaugos priemonės.

Gamtos apsuptyje gyvenanti vaistininkė Karolina Kudzinskienė sako, galinti pasidžiaugti, kad šalia namų jos uodai nepuola, tačiau ji visada repelentų turi atvykstantiems svečiams. Pasak jos, renkantis repelentus svarbu atkreipti dėmesį kiek laiko jie veikia (nuo to priklausys vartojimo dažnumas), kokiai amžiaus grupei skirti, ar apsaugo tik nuo uodų ar ir nuo erkių, o jei tai ne naujai perkamas repelentas, būtina patikrinti ir jo galiojimo datą.

„Atkreipkite dėmesį į naudojimo būdą, nes kai kurie gali būti skirti naudoti tik ant odos ir perspėjama, kad ant rūbų gali likti dėmės. Stiprių repelentų, kurie veikia ir uodus, ir erkes reikėtų vengti mažiems vaikams, žmonėms turintiems jautrią odą ar sergantiems dermatitu“, – pataria vaistininkė. Taip pat repelentų nereikėtų purkšti ant nudegusios, pažeistos odos, nes tai gali paskatinti alerginę reakciją.

Ieškantys apsaugos nuo uodų pastebi, kad galima įsigyti įvairių apsaugos priemonių, o ne tik repelentų. Pasak vaistininkės, kurios veiksmingiausios – individualus sprendimas, tačiau jeigu esate vietoje, kur ypač daug uodų, geriausia naudoti kelias priemones.

Norintiems naudoti natūralias priemones sveikatos priežiūros specialistė pataria rinktis citrinkvapių eukaliptų purškalą ir visada turėti arbatmedžio aliejaus, kuriuo galima patepti įkandimo vietą. Jeigu norite atbaidyti uodus namų aplinkoje, vaistininkė rekomenduoja pasimerkti levandų.

Rimčiau nei atrodo

Vis dėlto, jeigu uodus galime atbaidyti, K. Kudzinskienės teigimu, kovoti su erkėmis sudėtingiau. „Lengvais eteriniais kvapais erkių neatbaidysime. Joms reikia stiprių repelentų, bet jaustis 100 procentų saugiais vis tiek negalime. Rekomenduoju dėvėti šviesius drabužius, taip ant jų lengviau pastebėsime erkes. Taip pat venkime vaikščioti po nešienautą pernykštę žolę ir brūzgynus. Norint išvengti rimtų pasekmių, rekomenduojama skiepytis nuo erkinio encefalito“, – pataria ji.

Vaistininkė sako, kad po uodo įkandimo didžiausią diskomfortą sukelia niežulys, kurį geriausia malšinti dimetindeno turinčiais tepaliukais arba tą vietą atvėsinti – vandeniu, losjonais su mentoliu ar kamparu, padėti gali netgi trauklapis. Žmonėms, kurie turi jautrią ir į atopinį dermatitą linkusią odą K. Kudzinskienė pataria naudoti greito poveikio niežėjimą raminančius purškalus, kurie tinka nuo kūdikystės.

Apie alergiją vabzdžių įkandimams dažniausiai išduoda smarkus ir ilgai neatslūgstantis patinimas. Vaistininkė sako, kad nors ir retai, bet pasitaiko atvejų, kai po įkandimo atsiranda bendras silpnumas, svaigsta galva, atsiranda viso kūno pabėrimai, gali užtinti gerklos ir veidas, atsirasti dusulys, kilus tokiai anafilaksinei reakcijai į vabzdžio įkandimą svarbu kuo skubiau suteikti pirmąją pagalbą.

Gelia ne visiems

Nors vaikus uodai puola rečiau, nes jie mažiau prakaituoja ir mažiau išskiria uodus viliojančių kvapų, tačiau jų apsauga taip pat svarbu pasirūpinti. Vaistininkė akcentuoja, kad vaikams nerekomenduojama naudoti stiprių repelentų ir geriau sukurti fizinį barjerą, trukdantį pas juos patekti, pavyzdžiui, apdengiant vežimėlį šilko skraiste. Vyresniems vaikams vaistininkė rekomenduoja naudoti apyrankes arba natūralaus pagrindo repelentus, eterinius atliejus.

Kartais nutinka taip, kad leidžiant laiką gamtoje su artimųjų kompanijai vieni lieka sugelti uodų, kiti jų net nepajunta. Pasak vaistininkės, taip yra dėl to, kad uodai labiau gelia prakaituojančius, aukštesnę kūno temperatūrą turinčius žmones, taip pat intensyviau linkę gelti pavartojusius alkoholio. Uodai taip pat reaguoja ir iškvepiamo anglies dvideginio kiekį bei kraujo grupę, mažiau gelia žmones, kurie yra A kraujo grupės.

Patarimai naudojantiems repelentus:

Nepurkškite ant veido. Nesudarykite aerozolinio debesies, kad neįkvėptumėte repelento. Vaikams iki 3 m. nenaudokite repelentų odai. Venkite purkšti vaiko vežimėlį, jei vaikas guli jame. Nepurkškite vaikų plaštakų, nes vaikas gali jomis pasitrinti veidą. Neleiskite vaikams žaisti su repelentais. Jei maudėtės, išdžiūvę repelentu pasipurkškite pakartotinai. Jeigu gausiai prakaituojate, repelentus naudokite šiek tiek dažniau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder