Tymai Lietuvoje: trūksta skiepų, o tėvus gąsdina bet koks bėrimas

Tymai Lietuvoje: trūksta skiepų, o tėvus gąsdina bet koks bėrimas

Tymų protrūkis Lietuvoje žmones paskatino domėtis, ar jie yra skiepyti nuo šios ligos, ar turi imunitetą. Išaugus paklausai vakcinos tenka laukti eilėje, taip pat padidėjo ir jos kaina. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiemet iš viso užregistruoti 242 tymų atvejai. Iš didžiųjų miestų padėtis itin pavojinga Kaune ir Klaipėdoje.

Tymai diagnozuoti 60 vaikų ir 182 suaugusiems asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam nustatyti tymai, yra septynių mėnesių, o vyriausias - 70 metų. Daugumos susirgusių suaugusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų vaikų - neskiepyti.

Pernai Lietuvoje užregistruota 30 tymų atvejų - keturi vaikai iki 14 metų ir 26 suaugusieji nuo 21 iki 56 metų. Daugumos susirgusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma.

Nuo tymų paskiepijamų vaikų dalis mažėja nuo 2009 m., pavyzdžiui, 2009 m. siekė 97 proc., 2018 m. - vos 92,2 proc. Ligai plisti užkertamas kelias, kai 95 iš 100 žmonių turi imunitetą šiam susirgimui.

Ragina skiepytis

Sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad itin budrūs turėtų būti kūdikius auginantys tėvai. Pirmąja iš dviejų vakcinos doze vaikai skiepijami sulaukę 15-16 mėnesių amžiaus, tad iki to laiko mažylius gali užkrėsti šeimos nariai, aplinkiniai, jei jie neturi įgimto specifinio imuniteto, gauto iš mamos. Kuo daugiau pasiskiepijusių žmonių, tuo mažesnė rizika tiems, kurie dar negali būti paskiepyti, taigi žmonės raginami įvertinti ne tik savo situaciją, bet ir kokią grėsmę jų sprendimas gali kelti visuomenei.

Vaikai, kurie dėl kokių nors priežasčių nebuvo paskiepyti, taip pat suaugusieji, turėję kontaktą su sergančiuoju, siekiant suvaldyti ligos plitimą, nuo tymų skiepijami nemokamai. Abiem atvejais reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Ministras Aurelijus Veryga jau ne kartą viešai didėjant susirgimų tymais protrūkiui ragino žmones būti sąmoningus ir skiepyti savo atžalas, o jei reikia - skiepytis ir patiems.

"Pasigirsta siūlymų šalyje įvesti priverstinį skiepijimą arba uždrausti neskiepytus vaikus priimti į darželius. Visgi svarbu prisiminti, kad buvęs ministras V. P. Andriukaitis jau buvo pasirašęs tokį įsakymą, kuriuo nebuvo leidžiama vesti į darželius neskiepytų vaikų. Ir, deja, reikia pripažinti, kad tai tik dar labiau sustiprino tuos, kurie yra prieš skiepus, t. y. "antivakserius", ir jų balsas tapo dar labiau girdimas. Tad vargu, ar tokiais ribojimais pavyks pasiekti norimo rezultato, veikiau priešingai. Tokios nuomonės laikosi ir medikai bei dauguma pacientų. Visuomenės švietimas ir informavimas - tai kelias, kuriuo turėtume eiti", - sako A. Veryga.

Trūksta vakcinos

Lietuvoje plintant tymams, ULAC pirmadienį informavo, kad centro sandėlyje yra per 30 tūkst. tymų, epideminio parotito ir raudonukės vakcinos dozių.

Vis dėlto išaugus žmonių susidomėjimui, pasiskiepyti "čia ir dabar" galimybės nėra.

Pavyzdžiui, diagnostikos laboratorija "Antėja" nurodo, kad dėl tymų, epideminio parotito ir raudonukės kombinuotos vakcinos kainos ir galimybės pasiskiepyti reikia teirautis telefonu. Paskambinus nurodytu numeriu, konsultantė pasiūlė paskambinti balandžio pradžioje, nes tada turėtų būti informacijos, kada bus gauta vakcinos. Dar vienas pasiūlymas - užsisakyti vardinę vakciną su išankstiniu apmokėjimu. Tokiu atveju pasiskiepyti būtų galima po 10 darbo dienų ir tai kainuotų 45 eurus.

"Endemik" medicinos klinika nurodo, kad vakcina kainuoja 29,5 euro, tačiau norint pasiskiepyti Klaipėdoje taip pat reikia vakciną rezervuoti iš anksto. Klinikos interneto svetainėje nurodoma, kad kai kuriuose miestuose vakcinos nėra.

"Endemik" medicinos klinikos šeimos gydytoja Elena Šopytė dar prieš mėnesį "Vakarų ekspresui" teigė, kad žmonės, kurie vaikystėje yra gavę dvi MMR vakcinas, yra saugūs visą gyvenimą. Vakcinos efektyvumas, pasak JAV infekcinių ligų draugijos CDC, yra 97 procentai. Tai reiškia, kad net gavus du skiepus 3 procentams žmonių gali nesusiformuoti imunitetas ir jie gali susirgti tymais. Norint tai išsiaiškinti, galima atlikti kraujo tyrimą, kuris parodo, ar žmogus turi apsaugą nuo tymų viruso IgG. Be kraujo tyrimo, informaciją apie vakcinaciją galima rasti poliklinikos ligos istorijoje, jei poliklinika dar turi vaikystės skiepų sąrašą.

Nuo tymų viena vakcina Lietuvoje pradėta skiepyti 1964 metais, nuo 1988 metų pridėta antroji vakcina. Taigi, jei skiepų jūsų tėvai neatsisakė, gimę 1964-1988 metais turėtumėte turėti vieną vakciną, gimę po 1988 metų - dvi vakcinas. <...> Jei niekada nesate skiepytas nuo tymų ir tymais nesirgote - jums reikalingos dvi vakcinos dozės su 1 mėn. pertrauka. Viena vakcina nuo tymų visą gyvenimą neapsaugo. Imunitetas po vienos vakcinos, gautos vaikystėje, išlieka tik iki 6-7 gyvenimo metų. Jei žinote, kad gavote tik vieną vakciną ar esate gimęs nurodytu intervalu - jums būtina dar viena vakcinos dozė.

Elena ŠOPYTĖ, "Endemik" medicinos klinikos šeimos gydytoja

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė sakė, kad pirmadienį įstaigoje buvo svarstoma, ką daryti. Nutarta paskelbti konkursą mokamai vakcinai pirkti.

"Su vakcina, kuri yra nemokama pagal skiepijimų kalendorių, yra sutrikimų dėl pristatymo iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro sandėlių. Dar truputį turime, bet prašysime papildomai", - sakė L. Venckienė.

Ji sakė, kad galimybe pasiskiepyti domisi žmonės, kuriems jau per 30 metų, tad jie gali nebūti paskiepyti dviem vakcinos dozėmis. Taip pat skiepų nori tie, kurie ruošiasi vykti į šalis, kuriose šiuo metu taip pat yra tymų protrūkiai, pavyzdžiui, į Ukrainą.

"Greitu laiku turėsime tą vakciną. Dabar komercinės vakcinos neturime, vyksta pirkimo procesas", - teigė gydytoja.

Klaipėdoje veikiančios "Uosto poliklinikos" administratorė Kristina Macijauskienė sakė, kad vakcinos trūksta.

"Per dieną sulaukiame nemažai skambučių, dalis žmonių domisi skiepais, dalis ateina tyrimų dėl imuniteto. Praėjusią ir šią savaitę labai padidėjo susidomėjimas. Ypač mažų vaikų mamos labai jaudinasi. Skambina, sako, kad vaikus išbėrė, bijo, kad tymai. Jos tikrai labai išgyvena", - pasakojo K. Macijauskienė.

Pasak pašnekovės, šioje klinikoje vakcinos taip pat trūksta.

"Tik balandžio mėnesį bus. Tokia padėtis yra visoje Klaipėdoje", - sakė "Uosto poliklinikos" darbuotoja.

Tymų klausimais telefonu (8 5) 230 0123 konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai. Konsultacijos teikiamos pirmadieniais - ketvirtadieniais 8.00-16.45 val., penktadieniais - 8.00-15.45 val.

SVARBU ŽINOTI

Nuo tymų neapsaugo jokios kitos profilaktikos priemonės. Suaugusieji, kurie neskiepyti, nepersirgę tymais, gali pasiskiepyti mokamai privačiose gydymo įstaigose. Imlumą tymams parodo kraujo tyrimas, kuris parodo, ar žmogus turi imunitetą tymams.
Kur kreiptis susirgus:
Dėl skiepų arba susirgus rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją;
Susirgus, kai liga pasireiškia dideliu karščiavimu ir bėrimu, ir įtarus tymus savaitgalį, švenčių dienomis, naktį žmogus gali kreiptis tiesiai į infekcinės ligoninės arba ligoninės, turinčios infekcinių ligų skyrių, priėmimo skyrių.
Kas gali skiepytis ligonių kasų apmokama tymų vakcina:
Vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių;
Su sergančiuoju kontaktą turėję žmonės tymų vakcina skiepijami per 72 val. Kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą.
Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti:
Neskiepyti ir nesirgę tymais žmonės;
Žmonės, kurie nežino, ar buvo skiepyti nuo tymų;
Visų profesijų ir pareigybių, susijusių su žmonių sveikatos priežiūros veikla ir bet kokia veikla, kai darbuotojas darbo metu gali būti veikiamas biologinio rizikos veiksnio ir darbuotojui, kai yra tikimybė užsikrėsti bei susirgti užkrečiamąja liga. Daugiau apie tai - čia.

INFORMACIJA

Tymus sukelia itin lakus virusas, kurį platina sergantis žmogus. Pagrindinis tymų viruso perdavimo būdas - oro lašelinis, todėl virusas lengvai plinta patalpose. Persirgus susidaro ilgalaikis visą gyvenimą trunkantis imunitetas. Tymų inkubacinis laikotarpis trunka apie 10 dienų (7-21 d.). Žmogus gali platinti infekciją vidutiniškai 4 dienas iki bėrimo atsiradimo ir 4 dienas po bėrimo pasirodymo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder