2019 m. balandžio 20 d. 11:20 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui nuotrauka, foto

© Ankštinių salotos. Pranešimo autorių nuotr.

Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina žinoma mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis. Tačiau, pasak specialistės, Velykas galima panaudoti kitiems tikslams – visa šeima vietoje tradicinių patiekalų išbandytų naujus ar pagamintus kitokiu, nei įprastu būdu, patiekalus.

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga sveikesnio maisto degustacijai. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąja – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo V. Kurpienė.

Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. „Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Dėl šios priežasties daržoviniai pateikalai būna sotesni ir lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni ir taip išvengsime apsunkimo pavalgę, turėsime daugiau energijos. Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą. Būtinai išbandykite, kad ir šiuos receptus“, – teigia V. Kurpienė.

Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus ir skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje.

Švelni pikantiška vištiena garuose

Ingredientai:

1 skiltelė česnako

1 cm imbiero šaknies

4 vištų krūtinėlės

2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, tuomet druskos nebedėkite

1 žiupsnelis malto cinamono

½ šaukštelio džiovintų raudonėlių

1 žiupsnelis druskos

Vištiena garuose. Pranešimo autorių nuotr.

Gaminimo būdas:

1. Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis.

2. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų.

3 .Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą, pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo — kylantys garai ją troškins.

Patiekimas:

Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir trupučių sojų padažo.

Orkaitėje troškinti burokėliai

Ingredientai:

400 g didelių burokėlių

1 šakelė šviežių čiobrelių

1 šakelė šviežių rozmarinų

1 lauro lapas

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

3 grūdeliai kvapiųjų pipirų

pipirai

3 lengvai grūstos kadagio logos

1 žiupsnelis druskos

Troškinti burokėliai. Pranešimo autorių nuotr.

Paruošimas:

1 Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite.

2 Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti.

Patiekimas:

Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas.

Keptos orkaitėje ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais

Ingredientai:

100 g cukrinių žirnių

100 g snieginių žirnių

100 g šparaginių pupelių

100 g daržinių pupelių

100 g įprastų pupų

1 žalioji citrina

5 šakelės dašių (žolelė, galite keisti ir džiovintais)

30 g sviesto

druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo būdas:

1. Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę.

2. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska.

3. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele.

4. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių.

5. Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „Kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą, pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kaip jos išsitroškins, apipilkite jas išlyditu sviestu.

6. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu.

Patiekimas:

Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

"Galima sakyti, kad tai mūsų gydymo įstaigos Didysis penktadienis", - džiaugdamasis naujosiomis...

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje - ypatingas metas nuotrauka, foto

Klaipėdos apskrityje kol kas tymų atvejo nėra užfiksuota tik Palangos ir Neringos...

Tymų atvejų Klaipėdos apskrityje daugėja nuotrauka, foto

Pasibaigus 2018 metams, apžvelgiami nuveikti darbai, įvertinamas praėjęs laikas, palyginamas su ankstesniais...

KUL 2018 metų veiklos ataskaita nuotrauka, foto

Lietuvą sukrėtė naujagimės, kuri Klaipėdoje pasaulį išvydo su 4 promilių alkoholio kraujyje...

Girti gimę kūdikiai: kaip vėliau klostėsi likimai nuotrauka, foto

Kaip konteineriai išsilaiko laive? nuotrauka, foto

Įvairybės, Konteineriniai krovininiai laivai yra didžiulės mašinos, kurios judina pasaulį. Be jų neįsivaizduojama...

Kiaušiniai turguje: dažyti, megzti, mediniai ir jau tušti nuotrauka, foto

Klaipėda, Neturintys laiko ar galimybių tinkamai pasiruošti artėjančioms Velykoms žino, kad užsukę į...

Kad ES taptų NES – Naująja Europos Sąjunga nuotrauka, foto

Nuomonės, Gegužės pradžioje Lietuva minės penkioliktąsias šalies įstojimo į Europos Sąjungos metines. Jau...

Palangoje narkotikų netrūko nuotrauka, foto

Kriminalai, 2019-04-20, apie 02:00 val., Palangoje, Vytauto g., ne tarnybos metu, neuniformuotas Palangos m. PK...

Įvairybės, Paskelbta prieš 14 min.

Nuomonės, Paskelbta prieš 28 min.

Kriminalai, Paskelbta prieš 36 min.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...