Šventinį maistą valgome savaitę - paskui laukia ligoninė

Šventinį maistą valgome savaitę - paskui laukia ligoninė

Po tokių švenčių kaip Velykos, kai tenka praleisti nemažai laiko prie vaišėmis nukrauto stalo, kreipiasi daugybė pacientų, ir ne tik dėl persivalgymo sukeltų negalavimų. Darbo pošventiniu laikotarpiu turi ir infekcinių ligų specialistai, mat lietuviai šventėms paruošto maisto išmesti neskuba - rizikuodami maitinasi juo neretai ir visą savaitę.

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės gydytoja infektologė Audronė Marcinkutė, dažniausia problema, su kuria susiduria valgantieji pasenusį maistą, kuriame gali būti pasidauginę toksinų arba mikrobų, - žarnyno infekcijos, sukeliančios pykinimą, viduriavimą. Neretai tie negalavimai būna nelabai stiprūs, tad žmonės pagalbos į medikus net nesikreipia, o atvyksta tik tada, kai būklė blogėja, pasireiškia didelis silpnumas, žmogus nuolat viduriuoja, nebegali gerti net skysčių, sutrinka inkstų veikla.

Apsinuodijimo sunkumas dažniausiai priklauso nuo suvalgyto sugedusio maisto kiekio, maiste besidauginančių mikroorganizmų rūšies ir gausos, individualaus žmogaus atsparumo ir imlumo infekcijai, skrandžio rūgščių.

„Lietuviai taupūs, maisto išmesti nenori, todėl ir žarnyno infekcijų diagnozuojama 200 ir daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per metus, o tai yra daug. Sergamumas, pavyzdžiui, salmonelioze Lietuvoje yra penkis kartus didesnis nei Europos vidurkis“, - sako A.Marcinkutė.

Gydytojos teigimu, nuo Velykų likusį maistą, jeigu jį vis dėlto nusprendžiama vartoti, būtina laikyti šaldytuve, o prieš vartojant būtina pakartotinai termiškai apdoroti - net jei, tarkim, mėsos likučius naudojate salotoms. Majonezas, kurio dedama į salotas, - puiki terpė mikrobams vešėti, tad nereikėtų visko iškart sumaišyti ir taip salotų laikyti, kol suvalgysite, - geriau pasigaminti tik tam kartui. Juk toks yra ir pagrindinis sveikos mitybos principas.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai įspėja, kad ypač svarbu tinkamai tvarkyti kiaušinius ir jų produktus. Gerai išvirtus kiaušinius, kurie nebuvo suvartoti, būtina laikyti šaldytuve. Laikomi netinkamoje temperatūroje jie ima gesti - prasideda puvimo procesas.

Nors atrodytų, kad virti kiaušiniai gali būti laikomi ilgiau nei žali, yra atvirkščiai. Žaliuose kiaušiniuose yra natūralaus antiseptiko lizocimo - tai savotiškas biologinis antibiotikas, konservantas. Tačiau verdant ar kepant kiaušinį lizocimas suyra.

Virtų kiaušinių vartojimo terminą nulemia ir tai, kaip seniai kiaušiniai sudėti, koks jų lukštas, ar išvirti laikomi vėsiai. Tačiau net ir tuo atveju, jeigu kiaušiniai yra švieži ir išvirti bei nelupti laikomi šaldytuve, juos reikia suvartoti per 3-4 dienas - jokiu būdu ne vėliau.

Kiaušiniui senstant gali susidaryti dvejopų sveikatai žalingų medžiagų: tai gendančių baltymų skilimo produktai - idolas, skatolas, putrivinas, sieros vandenilis. Kitas pavojus sveikatai - kiaušiniuose ima daugintis mikrobai, gaminantys toksinus, kuriais galima netgi labai sunkiai apsinuodyti.

Kitaip sakant, Velykoms virtų kiaušinių negalima laikyti Atvelykiui.

„Mažosios Velykėlės yra šventė, turinti savo apeigas, ir ne be reikalo, - sako gydytoja A.Marcinkutė. - Tai yra šventė, naujų margučių dažymas ir pavasario spalvų pakartojimas - tik į sveikatą, nes suteikia teigiamų emocijų.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder