Sveikuoliškas iššūkis paskatino skaityti etiketes

Sveikuoliškas iššūkis paskatino skaityti etiketes

2016 metams artėjant į pabaigą Lietuvos sveikuolių sąjunga pasiūlė žmonėms priimti iššūkį pabandyti gyventi be cukraus. Gruodį iššūkiui pasibaigus, dalis jame dalyvavusiųjų atviravo, kad išvengti saldėsių buvo nelengva.

Iššūkio metu buvo pasižadama 30 dienų nevartoti stalo cukraus ir rudojo cukraus, gazuotų saldžių gėrimų, kavos su sirupais, nenatūralių sulčių, saldaus jogurto ir varškės desertų, saldainių, šokolado, ledų, baltos duonos (batono), sausainių, bandelių, tortų, pyragų, saldžių dribsnių, saldžių grūdų batonėlių, džemų, uogienių ir t. t.

Skirtinga patirtis

Ištverti mėnesį be jokio pridėtinio cukraus ir saldumynų pavyko tik daliai iššūkio dalyvių. Kai kuriems jis padarė priešingą poveikį - Edita teigė, kad pradėjus iššūkį apetitas saldumynams kaip tyčia padidėjo, tad bandymas nevalgyti saldumynų ir cukraus turinčių produktų baigėsi vos po dviejų dienų.

"Tai, kad žmonės bando atsisakyti cukraus, yra gerai, teigiamai vertinu tokį eksperimentą, tačiau man jis suveikė atvirkščiai. Tačiau palaikau žmones, kurie bando gyventi sveikiau", - kalbėjo Edita.

Klaipėdietė Iveta pasakojo, kad pirmoji iššūkio savaitė buvo sunki, antrąją buvo šiek tiek lengviau.

"Keista buvo tai, kad atsisakius saldumynų, nors ir valgydavau įprastas porcijas, jausdavausi lyg nepavalgiusi. Labiausiai trūko ko nors saldaus pavalgius pietus, kokio nors deserto", - pasakojo mergina.

Ji sakė susidariusi įspūdį, kad nevartojant cukraus pagerėjo odos būklė. Tačiau iššūkį mergina nutraukė po trijų savaičių, nes ėmė trūkti energijos.

"Lankau sporto klubą, tai pajutau, kad pradėjo trūkti energijos sportuoti. Treneris patarė valgyti daugiau baltymų turinčio maisto. Galiausiai nusprendžiau iššūkį nutraukti, bet dabar tiesiog stengiuosi vartoti mažiau cukraus", - sakė Iveta.

Pasiryžusi atsisakyti cukraus klaipėdietė Jurga sakė, kad per mėnesį "nusidėjo" tik 2 ar 3 kartus, kai suvalgė po gabalėlį pyrago.

"Džiaugiuosi, kad per visą mėnesį suvalgiau tik vieną saldainį. Kavą ir iki šiol gėriau be cukraus, tačiau buvo sunkiausia atsisakyti miltinių produktų. Laikantis iššūkio pirmą savaitę buvo labai gera nuotaika, palengvėjimas, gera savijauta, energijos nepritrūko", - pasakojo Jurga.

Pašnekovės teigimu, bandant atsisakyti saldumynų dažnai gelbsti džiovinti vaisiai ir uogos, tačiau atidžiau peržvelgus etiketes paaiškėjo, kad juose taip pat nemažai cukraus.

"Iššūkio metu trūko sveikesnio džiovintų vaisių ir uogų pakaitalo. Tačiau atradau naujų sveikų desertų receptų, pavyzdžiui, saldėsį iš datulių ir riešutų, bandeles iš avižų dribsnių ir varškės, atradau grikių miltus. Kai kurie sveiki patiekalai itin patiko ir visai šeimai", - įspūdžiais dalinosi Jurga.

Klaipėdietės teigimu, nuostabą sukėlė tai, kad iššūkio metu pradėjusi atidžiau skaityti produktų etiketes, pridėtinio cukraus ji rado net ten, kur jo nesitikėjo rasti, pavyzdžiui, kečupo, pomidorų padažo indeliuose.

"Galima sakyti, kad iššūkio metu įpratau skaityti etiketes. Taip pat nustojau pirkti saldų jogurtą su įvairiais priedais, perku tik natūralų. Be to, dabar daug dažniau pasakau "Ne" saldumynams", - naujais įpročiais džiaugėsi Jurga.

Kalba apie žalą

Sveikuoliai teigia, kad cukrus žaloja organizmą. Nurodoma, kad jis pažeidžia imuninę sistemą - slopina imuninės sistemos ląstelės fagocitus, turinčius atpažinti ir sunaikinti įvairius "įsibrovėlius" - virusus, bakterijas, grybelius, blokuoja vitamino C patekimą į ląsteles.

Pasak sveikuolių, cukrus pažeidžia galvos smegenis, slopina mąstymą, "vagia" mineralus iš kaulų, nes vartojant saldų maistą organizmas prastai savinasi kalcį, magnį, varį.

Taip pat esą cukrus sudaro tobulą terpę grybeliams augti. "Dėl netinkamos mitybos nyksta mūsų normalios skrandžio, žarnyno, lytinių organų ir odos bakterijos, pradeda bujoti pelėsiniai, mieliniai grybeliai. Ir tada išgirstame diagnozes - helikobakteriozė, dirgliosios žarnos sindromas, lytinių organų kandidozė, lėtinės alerginės ligos, grybeliniai gerklės uždegimai ir t.t. Daug chroniškų, "neatpažintų" ligų yra sąlygojamos grybelių ir mūsų saldaus maisto", - sako sveikuoliai.

Pabrėžiama, kad cukruje nėra jokių vitaminų ar mineralų - vien tik kalorijos, todėl daug cukraus vartojantys žmonės paprastai turi antsvorio. Cukrus nesuteikia sotumo jausmo, atvirkščiai, sukelia tik dar didesnį alkio jausmą ir žadina apetitą. Žmonėms, kurie jaučia stiprų potraukį saldumynams ir nuolat jų nori, paprastai trūksta kitų svarbių maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų.

Cukrus gali būti vienas pagrindinių veiksnių, sukeliančių diabetą, o mokslininkai cukraus vartojimą sieja ir su širdies, kraujagyslių ligomis, padidėjusio blogojo cholesterolio kraujyje kiekiu.

Teigiama, kad cukraus vartojimas pagreitina senėjimo procesus ir net gali būti vienas iš daugelio vėžinių susirgimų, pavyzdžiui, krūties, kiaušidžių, prostatos, tiesiosios žarnos, tulžies pūslės vėžio sukėlėjų.

Svarbu kiekis

"Northway" medicinos centro gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė patvirtino, kad sveikuolių išsakyti teiginiai apie cukraus žalą yra teisingi, o cukraus išties yra beveik visur.

"Cukrus yra angliavandenis, disacharidas, sudarytas iš gliukozės ir fruktozės, ir vadinamas sacharoze. Natūraliai cukraus yra piene, vaisiuose, uogose ir daržovėse. Piene esantis cukrus vadinamas laktoze, vaisiuose - fruktoze, vynuogių cukrus - gliukoze. Tačiau parduotuvėje greičiausiai nerasite produktų, kuriuose nebūtų pridėtinio cukraus. Jo gausu duonoje, kečupe, majoneze ir kituose padažuose, taip pat įvairiuose pusgaminiuose, gaiviuose ir sulčių gėrimuose. Cukraus galite rasti net dešrose ir silkėje", - komentavo gydytoja dietologė.

Dėl to, pasak jos, yra labai svarbu skaityti etiketes. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

"Etiketėje reikia žiūrėti, kiek šimte gramų (100 g), bet ne porcijoje, produkto yra nurodytas cukraus kiekis. Remiantis pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, per dieną turėtumėte gauti ne daugiau 50 g cukraus. Amerikos širdies asociacijos rekomendacijos dar griežtesnės: vyrams rekomenduojama neviršyti 37,5 g, o moterims 25,2 g cukraus per dieną. Tokį kiekį cukraus gauname valgydami vaisius, daržoves, pieną bei jo produktus, duoną, todėl papildomai dėti cukraus į gėrimus ir maistą nevertėtų, tuo labiau pirkti pagamintus produktus ir gėrimus ar pusgaminius su pridėtiniu cukrumi", - sako dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Gydytojos teigimu, cukraus perteklių organizmas verčia riebalais, kurie mažina didelio tankio lipoproteinų kiekį organizme, todėl nesaikingas cukraus vartojimas sukelia nutukimą, metabolinį sindromą, dėl ko vystosi širdies ir kraujagyslių ligos bei II tipo cukrinis diabetas.

"Gera žinia yra ta, jog žmogaus skonio receptoriai ilgainiui nesunkiai adaptuojasi prie sumažinto cukraus kiekio, todėl jei, pavyzdžiui, į puodelį arbatos dėdavote 2 šaukštelius cukraus, pradėkite dėti pusantro, po 2-3 savaičių - tik vieną, vėliau - pusę šaukštelio. Po kelių mėnesių, jei senas draugas pavaišins jus arbata su 2 šaukšteliais cukraus, tikrai ji jums bus labai neskani ir nenorėsite jos gerti", - išbandyti paprastą metodą siūlo gydytoja dietologė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder