Sveiki inkstai - geros savijautos rodiklis

Sveiki inkstai - geros savijautos rodiklis

Gegužės mėnesį sukaks 25 metai nuo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Hemodializės skyriaus veiklos pradžios - jau tiek metų dializuojamais pacientais rūpinasi gydytojų nefrologų, toksikologų bei slaugytojų komanda.

Kasmet pasaulyje kovo mėnesį minima Pasaulinė inkstų diena. Šiemet ši diena sutampa su kovo 8-ąja - Moters diena, tad išskirtinis dėmesys skiriamas būtent moterų inkstų sveikatai.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) gydytojų nefrologų, moterims yra didesnė rizika susirgti inkstų ligomis dėl nėštumo bei autoimuninių ligų, o tai, kad šiemet Pasaulinė inkstų diena sutampa su Moters diena, suteikia galimybę įvertinti moterų sveikatos, ypač inkstų, svarbą dabartinėje visuomenėje ir ateities kartoms, labiau įsigilinti į unikalius moterų inkstų ligų aspektus.
Lėtine inkstų liga serga apie 10 procentų pasaulio populiacijos, tai yra viena iš 20 dažniausių mirties priežasčių, o lėtinė inkstų
liga yra labiau paplitusi būtent tarp moterų.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Nefrologijos skyriaus vedėjo, gydytojo nefrologo dr. Arvydo Dargevičiaus teigimu, žmonėms, kenčiantiems nuo inkstų ligų bei kitų susijusių sutrikimų, galima padėti grįžti į įprastą gyvenimo ritmą ar gyventi komfortiškiau.

Gydytojo nefrologo dr. Arvydo Dargevičiaus teigimu, bendradarbiaudami su urologais, nefrologai gali padėti žmonėms, kenčiantiems nuo inkstų ligų bei kitų susijusių sutrikimų, grįžti į įprastą gyvenimo ritmą ar gyventi komfortiškiau.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Nefrologijos skyriuje tiriami ir gydomi pacientai, sergantys ūmiomis ir lėtinėmis komplikuotomis šlapimo takų infekcijomis, inkstų nepakankamumu, įgimtomis inkstų ligomis, inkstų akmenlige, sisteminėmis ligomis su inkstų pažeidimu ir kt. Taip pat pacientai ruošiami pakaitinei inkstų terapijai - hemodializei, peritoninei dializei, inkstų transplantacijai. Atliekamos hemodializės, taip pat ir peritoninės.

Šlapimo takų infekcijos - viena dažniausių problemų, dėl kurių kreipiamasi į urologus bei nefrologus. „Hormonų svyravimai bei
anatominiai skirtumai lemia, kad šlapimo takų infekcijomis moterys, merginos dažniau serga jauname amžiuje, o vyrai - vyresniame
amžiuje, kai atsiranda problemų su prostata, šlapimo nutekėjimu. Vis dėlto vyresniame amžiuje dėl hormonų kiekio pokyčio organizme moterys susiduria su šlapinimosi problemomis”, - teigė gydytoja nefrologė dr. Renata Dargevičienė.
Medikės teigimu, net iki 95 proc. jaunų moterų bent kartą perserga šlapimo pūslės uždegimu, kuriuo dažniausiai susergama peršalus, nusilpus imuninei sistemai. Gydyti pūslės uždegimą būtina, kad jis neišsivystytų į inkstų geldelių uždegimą. Jeigu infekcijos laiku negydomos, jos tampa lėtinės. Tai gali baigtis inkstų nepakankamumu ir dializėmis. Inkstų veiklai įtakos turi daug veiksnių, pavyzdžiui, įgimtos inkstų ligos, autoimuninės ligos, cukraligė, inkstų akmenligė, aukštas kraujospūdis, nutukimas, dažnai vartojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, vyresnio amžiaus žmonėms - inkstų kraujagyslių aterosklerozė.
Dalies rizikos faktorių kontroliuoti negalima, pavyzdžiui, įgimtų ligų, tačiau kai kuriuos galima koreguoti.

Visą straipsnį rasite šios dienos dienraščio "Vakarų ekspresas" numeryje

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder