Sveikas net darganotu oru - misija įmanoma

Sveikas net darganotu oru - misija įmanoma

"Norint išvengti rudeniškų peršalimo ligų, būtina imtis profilaktinių priemonių nelaukiant, kol ligos paplis", - primena sveikatos specialistai.

Vėsūs vakarai ir šaltos naktys, o dieną šildanti saulė trikdo žmones, jie nebežino, kaip tinkamai apsirengti ir nepapulti į šiuo metu siautėjančių peršalimo ligų spąstus.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė apgailestauja, jog vis dar retas laiku imasi profilaktikos priemonių, kad nepatektų į rudeninio peršalimo gniaužtus.

Didesnė rizika peršalti yra vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ir silpną imuninę sistemą turintiems suaugusiesiems. Peršalama neretai tada, kai imuninė sistema labai nusilpusi ir oro temperatūra nuolat kinta.

"Peršalimo ligas, taip dažnai vadinamas kvėpavimo takų infekcijomis, sukelia įvairios bakterijos ir virusai (per 100 rūšių). Daugelis jų gyvena žmogaus organizme, dažniausiai nosiaryklėje ir ryklėje. Tai kodėl sergama ne nuolatos? Ogi todėl, kad bakterijų ir virusų dauginimąsi riboja imuninė sistema. Rudenį ji susilpnėja, tad susergama dažniau", - paaiškino sveikatos specialistė.

Peršalimo simptomai

Pagrindiniai peršalimo simptomai yra nosies užsikimšimas, sloga, čiaudulys, kosulys, gerklės paraudimas ir skausmas, galvos skausmas, neaukšta temperatūra, bendras silpnumas.

Peršalimas dažnai maišomas su rimtesne liga - gripu. Gripui, be įprastų peršalimui simptomų, būdinga aukšta temperatūra (peršalimo atveju temperatūra nesikeičia arba padidėja nežymiai), šaltkrėtis, kaulų ir raumenų skausmai. Gripas neretai gali sukelti rimtų komplikacijų.

Jeigu pakilo temperatūra, priminė R. Babravičienė, vadinasi, kovai su virusais ir bakterijomis organizmas gamina baltymą - interferoną. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau šio baltymo pasigamina. Jeigu imsime mažinti nedidelę temperatūrą, interferono organizmas nesugebės pagaminti pakankamai. Tuomet sirgsite ilgiau, nes imuninei sistemai prireiks daugiau laiko rasti kitą būdą, kaip nugalėti infekciją.

Galbūt užteks aviečių arbatos su medumi, kuri palengvina peršalimo negalavimus. Svarbu gerti daug skysčių. Temperatūra krinta prakaituojant, o šilti gėrimai kaip tik tai ir skatina.

Aukštesnę kaip 38 laipsnių temperatūrą teks malšinti vaistais, bet juos turi paskirti gydytojas.

Sloga - taip pat organizmo gynybos nuo infekcijos būdas. Sloga trukdo infekcijai prasiskverbti giliau - į gerklę, plaučius, o gleivėse yra ypatingų antivirusinių medžiagų.

Profilaktika

Specialistė pataria nepamiršti profilaktinių priemonių. Kad peršalo, dažniausiai žmogus pajunta grįžęs į namus, tad kol dar nespėjo rimtai susirgti, rekomenduojama pasinaudoti gerai žinomomis paprastomis priemonėmis: pamirkyti kojas karšto vandens vonelėje su druska, gerti daug skysčių, geriausia - karštos liepžiedžių, aviečių arbatos, arbatos su citrina, imbieru ir medumi, skalauti gerklę su ramunėlių, šalavijų, medetkų nuoviru, daryti inhaliacijas, drėkinti orą, ilsėtis.

Norint išvengti peršalimo, svarbu nuolat stiprinti imunitetą, sveikai ir reguliariai maitintis, atsisakyti riebių, saldžių, konservuotų produktų. Valgyti daugiau vaisių, daržovių, grūdinių produktų, riešutų, kurie organizmą aprūpins antioksidantais. Pakankamai ilsėtis, vengti streso, sportuoti, kasdien bent po pusvalandį aktyviai pajudėti, nes judėjimas stiprina imunitetą. Vilkėti natūralaus pluošto drabužius, kurie išgarina drėgmę ir išlaiko kūno šilumą.

Išvengti nemalonių rudens ligų padeda ir organizmo grūdinimas. Tiek suaugusiojo, tiek vaiko organizmo atsparumą virusams stiprina kasdieniai pasivaikščiojimai, kad ir koks būtų oras.

Imunitetą stiprina ir reguliarus lankymasis pirtyje, profesionalus masažas, nes tuomet suaktyvinamas limfos tekėjimas, pagerėja kraujotaka.

Būtina gerai išsimiegoti, nes pervargusio žmogaus imuninė sistema daug silpnesnė.

"Kasdien suteikite sau kuo daugiau teigiamų emocijų, nepraleiskite nė dienos nepasirūpinę gera nuotaika", - auksinę sveiko žmogaus taisyklę priminė R. Babravičienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder