Su rudeniu atkeliavo ir sezoninės ligos

Su rudeniu atkeliavo ir sezoninės ligos

Lietuvoje jau kelinta savaitė daugėja sergančiųjų ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis, Klaipėdoje registruotas ir pirmas šį sezoną gripo atvejis, nors šiai virusinei ligai plisti dar ankstoka - įprastai gripas į Lietuvą atkeliauja žiemos mėnesiais.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, trečiąją rugsėjo savaitę sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje gerokai išaugo ir buvo 71,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias - Vilniaus. Pernai tuo pačiu metu sergamumas šalyje siekė 52,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės teigimu, sergančiųjų rudeninėmis peršalimo ligomis, kaip ir kasmet, rugsėjį daugėja, ir didžioji dalis - apie 70 proc. sergančiųjų - yra vaikai.

„Tai, kad sergančiųjų daugėja, o daugiau serga vaikai - nieko naujo. Tai sezoninės ligos ir plinta jos lengviausiai vaikų kolektyvuose, kur uždaros patalpos, daug vaikų. Įtakos tam turi ir gana ryškus temperatūrų skirtumas rytinėmis ir dienos valandomis“, - sako specialistė.

Prognozuojama, kad šiemet plis pandeminis A H1N1 gripo virusas ir dar du A ir B grupės virusai, kurie pernai cirkuliavo tiek Lietuvoje, tiek Europoje, tik mažesne apimtimi.

D.Razmuvienės teigimu, dabar pats optimaliausias laikas pasiskiepyti nuo gripo. Šių metų gripo sezonui skirta vakcina, nupirkta už valstybės lėšas, rizikos grupėms skiepyti jau pristatyta į Lietuvą.

Nupirkta 110 tūkst. dozių vakcinos. Rugsėjo 23 d. į Lietuvą įvežta 60 tūkst. dozių, o likusį kiekį planuojama įvežti šių metų spalio 3-7 d.

„Vakcina kai kuriuos žmones nuo gripo apsaugos, kitiems padės išvengti sunkių komplikacijų - juk susirgus gripu dažniausiai mirštama nuo jų“, - sako specialistė.

Pernai Lietuvoje nuo gripo komplikacijų mirė apie 22 asmenys, visi jie priklausė rizikos grupėms ir nebuvo pasiskiepiję nuo gripo.

Kaimyninėje Latvijoje per praėjusį gripo sezoną dėl komplikacijų mirė apie 70 žmonių, Estijoje - apie 20.

Lietuvoje neseniai viešėjęs bendrosios praktikos gydytojas iš Prancūzijos dr. Žanas Kristofas Šari (Jean-Christophe Charrie), savo praktikoje besivadovaujantis individualizuotos medicinos teorija, „Vakaro žinių“ paklaustas, kodėl tiek daug žmonių Lietuvoje šį rudenį susirgo peršalimo ligomis, paaiškino: žmonėms pritrūko vasaros.

„Daugelis šiuo metu yra adaptacinėje dinamikoje - lyg sprinteriai, pasiruošę startui ir laukiantys šūvio, bet jo nėra, - sakė gydytojas. - Vasaros vis dar laukiančiam organizmui staiga atėjęs ruduo sukėlė stresą. Skydliaukė, kuri „atsakinga“ už organizmo šildymą, nespėjo pasiruošti rudeniui. Nepakankama ir antinksčių veikla - jie nesuteikia energijos, kurios reikia, kad organizmas prisitaikytų prie rudens.“

Pirmenybę gydymui natūraliomis priemonėmis teikiantis medikas norintiesiems sustiprėti ir atgauti energiją patarė rytais valgyti avižinių dribsnių su raudonomis uogomis, tačiau tik kol jaučiasi pavargę. Savigalbos, kaip ir bet kurio kito gydymo, nereikėtų „padauginti“, kitaip ji nebebus veiksminga.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder