Su kiekvienais metais didėja ŽIV grėsmė

Su kiekvienais metais didėja ŽIV grėsmė

Per dešimt mėnesių Lietuvoje užregistruotas 141 ŽIV infekcijos atvejis, per visą ŽIV infekcijos registravimo laikotarpį nuo AIDS mūsų šalyje mirė 190 ŽIV užsikrėtusių asmenų. Nerimą kelia ir tai, kad šiais metais pirmą kartą per visą ŽIV ligos registravimo istoriją Europoje registruota daugiausia naujų susirgimo atvejų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių ŽIV diagnozuotas 102 vyrams ir 39 moterims. Pagal galimą užsikrėtimo būdą beveik pusė (49,6 proc.) asmenų ŽIV infekcija užsikrėtė lytinių santykių metu: 51 - heteroseksualių ir 19 - homoseksualių. Trečdalis (29,8 proc.) atvejų nustatyta tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų.

Iš viso Lietuvoje iki lapkričio 1 d. buvo nustatyta 2519 ŽIV užsikrėtusių asmenų, iš jų 80 proc. - vyrai. Lietuvoje registruoti ir penki perinataliniu būdu ŽIV užsikrėtę vaikai.

Specialistai tvirtina, kad pastaraisiais metais mažėja užsikrėtusiųjų ŽIV per narkotikus, daugėja tų, kurie užsikrėtė per lytinius santykius. Kasmet daugėja ŽIV užsikrėtusių moterų. Daugiausia ŽIV užsikrėtusiųjų nustatyta 25-34 metų amžiaus grupėje.

Kaip vakar Seime vykusioje konferencijoje psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijos ugdymo įstaigose tema sakė Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas, statistika rodo, kad tiek ŽIV/AIDS, tiek kitos lytiškai plintančios infekcijos glaudžiai susiję su psichoaktyvių medžiagų vartojimu ir yra viena iš to pasekmių.

Ir nors Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atliktos apklausos duomenys rodo, kad Lietuvos gyventojai nemažai žino apie užkrečiamąsias ligas, dviem iš trijų apklaustųjų vis dar trūksta informacijos, kur galima kreiptis pagalbos arba kaip plinta vienokios ar kitokios ligos. Nerimą kelia ir tai, kad trečdalis apklaustųjų informacijos apie seksualinį elgesį ir lytiškai plintančias ligas gauna iš draugų ir, deja, ja pasitiki.

„Pastaruoju metu daug pasiekta gydant ŽIV infekciją - nors ji vis dar neišgydoma, tačiau labai efektyviai gydoma ir vartojant gydytojo paskirtus vaistus galima pasiekti tokią stadiją, kad žmogus tampa nebeužkrečiamas savo lytiniams partneriams, net jei nenaudoja apsisaugojimo priemonių, - sako S.Čaplinskas. - Tačiau yra kita nerimą kelianti problema: Europos ligų kontrolės centras paskelbė, kad šiais metais pirmą kartą per visą ŽIV ligos registravimo istoriją Europoje registruota daugiausia naujų susirgimo atvejų.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder