Slaugytojų vaidmuo onkologijoje

Slaugytojų vaidmuo onkologijoje

Slaugos specialistai - gausiausia sveikatos priežiūros specialistų grupė, kuriai šiandien keliami nauji uždaviniai, keičiasi jų vaidmuo teikiant sveikatos priežiūros paslaugas. Ne išimtis yra ir onkologija, kurioje būtina užtikrinti naujausių gydymo metodų tęstinumą.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovo Alvydo Česo, šiandien slaugytojai yra daug platesnio profilio, jų profesinei veiklai reikia kompleksinių žinių, specializuotų įgūdžių, daugiadalykių sugebėjimų. A. Česo teigimu, tai keičia ir visą personalo darbą.

"Reikia atsiriboti nuo senojo modelio, įvardijamo slaugytojo pareiga būti gydytojo asistentu ir keisti jį į komandinio darbo principu pagrįstą modelį, kuris šiandien yra standartas Vakarų pasaulyje ir yra neabejotinai naudingas pacientui, - kalbėjo A. Česas. - Onkologijos chemoterapijos klinikoje neįsivaizduojame darbo be slaugytojų, kurie užtikrina gydymo tęstinumą."

Gydytojo teigimu, onkologijos mokslas yra viena sparčiausiai besivystančių medicinos sričių, kur gydytojai turi dirbti labai intensyviai, o kartu su jais komandoje dirba ir slaugytojai.

"Jie turi išmanyti naujas technologijas, gebėti dirbti kompiuterizuotomis programomis ir sudėtingais įrenginiais, ypač išmanyti neutropeninių pacientų slaugą, mokėti paruošti, saugiai skirti medikamentus, prižiūrėti volumetrines pompas, - teigė A. Česas. - Kitaip tariant, pagrindinis slaugytojo vaidmuo yra tiesiogiai susijęs su profesija ir konkrečių medicininių manipuliacijų vykdymu, bet tai darydamas slaugytojas yra sveikatos priežiūros komandos narys, garantuojantis visapusišką paciento priežiūrą ir didžiąja dalimi yra šios komandos lyderis, nes daugiausiai laiko praleidžia su pacientu."

Pasak KUL Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovo, ne mažiau svarbią slaugytojo darbo dalį užima kita veikla.

"Visų pirma slaugytojas yra sveikatos mokytojas. Onkologinėse ligoninėse ar šalia jų yra įkurti pacientų centrai, kuriuose mokomi pacientai ir jų artimieji, kaip gyventi santarvėje su lėtine liga, kad ji kuo mažiau paveiktų kasdienio gyvenimo kokybę. Visuose šiuose centruose sėkmingai dirba slaugytojos, savanoriai, kurie kartu su gydytojais suteikia pacientams ir jų artimiesiems ir teorinių, ir praktinių žinių apie ligą, padedančių ne tik pacientui būnant ligoninėje, bet ir namuose", - slaugytojų svarbą pabrėžė A. Česas.

Gydytojo teigimu, ne mažiau svarbus yra slaugytojo-vadybininko vaidmuo, kai slaugytojams tenka organizuoti efektyvų visos sveikatos priežiūros komandos darbą tinkamai planuojant ir organizuojant pacientų ištyrimo, gydymo ir slaugos procesus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder