Skiepų istorija: nusivylusiųjų daugėja

Skiepų istorija: nusivylusiųjų daugėja

"Vakarų ekspresui" ir kitoms žiniasklaidos priemonėms paviešinus klaipėdietės verslininkės Dainos Bosas įtarimus dėl esą nesąžiningo vienos uostamiesčio gydytojos darbo skiepijant žmones, į redakciją su panašiais kaltinimais kreipėsi dar vienas žmogus. Vyras teigia, kad minėta gydytoja dar pernai jį skiepijo nuo erkinio encefalito, tačiau esą nežinia kuo, mat atlikus kraujo tyrimą vyras sužinojo, kad imuniteto šiai ligai neturi.

Su kaltinimų sulaukusia gydytoja susisiekti su jau nebeįmanoma, o jos įstagos licencijos galiojimas yra sustabdytas.

Susigundė kaina

Juodkrantėje gyvenantis Eugenijus Kocys pasakojo, jog nutaręs pasiskiepyti nuo erkinio encefalito internete domėjosi kelių įstaigų įkainiais ir galiausiai pasirinko gydytojos epidemiologės Jadvygos Malukienės įkurtą UAB Imunoprofilaktikos tarnybą.

"Internete radau, kad pas Malukienę skiepai buvo maždaug 20 litų pigesni nei kitur, dėl to ir susigundžiau. Skiepas nevienkartinis, viena dozė kainuoja apie 135-140 litų, o pas Malukienę - apie 120 litų, tai tie 20 litų pasirodė svarbūs", - prisiminė pokalbininkas.

E. Kocys teigė, kad skiepytis į Klaipėdą vyko praėjusių metų balandžio ir gegužės mėnesiais.

"Viskas buvo gerai, kol neperskaičiau laikraštyje Dainos Bosas istorijos apie apsilankymą pas Malukienę. Tik tada supratau, kad mano istorija tokia pati - atsukusi nugarą, beveik užstodama, ką daro, gydytoja iš šaldytuvo išėmusi buteliuką pritraukė švirkštą skysčio, kurį suleido", - pasakojo vyras, tik gerokai vėliau išsiaiškinęs, kad vakcina nuo erkinio encefalito gamintojų platinama jau paruoštuose švirkštuose.

Imuniteto neįgijo

Pokalbininkas, perskaitęs straipsnį laikraštyje, teigė nuskubėjęs į vieną tyrimų centrų, kur paprašė ištirti, ar jis yra įgijęs imunitetą nuo pavojingos erkių platinamos ligos.

Vakcinos nuo erkinio encefalito aprašyme teigiama, kad pasiskiepijus pirmomis dviem dozėmis, kaip padarė E. Kocys, imunitetas turėjo būti įgytas metams. Trečioji dozė imunitetą suteikia trejiems metams, o šiems praėjus kas keletą metų reikia skiepytis palaikomosiomis vakcinomis.

Vis dėlto gauti rezultatai vyrą šokiravo - paaiškėjo, kad organizmas prieš erkinį encefalitą, nuo antrojo skiepo dar nepraėjus metams, neturi jokios apsaugos. Tyrimo rezultatai rodo, kad imunoglobulino G (igG) antikūnų, kurie ir rodo imuniteto buvimą, koncentracija E. Kocio kraujyje - tik 16,2 U/ml vietoj turinčių būti 100-150 U/ml ir daugiau.

Tiesa, kai kur informacijoje apie skiepus nuo erkinio encefalito nurodoma, kad, pasiskiepijus pirmosiomis dviem dozėmis, per pirmus 12 mėnesių apsauginiai antikūnai nerandami apie 40 proc. asmenų, nors imuninę apsaugą nuo ligos organizmas turi. Vis dėlto, vos gavęs tyrimo rezultatus, pokalbininkas teigė iš naujo pasiskiepijęs, tik jau kitoje įstaigoje.

"Gal ten buvo koks nors paprasčiausias fiziologinis tirpalas? Galvojau, kad esu apsaugotas ir nereikia jaudintis. O jei per tą laiką būčiau užsikrėtęs?" - spėliojo savo sveikata susirūpinęs juodkrantiškis.

Vyksta tyrimas

Kovo 31 d. "Vakarų ekspreso" numeryje buvo rašyta, kad D. Bosas jos nepilnametę dukrą nuo gimdos kaklelio vėžio skiepijusios medikės elgesys pasirodė įtartinas - esą vakcinai skystį į švirkštą gydytoja traukė iš stiklinio buteliuko, nors vakciną gamintojai iškart pateikia specialiuose švirkštuose, taip pat klientei paprašius nepateikė vakcinos dėžutės.

"Už vakciną sumokėjau aš, vadinasi, ji man turi pateikti dėžutę. Kitu atveju aš turiu pagrindo manyti, kad mano dukrai buvo suleista pasibaigusio galiojimo laiko arba ne "Silgard" vakcina. Tačiau gydytoja dėžutės taip ir nepateikė", - istoriją žurnalistams tuomet pasakojo D. Bosas.

Žinoma moteris tada teigė įtarianti, kad gydytoja dirba nesąžiningai, o tokiu būdu nukentėti galėjo ir daugiau žmonių, dėl to kreipėsi ir į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, išdėsčiusi įtarimus "dėl galimai nusikalstamos veiklos ir sąmoningų neteisėtų veiksmų".

Tuomet dienraščio žurnalistams gydytoja neigė visus verslininkės išsakytus priekaištus, tvirtindama, kad procedūros buvo atliktos tinkamai.

Klaipėdos apygardos prokuratūra kovo pabaigoje, remdamasi D. Bosas raštu, pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris vyksta iki šiol.

"Tyrimas yra pradėtas, atliekamas, jis nėra baigtas. Daugiau turbūt ir negaliu pasakyti, nes tai galėtų pakenkti tyrimui. O kol nėra patvirtintų rezultatų, komentuoti tyrimo eigą būtų neatsakinga", - "Vakarų ekspresui" sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Vitalijus Gulenkovas.

Be licencijų

Šia miglota skiepų istorija domėjosi ir savaitraštis "Lietuvos sveikata", išsiaiškinęs, kad gydytoja J. Malukienė jau daugiau nei šešerius metus neturi teisės užsiimti gydytojo epidemiologo veikla.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) specialistai savaitraščiui komentavo, jog "J. Malukienė turėjo išduotą licenciją, suteikiančią jai teisę iki 2008 m. gruodžio 23 d. užsiimti privačia epidemiologo veikla, tačiau šiuo metu ji neturi jokios galiojančios licencijos verstis medicinos (ja gali verstis gydytojai) arba slaugos praktika, todėl, vadovaujantis Imunoprofilaktikos taisyklių 3 punkto nuostatomis, ji neturi teisės skiepyti pacientus".

Negana to, VASPVT šių metų pradžioje atliko neplaninę asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolę J. Malukienei priklausančioje UAB Imunoprofilaktikos tarnyboje.

"Nustatyti didžiausi pažeidimai. Tad gydytojos Jadvygos Malukienės įstaiga neturi licencijos, nes ji sustabdyta", - žurnalistams sakė sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė.

VASPVT direktorės Noros Ribokienės pasirašytame įsakyme nurodoma, kad UAB Imunoprofilaktikos tarnyba, neturėdama licencijos, suteikiančios teisę teikti bendruomenės slaugos ir šeimos medicinos paslaugų bei šias paslaugas teikiančių asmens sveikatos priežiūros specialistų <...>, organizuoja skiepijimo paslaugas pažeidžiant teisės aktų, reklamentuojančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų licencijavimą, reikalavimus".

Be šio pažeidimo, įstaigoje nebuvo patvirtintų direktorės, gydytojos J. Malukienės, ir dviejų bendrosios praktikos slaugytojų pareigų instrukcijos, nepatvirtinta medicininių dokumentų pildymo tvarka, padalinio darbo organizavimo tvarka, pacientų skundų nagrinėjimo tvarka ir t. t.

VASPVT savo interneto svetainėje viešai skelbia įstaigų asmens sveikatos priežiūros licencijų ir juridinių asmenų visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų licencijų sąrašus. Viename jų nurodoma, kad 2015 m. vasario 20-ąją sustabdyta UAB Imunoprofilaktikos tarnybos licencija teikti bendrosios praktikos slaugos paslaugas, suteikiant laiko iki gegužės 20 d. pašalinti trūkumus. Tinklalapyje nurodoma, kad licencijos galiojimas stabdomas iki 2016-ųjų gegužės.

Nebekomentuoja

Šiuo metu UAB Imunoprofilaktikos tarnybos durys užrakintos, o ant nuleistų langinių kabo užrašas, informuojantis, kad skiepų kabinetas nedirba.

Žurnalistams pabandžius dar sykį susisiekti su gydytoja J. Malukiene, vienu iš nurodytų kontaktinių telefono numerių atsiliepęs vyras pasakė, jog su spauda gydytoja nebebendrauja.

Pasidomėjus, kokios yra pokalbininko pareigos, kad jis kalba gydytojos vardu, vyras, pareiškęs, jog yra jos asmens sargybinis, išjungė telefoną.

Pamėginus paskambinti kitu viešai skelbiamu telefono numeriu, atsiliepęs tas pats vyras paprašė daugiau nebeskambinti.

Istorija

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad J. Malukienė į nemalonią situaciją, susijusią su jos bendrovės veikla, papuolė jau ne pirmą sykį.

2006-aisiais į įvairias tarnybas ir žiniasklaidą po konflikto su buvusia darbdave kreipėsi Imunoprofilaktikos tarnyboje dirbusi bendrosios praktikos slaugytoja.

Ji teigė įtarianti, esą gydytoja pasibaigusio galiojimo gripo vakcina skiepijo klientus. Gydytoja tai neigė, o Visuomenės sveikatos centro specialistai neeilinio patikrinimo metu pažeidimų nenustatė.

"Imunitetas - per 2 savaites"

Greta GARGASIENĖ, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė
Lietuvoje nuo erkinio encefalito galima pasiskiepyti dvejomis (skirtingų gamintojų) vakcinomis. Tai - mokama vakcina, tad asmuo pats renkasi, kokio gamintojo vakcina nori būti paskiepytas. Nuo pasirinktos vakcinos priklauso ir skiepijimo schemos. Skiepijantis gydytojas skiepija atsižvelgdamas į konkretaus gamintojo vakcinos aprašą, kuriame nurodyta, kokiais intervalais turi būti atliekama vakcinacija. Dažniausiai imunitetas susiformuoja per 2 savaites, tačiau tai priklauso ir nuo kitų veiksnių, tokių kaip gretutinės ligos, amžius ir pan.

Informacija

Erkinį encefalitą (smegenų infekcija) sukeliantis virusas randamas kraujyje ir žmogui perduodamas per erkes. Lietuva yra teritorijoje, kurioje virusą nešiojančios erkės labai paplitusios, tad visiems gyventojams rekomenduojama nuo šios ligos skiepytis. Specifinio gydymo nuo erkinio encefalito nėra, antibiotikai neveiklūs, todėl skiepai yra vienintelė efektyvi apsisaugojimo priemonė, po 3 vakcinos dozių patikimas imunitetas susidaro 98 procentams paskiepytų asmenų.
Nuo 1990 iki 2003 m. sergamumas erkiniu encefalitu Lietuvoje išaugo 60 kartų, o 2006-2014 m. erkiniu encefalitu susirgo 3847 Lietuvos gyventojai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, palengva auga ir skiepų skaičius - 2010 m. buvo panaudota apie 38 tūkst. vakcinos dozių, 2014 m. - daugiau nei 52 tūkst.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder