Siūloma įpareigoti užsiregistravusį pacientą informuoti gydytoją apie neatvykimą į konsultaciją

Siūloma įpareigoti užsiregistravusį pacientą informuoti gydytoją apie neatvykimą į konsultaciją

Siūloma įtvirtinti paciento pareigą informuoti gydymo įstaigą apie neatvykimą planinėms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Tai numatančią Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Antanas Matulas. Jo nuomone, tai leis greičiau suteikti paslaugas pacientams, efektyviai ir racionaliai išnaudoti gydytojų darbo laiką.

"Šalyje esama laukimo eilių situacija parodė, kad būtina įtvirtinti aiškią paciento pareigą pranešti gydymo įstaigai apie neatvykimą į konsultaciją ir įtvirtinti paciento atsakomybę už šios pareigos nevykdymą. Todėl projektu siūloma praplėsti paciento pareigų sąrašą įtvirtinant paciento, užsiregistravusio planinei medicininei pagalbai gauti, tačiau negalinčio į ją atvykti, pareigą informuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Gydymo įstaiga, žinodama, kad pacientas neatvyks planinei medicininei pagalbai, galės pasiūlyti tuo laiku pasinaudoti kitam medicininių paslaugų eilėje laukiančiam pacientui. Vadinasi, iš anksto pacientui informavus apie neatvykimą, būtų priimami kiti pacientai, reikiamos paslaugos būtų suteiktos per trumpesnį laiką", - sako A. Matulas.

Pasak jo, sveikatos priežiūros įstaigos dėl užsiregistravusių pacientų neatvykimo patirtų kuo mažesnį nuostolį.

Seimo nario A. Matulo teigimu, pastaruoju metu vis daugiau atvejų, kuomet pacientai užsiregistruoja planinei asmens sveikatos priežiūros paslaugai, tačiau neatvyksta, o gydymo įstaigos apie tai neinformuoja. Dažnai asmenys užsiregistruoja keliose gydymo įstaigose, tačiau eina tik ten, kur eilė ateina greičiau.

"Išanalizavus šalies gydymo įstaigų pateiktus duomenis apie pacientų laukimo pas gydytojus eiles, jų susidarymo priežastis, paaiškėjo, kad kai kuriose įstaigose net iki 30 proc. pacientų, užsiregistravusių pas gydytoją, neatvyksta planinei medicininei pagalbai, o sveikatos priežiūros įstaigos nėra informuojamos apie pacientų neatvykimą. Dėl šių priežasčių susidaro eilės pas gydytojus specialistus - ribojamas medicininių paslaugų pacientams prieinamumas, sugaišinamas gydytojo darbo laikas. Gydymo įstaiga patiria nuostolius, už kuriuos niekas neatlygina", - sako A. Matulas.

Šiuo metu įstatyme įtvirtintame pacientų pareigų sąraše nėra paciento pareigos informuoti gydymo įstaigą apie neatvykimą gauti planinių medicininių paslaugų. Galiojančioje įstatymo redakcijoje akcentuojamas sąžiningumas naudotis savo teisėmis, bendradarbiavimas su sveikatos priežiūros įstaigų specialistais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder