Šiltėjant orams nepamirškite saugotis erkių

Šiltėjant orams nepamirškite saugotis erkių

Šiltėjant orams vis daugiau žmonių stengiasi laiką leisti gamtoje, tačiau reikėtų prisiminti, kad vaikščiojant po žaliuosius plotus reikia saugotis erkių. Erkės gyvena ten, kur gera augmenijos danga, vidutinis arba didelis kritulių kiekis, kur dirvožemio paviršius išlieka drėgnas net ir sausuoju metų laiku. Aktyvi erkė dažniausiai randama ant žolės stiebo 10–20 cm aukštyje.

Erkių aktyvumo sezonas prasideda ankstyvą pavasarį ir tęsiasi iki vėlyvo rudens. Erkės aktyvios tampa tuomet, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia septynis laipsnius šilumos. Visiškai neaktyvios erkės būna esant neigiamai aplinkos temperatūrai, sniegui.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento (toliau – NVSC) specialistai gegužės mėnesį atliko erkių aktyvumo ir gausos stebėseną Girulių miške (Klaipėdos m.) ir Raganų kalne (Neringa). Girulių miške buvo aptiktos 32 erkės, o Raganų kalne – 12 erkių viename maršruto kilometre.

Erkių platinamų ligų statistika

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas per 2019 m. Klaipėdos apskrityje užregistravo 253 erkių platinamų ligų atvejus, t. y. 49 erkinio encefalito ir 204 Laimo ligos atvejus. Iki 2020 m. balandžio 15 d. Klaipėdos apskrityje buvo užregistruotas 21 Laimo ligos atvejis ir 1 erkinio encefalito atvejis.

Efektyviausias būdas apsisaugoti nuo erkinio encefalito – skiepai

Lietuva priklauso padidėjusio pavojaus susirgti erkiniu encefalitu zonai, todėl visiems gyventojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Vaikus rekomenduojama skiepyti nuo vienerių metų amžiaus. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Yra keletas erkinio encefalito vakcinacijos kalendorių. Tačiau visi jie susideda iš dviejų pagrindinių dalių, t. y. pirminės (bazinės) vakcinacijos bei kitų vėlesnių, poveikį sustiprinančių dozių. Pirminei (bazinei) vakcinacijai visiškai užbaigti yra reikalingos trys skiepų dozės. Dažniausiai pagal rekomenduojamą tvarką skiepijama 1–3 mėnesių intervalu tarp pirmojo ir antrojo skiepo bei atitinkamai 5–12 mėnesių intervalu tarp antrojo ir trečiojo skiepo. Imunitetas palaikomas su poveikį sustiprinančiomis skiepų dozėmis: pirma dozė suleidžiama praėjus 3 metams po pirminės (bazinės) vakcinacijos, vėliau reikalinga 1 vakcinos dozė kas 5 metus.

Vakcinaciją galima pradėti bet kuriuo metų laiku, tačiau pirmąsias dvi vakcinos dozes rekomenduojama atlikti žiemos sezono metu arba ankstyvą pavasarį, tam, kad pirminis imunitetas susiformuotų dar prieš erkių aktyvumo sezono pradžią. Žmogus tampa visiškai apsaugotas nuo erkinio encefalito praėjus 2 savaitėms nuo antrosios dozės suleidimo.

Daugėja asmenų, pradėjusių skiepytis nuo erkinio encefalito

Pastaraisiais metais stebimas Klaipėdos apskrities gyventojų, pradėjusių skiepytis nuo erkinio encefalito, skaičiaus didėjimas. 2017 m. Klaipėdos apskrityje nuo erkinio encefalito pradėjo skiepytis 3124 asmenų (1117 vaikų ir 2007 suaugusieji), 2018 m. – 3153 asmenys (987 vaikai ir 2166 suaugusieji), 2019 m. – 8628 asmenys (2117 vaikų ir 6511 suaugusiųjų), 2020 m. sausio–balandžio mėnesiais – 4808 asmenys (925 vaikai ir 3883 suaugusieji).

Apsisaugojimo priemonės

Nuo Laimo ligos vakcinos dar nėra – reikia saugotis erkės įsisiurbimo. Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesius ir uždarus drabužius (viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis, prigludusiomis rankovėmis, o kelnių klešnių apačia – prigludusi prie kūno), kad erkė nepatektų ant kūno, o patekusią ant rūbų būtų galima lengvai pastebėti. Drabužius ir atviras kūno vietas apsipurkšti erkes atbaidančiomis priemonėmis (repelentais). Svarbu nepamiršti, kad visų repelentų poveikis yra trumpalaikis, todėl reikėtų įdėmiai perskaityti naudojimo instrukciją ir priemonę naudoti pagal gamintojo / tiekėjo nurodymus. Miške rekomenduojama vaikščioti takeliais, poilsiui pasirinkti sausą, atvirą miško aikštelę. Nepatartina sėdėti ar gulėti tiesiog ant žolės, reikėtų pasikloti antklodę, kilimėlį ar kitą turimą medžiagą. Grįžus į namus reikėtų atidžiai apžiūrėti savo kūną, ypač erkių mėgstamas kūno vietas: kojas, pažastis, juosmens sritį, galvą, kaklą ir ausis. Po to rekomenduojama  nusiprausti po dušu.

Taip pat labai svarbu tinkamai prižiūrėti parkus, poilsiavietes, dažnai žmonių lankomus miškus, sodus, gyvenamųjų namų teritorijas: nuo ankstyvo pavasario šienauti žolę, neleidžiant jai užaugti aukštesnei kaip 10 cm, iškirsti menkaverčius krūmus, išvežti arba sudeginti miško darbų atliekas, nupjautą žolę, praplatinti pasivaikščiojimo takus, ypač tuos, kurie veda link vandens telkinių, sporto aikštelių, laužaviečių.

Erkinio encefalito prevencijai vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

Įsisiurbusią erkę reikia nedelsiant pašalinti

Nereikia spausti erkės pilvelio ir tepti jos jokiais skysčiais. Pinceto pagalba reikia sučiupti erkę kuo arčiau galvos ir truktelėti. Patariama pasižymėti erkės įsisiurbimo dieną ir stebėti bendrą savo sveikatos būklę. Jeigu per mėnesį pasireiškė simptomai panašūs į gripo (karščiavimas, galvos, raumenų skausmai) ar erkės įsisiurbimo vietoje atsirado raudona dėmė, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie erkės įsisiurbimo dieną. Tai palengvins nustatyti ligos diagnozę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder