Šermukšniai - vitamino C bomba

Šermukšniai - vitamino C bomba

Skaisčiai raudonos šermukšnio uogos - tikra rudens puošmena. Miškuose ir soduose sirpstančios jų kekės renkamos ir vertinamos nuo senų laikų. Ir ne be reikalo - šių vaisių sultyse gausu organizmą stiprinančių medžiagų, o vitamino C jose yra trigubai daugiau nei citrinose. Šermukšniuose labai daug vitamino A (daugiau nei morkose) ir karotinoidų (suteikiančių uogoms ryškų atspalvį), padedančių kovoti su onkologiniais procesais.

Gydo daugybę negalavimų

Maistingos, vitaminų turinčios šermukšnių uogos - efektyvi liaudiška gydomoji priemonė nuo daugybės ligų. Vitamino C, E, B2, K, P ir PP, cinko, magnio, geležies, jodo, kalio, eterinio aliejaus turinčiomis gėrybėmis siūloma gydyti įvairiausius negalavimus. Raudonieji šermukšniai valgomi tiek švieži, tiek ir šaldyti ar džiovinti.

Raudonieji šermukšniai naudojami kaip uždegimą malšinanti ir kraują stiprinanti priemonė, be to, dar tvirtinanti ir kraujagyslių sieneles. Šias uogas galima vartoti kaip polivitaminus. Šermukšniai pasižymi lengvu vidurius laisvinančiu, šlapimą varančiu, karščiavimą mažinančiu ir prakaitavimą skatinančiu poveikiu, gerina kraujo krešėjimą. Jie rekomenduojami gydant hipertoniją, nes mažina arterinį kraujo spaudimą. Tačiau šermukšnius taip pat sveika valgyti ir diabetikams, sergantiesiems skydliaukės, kepenų, inkstų ligomis, hemorojumi.

Jei šaltojo sezono metu norite sustiprinti organizmo atsparumą, pats metas išsispausti sulčių iš šermukšnio uogų. Sultis galima konservuoti - dėl to jos savo baktericidinių savybių nepraranda.

Raudonųjų šermukšnių sultis patariama gerti sergant gastritu sumažėjus rūgštingumui, hemorojumi, turint žarnyno bėdų (uogose gausu fitoncidų, naikinančių žarnyno bakterijas).

Kadangi raudonuosiuose šermukšniuose yra sorbino rūgšties, varančios tulžį, jų sultis sveika gerti norintiesiems sumažinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje

Išmanantieji liaudies mediciną teigia, kad tokios sultys ypač veiksmingos sergant avitaminoze, anemija bei akmenlige. Šių ligų varginamam organizmui padėsite, jeigu kelis kartus per dieną išgersite po vieną arbatinį šaukštelį šermukšnių sulčių.

Iš šermukšnių ruošiamas gėrimas taip pat vartojamas skundžiantis virškinamojo trakto sutrikimais, o dėl rūgimo procesus žarnyne mažinančių pektinų jį siūloma gerti ir nuo pilvo pūtimo.

Tačiau verta įsidėmėti, kad žarnyno ir skrandžio uždegimą turintiems žmonėms rūgščių sulčių reiktų vengti, kadangi jos gali ne tik sudirginti skrandį, bet ir sukelti spazmus tulžies pūslėje.

Keletas naudingų patarimų

* Sunokę šermukšnių uogos skinamos rugsėjo ir spalio mėnesiais, dar nesulaukus šalnų, tačiau mėgstantiems švelnesnį uogų skonį, į mišką keliauti reikėtų iškart po pirmųjų šalnų. Prieš šalnas nuskintų uogų intensyvų rūgštumą nugesinsite šiek tiek palaikę jas šaldytuve.

* Šermukšnių kartumą panaikinsite kelias minutes juos palaikę verdančiame vandenyje su druska. Prieš spausdami sultis, nepamirškite uogų nuplauti šaltu vandeniu.

* Atminkite, kad džiovinimui skirti šermukšniai skinami kekėmis, drauge su kotais ir lapais. Sulčių spaudimui renkamas uogas galima skinti ir atskirai viena nuo kitos.

Šermukšnių gėrimas vėsiems rudens vakarams

Jums reikės: 500 g šermukšnių uogų, 150 g cukraus, pusės citrinos, pusės litro vandens, 2 arbatinių šaukštelių medaus, žiupsnelio cinamono.

Sutrinkite šermukšnio uogas su cukrumi.

Per marlę iš šio mišinio išspauskite sultis.

Sutarkuokite citriną kartu su žievele, užpilkite pakaitintu medumi ir sumaišykite su šermukšnio sultimis bei verdančiu vandeniu.

Įberkite į gėrimą cinamono, įsitaisykite po šiltu pledu ir skanaukite.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder