Sensorinis kambarys - ieškantiems ramybės

Sensorinis kambarys - ieškantiems ramybės

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biure pradėjo veikti sensorinis kambarys, kuriame stimuliuojami įvairūs pojūčiai, žmogui padedama nusiraminti, atsipalaiduoti, susikaupti. Kambaryje laukiami ir vaikai, ir suaugusieji.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė pasakojo, kad vos paskelbus apie galimybę apsilankyti kambaryje, sulaukta didžiulio klaipėdiečių susidomėjimo ir jau rezervuota nemažai vietų artimiausiems dviem mėnesiams.

Kambario įrengimas ir mobili projekcija kainavo apie 45 tūkstančius eurų - tai buvo Europos Sąjungos lėšomis finansuotas projektas.

"Kambaryje skatinami lytėjimo, skonio, regos, klausos, uoslės, judėjimo pojūčiai. Moksliniai tyrimai įrodo, kad sensorinės erdvės turi kompleksinį poveikį. Be to, kad padeda žmogui jaustis laimingesniam, nuramina, sumažina agresiją, dar gali pagerinti apetitą, miego kokybę", - pasakojo J. Grubliauskienė.

Teigiama kad tokia aplinka taip pat didina asmens sąmoningumą bei dėmesio koncentraciją, gerina atmintį, pažinimą ir kalbą, sustiprina laimės jausmą, mažina agresiją, nerimą. Ji tinka ir pernelyg aktyviems vaikams, autistams, turintiems klausos ar regos susilpnėjimą, kenčiantiems nuo demencijos, Alzheimerio ligos, ir kitiems.

Pasak J. Grubliauskienės, vis dėlto yra daug mitų, kad multisensorinės erdvės skirtos tik kokių nors tikslinių poreikių ar sutrikimų turintiems asmenims.

"Dažniausiai sakoma, kad to reikia hiperaktyviems vaikams, autistams, turintiems negalią. Taip, jiems tie sensoriniai kambariai yra labai svarbūs ir efektyvūs, bet mūsų pagrindinis tikslas yra orientuotis į kuo didesnę populiaciją ir leisti prisiliesti prie tos sensorinės erdvės įvairiems žmonėms: tiek turintiems specialiųjų poreikių, tiek neturintiems", - sakė J. Grubliauskienė.

Ji pabrėžė, kad sensoriniame kambaryje laukiami ir vaikai, ir vyresnio amžiaus žmonės, neįgalieji, šeimos su vaikais ar pavieniai asmenys. Paslaugos yra nemokamos, tačiau reikia registruotis iš anksto ir rezervuoti laiką. Vieno apsilankymo trukmė - 30-45 min.

Rudenį planuojama šiame kambaryje pradėti ankstyvosios intervencijos programos užsiėmimus, dirbti su vaikais, kurie turi rizikingą elgseną, yra bandę rūkyti, vartoti alkoholį. Čia galėtų vykti ir susitikimai su psichologe širdies ir kraujagyslių ligų prevencinės programos dalyviams. Planuojama bendradarbiauti su ugdymo įstaigų psichologais, kurie galėtų pasinaudoti kambariu ir čia rengti užsiėmimus.

Psichologė Aušra Agintaitė atkreipė dėmesį į tai, kad vis dar yra įvairių stigmų, susijusių su asmenimis, kuriems reikalinga ir naudinga veikla sensoriniame kambaryje. Vis dėlto, pasak jos, ši veikla tinkama įvairiems asmenims, kuriems reikia pagalbos.

"Yra žinoma, kad neretai padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, padidėjęs širdies ritmas yra susiję su stresu, streso valdymu. Čia yra puiki aplinka, padedanti atsipalaiduoti, nusiraminti ir gerinti tuos rodiklius", - sakė psichologė.

Pojūčių kambaryje yra įvairių įrenginių: masažo fotelis, muzikinis vandens čiužinys, aromaterapinis žaidimas, įvairios šviesos, garso ir vaizdo instaliacijos, raminančios vaizdo projekcijos. Pavyzdžiui, yra "begalybės skydas", kuris padeda išmokti koncentruoti dėmesį, nusiraminti, šviečiantys lankstūs laidai, kuriuos galima pinti ar kitaip žaisti, šviesos stalas, ant kurio galima piešti smėliu, dėlioti stikliukų, kriauklyčių kompozicijas, sėdmaišiai, kabantis krėslas, kuriame galima sūpuotis, ksilofonas ir kt.

INFORMACIJA

Registracijos į sensorinį kambarį tvarka:
Gegužės 14 d. ugdymo įstaigų diena. Registracija el. p. [email protected].
Gegužės 15 d. šeimų diena. Registracija tel. 8 615 12609.
Gegužės 16 d. 55 m. ir vyresnių bei šios amžiaus grupės neįgaliųjų diena. Registracija tel. 8 640 93340.
Gegužės 17 d. bendra registracijos diena, dalyvauti gali visi norintys. Registracija mob. tel. 8 640 93342.
Informaciją apie registraciją kitų savaičių dienomis nuo gegužės 24 d. rasite internetinėje svetainėje www.sveikatosbiuras.lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder