Senatvinė nemiga iš tiesų yra genialus žmonijos išradimas!

Senatvinė nemiga iš tiesų yra genialus žmonijos išradimas!

Jauni žmonės gali miegoti vos ne iki pietų, ypač kai nereikia eiti į mokyklą ar į darbą. O štai solidaus amžiaus žmonėms senatvinė nemiga išties tampa rimta problema. Patys to nenorėdami jie pradeda keltis paryčiais, miega trumpai ir neramiai.

Senatvinė nemiga, kurią šiandien vertiname kaip medicininę problemą, primena ilgą kelią, kurį nuėjo žmonių giminė. Šią relikviją paveldėjome iš tų laikų, kai nemiga buvo būtina bendruomenės ar genties išgyvenimui. Šią išvadą tarptautinė mokslininkų grupė, vadovaujama prof. Čarlio Nano (Charlie Nunn) iš Djuko universiteto (JAV), padarė nuodugniai ištyrinėjusi hadzų tautelės, gyvenančios Tanzanijos teritorijoje, buitį ir įpročius. Ši gentis gyvena izoliuotame, sunkiai pasiekiamame Afrikos rajone, europiečiai mokslininkai ją atrado tik 1930 m. Atrado ir negalėjo patikėti savo laime, nes hadzai pasirodė esantys unikalus tyrinėjimų objektas. Jie „įstrigo“ akmens amžiuje ir iki šiol gyvena tradicinį medžiotojų ir rinkėjų gyvenimą. Hadzai miega ant žemės, nežino, kas yra dirbtinis apšvietimas, verčiasi medžiokle ir augalų rinkimu. Jie gyvena dienos ir nakties kaitos ritmu, kaip darė mūsų protėviai prieš tai, kai išmoko veisti galvijus ir auginti grūdines kultūras ir daržoves. Medžioja vien vyrai, o gamtos gėrybes renka daugiausia moterys. Stipriosios lyties atstovai prie jų prisijungia tik ne medžioklės sezonu. Hadzai laikosi miego ir būdravimo režimo, būdingo žmonėms ankstyviausioje evoliucijos stadijoje. Tad mokslininkai pagalvojo, kad čia galės atskleisti senatvinės nemigos fenomeno paslaptį.

Mokslininkai įkalbėjo 33 suaugusius 20-60 metų hadzų genties narius dalyvauti eksperimente. Afrikiečiai 20 dienų ant riešų segėjo judesio jutiklius, kuriais buvo galima fiksuoti aborigenų miego ir būdravimo laiką. Išaiškėjo stebėtina detalė: naktį beveik nebūdavo laikotarpio, kada miegotų visi suaugusieji. Per 220 stebėsenos valandų užfiksuota iš viso tik 18 minučių, kai visa gentis viešėjo Morfėjaus karalystėje. Vidutiniškai 8-9 žmonės naktį būdraudavo arba tik snūduriuodavo.

Tai vienas iš patruliavimo modelių, susiformavęs, kai žmonės išlipo iš medžių ir pradėjo miegoti ant žemės, mano prof. Č.Nanas. Grupei primatų reikėjo sargybinio, kuris įspėtų bendruomenės narius, jeigu liūtas ar kitas plėšrūnas sumanytų užpulti stovyklą apie antrą valandą nakties. Taip daro daugelis žinduolių, gyvenančių grupėmis. Bet hadzai neskirdavo sargybinių, jie tiesiog buvo nereikalingi, nes žmonėms susiformavo unikalus mechanizmas, kai įvairių amžiaus grupių atstovai turi įvairių miego įpročių. Seniausieji užmigdavo pirmieji, apie 8 val. vakaro, bet dažnai keldavosi naktį ir atsibusdavo tarp 4 ir 6 val. ryto. Vidutinio amžiaus žmonės eidavo miegoti maždaug 10 val. vakaro, miegodavo kaip užmušti, bet iki 7 val. ryto jau sukildavo. O vaikinai ir merginos užsisėdėdavo iki vėlumos, užtat ir keldavosi paskutiniai. Visai kaip dabartinis jaunimas, kuris paryčiais grįžta iš naktinio klubo, o paskui pučia į akį kiek telpa. Toks įvairių amžiaus grupių atstovų miego asinchroniškumas padėdavo mūsų protėviams išlaikyti budrumą visą naktį ir užtikrindavo saugumą. Seniems žmonėms tekdavo nepatogiausias paros laikas, bet tai buvo tikslinga ir pateisinama evoliucijos požiūriu, mano prof. Č.Nanas. Neramiai miegantys senukai suteikdavo galimybę gerai pailsėti suaugusiems bei stipriems vyrams ir moterims. Todėl neskubėkite šeimos jaunųjų narių kuo anksčiau vyti į lovą - jiems yra natūralu gyventi „pelėdų“ gyvenimą. Metams bėgant, patys to nepastebėdami jie taps „vyturiais“ ir pradės seniokiškai atsibusti su pirmaisiais gaidžiais, verčiami pirmykščio instinkto. O jo esmė: senukai turi mažai miegoti, kad užtikrintų savo palikuonių išlikimą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder