Sąnarių ligos aukų pagal amžių nesirenka

Sąnarių ligos aukų pagal amžių nesirenka

Vieninteliame Vakarų Lietuvoje Reumatologijos skyriuje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje sąnarių ligas gydosi ir pagyvenę, ir jauni žmonės. Skyriuje ligoms gydyti taikomi ne tik įprasti metodai, bet ir įvairios naujovės.

Reumatologijos skyriaus gydytojai ne tik dirba stacionare, bet ir konsultuoja poliklinikoje, o viena gydytoja reumatologė nuolat dirba tik ambulatorijoje.

Skyriaus vedėja, gydytoja reumatologė Loreta Bukauskienė pasakoja, kad skyriuje gydomi visi pacientai, sergantys reumatinėmis uždegiminėmis sąnarių ligomis.

Tai - reumatoidinis artritas, psoriazinis artritas, podagra ir uždegiminės stuburo ligos - ankilozinis spondiloartritas (dar vadinamas Bechterevo liga), kitos spondiloartropatijos, sisteminės jungiamojo audinio ligos - sisteminė raudonoji vilkligė, sisteminė sklerodermija, sisteminis dermatomiozitas, reumatinė polimialgija ir kitos retesnės ligos. Gana klastingas psoriazinis artritas, kai nedideliame odos plote atsiradusi žvynelinė pakenkia sąnariams, stuburui.

Taip pat skyriuje gydomi pacientai, besiskundžiantys stuburo skausmais, kai jiems nustatomas kaulų retėjimas arba kai pakenkia stuburo slanksteliams infekcijos.

"Tai - lėtinės ligos, pacientai dažniausia nėra visiškai išgydomi, tenka gydymą tęsti dar kelis mėnesius, metus ar net visą gyvenimą. Tokius pacientus mes nuolat ir konsultuojame poliklinikoje" , - teigė gydytoja reumatologė L. Bukauskienė.

Pasak jos, klastingos ligos - podagros - pradžios žmonės dažnai nepastebi, tik ima skųstis esą staigiai po nakties sutinusiu sąnariu ir labai stipriu skausmu. Gydytojos teigimu, šią ligą dažnai provokuoja alkoholio vartojimas, podagra dažniausiai serga valgantys sočiai ir riebiai, daug mėsos, įtakos gali turėti ir paveldimumas, antsvoris, inkstų nepakankamumas, arterinė hipertenzija ir kt.

Podagra susergama organizme sutrikus šlapimo rūgšties apykaitai. Sąnariuose nusėdę šlapimo rūgšties kristalai sukelia stiprų skausmą. Podagra negydoma pažeidžia inkstus, širdies kraujagysles, ankstina infarktus. Ja sergantiems žmonėms dažnai yra padidėjusi rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu.

Kraujagysles tiria videokapiliaroskopu

Reumatologinės ligos diagnozuojamos atliekant imunologinius tyrimus.

"Mūsų ligoninėje atliekami visi tyrimai, kurie šiuo metu Lietuvoje ir pasaulyje yra galimi. Tai labai palengvina šių ligų ankstyvą diagnostiką. Anksčiau yra buvę, kad ligai nustatyti prireikdavo kelerių metų, o dabar siekiama tai padaryti per pusę metų ir kuo skubiau paskirti ligą modifikuojantį gydymą", - pasakojo Reumatologijos skyriaus vedėja L. Bukauskienė.

Ji pažymėjo, kad skyrius neseniai įsigijo ir naujos įrangos - videokapiliaroskopą, kuris žymiai pagerino sklerodermijos diagnostiką.

Šiuo aparatu dirbanti gydytoja reumatologė Vilma Bilinskienė-Milkovičienė teigė, kad atliekant kapiliaroskopiją galima gana anksti diagnozuoti tokias ligas kaip sisteminė sklerodermija, kuri pasireiškia Reino (Raynaud) sindromu. Būtent Reino sindromą turintys pacientai yra tiriami kapiliaroskopu, vertinamas kapiliarų išsidėstymas, vingiuotumas, jų architektūra, pagal pakitimus galima nustatyti ir ligos stadiją.

"Kapiliaroskopija - labai paprastas, pacientui neskausmingas tyrimo metodas. Tyrimo priemonės yra kapiliaroskopas, kuris padidina vaizdą 200 kartų, ir monitorius, kuriame matome vaizdą. Vaizdus galime išsaugoti, palyginti, įvertinti gydymo efektyvumą.

Tyrimas trunka apie 5-10 minučių, vertinama vienos plaštakos pirštų sritis palei nagą, užlašinus specialaus aliejuko. Negalima atlikti tyrimo, jei pacientui neseniai buvo darytas manikiūras, tuomet reikia palaukti bent porą savaičių, nes būna kraujagyslių mikrotraumatizacijos požymiai ir aparatas gali parodyti netikslų kapiliarų išsidėstymą", -aiškino V. Bilinskienė-Milkovičienė ir pridūrė, kad tai - visiškai neskausminga, greita ir informatyvi procedūra.

Gydo infekcijas

Kalbėdama apie pastebimas tendencijas, skyriaus vedėja L. Bukauskienė teigė, kad pastaraisiais metais daugėja jaunų žmonių, sergančių reumatologinėmis ligomis - tai esą gali būti dėl to, kad yra pagerėjusi diagnostika ir ligos nustatomos anksčiau. Taip pat anksčiau buvo jaučiamas ryškesnis sezoniškumas, o dabar pacientų yra daug ištisus metus.

Be to, gydytojos reumatologės teigimu, daugėja sergančiųjų bakteriniu spondilodiscitu - infekciniu tarpslankstelinio disko ir greta esančių stuburo slankstelių uždegimu.

Spondilodiscitas dažnai pasireiškia kaip sepsio, šlapimo takų infekcijos, kvėpavimo takų infekcijos, virškinamojo trakto bei mažojo dubens infekcinių ligų komplikacija.

Anot L. Bukauskienės, tai yra susiję su tuo, kad žmonės netinkamai gydosi ambulatoriškai, ne iki galo vartoja antibiotikus, tada liga progresuoja ir bakterija, kuri būna kraujyje, patenka į stuburo slankstelius, kurie supūliuoja. Tuomet reikalingas ilgalaikis antibakterinis gydymas, galimos ir įvairios komplikacijos.

Padeda biologinė terapija

L. Bukauskienė pažymėjo, kad pastaruoju metu yra nemažai pacientų, sergančių reumatoidiniu, psoriaziniu artritu ar spondiloatritu, juveniliniu atritu. Jiems dėl labai aktyvaus uždegiminio proceso skiriama biologinė terapija. Tai - gydymas, kuris leidžia pacientui pasijausti visiškai sveikam.

"Tai yra palyginti naujas gydymo metodas, kai skiriami biologiniai vaistai, kurie praktiškai sustabdo ligą tokiame etape, kokia ji tuo metu yra, liga neprogresuoja. Visos uždegiminės ligos pažeidžia sąnarius arba stuburą ir žmogus tampa neįgalus, jam sunku gyventi įprastą gyvenimą, o jei liga nekontroliuojama, jiems net prireikia kitų žmonių pagalbos. Jei biologinė terapija pradedama skirti anksti, tai žmogus yra praktiškai sveikas ir grįžta į įprastą gyvenimą", - efektyviu gydymu džiaugėsi L. Bukauskienė.

Pasak gydytojos reumatologės, sudėtingoms sisteminėms ligoms, pavyzdžiui, vilkligei, gydyti pastaruoju metu taip pat kuriami nauji vaistai. Tikimasi, kad pradėjus juos plačiau taikyti, pagerės ir sudėtingomis ligomis sergančių asmenų gyvenimo kokybė.

Reumatologinės ligos gydomos ne tik biologine terapija, bet ir nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, hormonais bei ligą modifikuojančiais vaistais - citostatikais. Vaistus, pasak gydytojų, reikia vartoti ilgą laiką - vieni skirti kasdienai, kiti vartojami kartą per savaitę, treti - dar rečiau. Vaistų vartojimo schema sudaroma individualiai, pagal ligos eigą ir vaistų pobūdį.

Jei lėtinė liga pažeidžia kitus organus, rengiant gydymo planą konsultuojamasi su kitų sričių specialistais. Reumatologijos skyriaus gydytojai bendradarbiauja su pulmonologais, kardiologais, neurochirurgais, ortopedais-traumatologais.

Pasak L. Bukauskienės, galimybės gydyti reumatologines ligas plečiasi. Daug žada genų inžinerija, jau pasitelktos kaulų čiulpų transplantacijos, tad ateityje lėtines ligas, trukdančias žmogui džiaugtis gyvenimu, tikimasi įveikti dar greičiau.

Kenčia ir sportininkai

Gydytoja ragino pajutus sąnarių skausmą, pastebėjus sutinimą, įtariant, kad gali būti uždegimas, kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs būklę, pasiųs pas reumatologą. Kuo anksčiau kreipiamasi į medikus, tuo geresni gydymo rezultatai.

Jauniems žmonėms nemažai sąnarių skausmų sukelia lytiniu keliu plintanti liga chlamidiozė, kuri ne tik kelia sąnarių skausmą, uždegimą, tampa sunku judėti, bet gali baigtis skaudžiai, pavyzdžiui, moterys gali tapti nevaisingos.

Skyriuje sulaukiama ir sportininkų, bet dažniausiai tuomet, kai jie baigia aktyviai sportuoti. Beveik visiems jiems yra daug ankstesnė sąnario senėjimo liga - osteoartritas. Taip nutinka dėl pernelyg didelių krūvių sportuojant paauglystėje, kai organizmas auga, bet sąnariai perkraunami.

Vis dėlto saikingas sportas yra gerai ir net būtina. Gydant sąnarių ligas gydytojai dažnai rekomenduoja užsiimti gydomosiomis mankštomis, dirbama su kineziterapeutais, atliekami gydomieji masažai, fizioterapija.

Aktyvus ir kryptingas darbas, efektyvus gydymas duoda vaisių. Pasak skyriaus vedėjos, gydytojos reumatologės L. Bukauskienės, prieš maždaug dvidešimt metų daug skyriuje besigydančių pacientų buvo priversti naudotis neįgaliojo vežimėliais, jiems buvo sunku savimi pasirūpinti, o dabar tokių praktiškai nebeliko. Dėl ankstyvos diagnostikos ir efektyvaus gydymo žmogus ilgiau išlieka darbingas, gali gyventi įprastą gyvenimą, pasirūpinti visais savo poreikiais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder