SAM susirūpino - bestuburiai vis dar geriamajame vandenyje

SAM susirūpino - bestuburiai vis dar geriamajame vandenyje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) susirūpino dėl užsitęsusios geriamojo vandens situacijos Marijampolėje ir aiškinsis, ar esama padėtis nėra pavojinga žmonių sveikatai. Praėjus mėnesiui nuo pirmųjų gyventojų skundų, šiaurinėje miesto dalyje vis dar randama bestuburių lervų.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, tokių situacijų būtų galima išvengti, jeigu būtų imamasi prevencinių veiksmų, o žmonės būtų laiku informuojami apie susiklosčiusią situaciją.

„Apmaudu, kad apie susiklosčiusią situaciją yra sužinoma iš žiniasklaidos, o žmonės yra priversti gyventi tokiomis sąlygomis, kurios gali neigiamai atsiliepti jų sveikatai. Susidaro įspūdis, kad problemas bandoma nuslėpti, o ne spręsti. Šiuo metu sveikatos apsaugos sistemos atsakingos institucijos jau atlieka tyrimą ir aiškinasi problemos mastą. Apie tyrimo rezultatus žmonės bus informuoti“, - sako viceministras A. Šešelgis.

Šiuo metu vandens mėginiai Marijampolėje jau yra paimti ir tiriami.

Atsižvelgdamas į galimą riziką žmonių sveikatai ir gyventojų skundus, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) organizavo geriamojo vandens ištyrimą, kurio rezultatų laukiama šią savaitę. NVSC specialistų nuomone, vandens tiekėjas galimai nenustatė visų bestuburių patekimo į vandentiekį vietų. Vandens mėginiai yra perduoti Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai.

Duomenų, kad patys bestuburiai ar jų lervos būtų pavojingos sveikatai, nėra, bet NVSC specialistai nerekomenduoja tokio vandens gerti ar naudoti maistui gaminti.

Specialistų nuomone, bestuburiai į geriamąjį vandenį galimai pateko per nesandarią vandens tiekimo sistemą. Esant tokiems nesandarumams į vandenį gali patekti ir kitų sveikatai pavojingų organizmų ar cheminių medžiagų, todėl būtina kuo skubiau išsiaiškinti bestuburių lervų patekimo į geriamąjį vandenį priežastis ir jas pašalinti.

Pagal Lietuvos teisės aktus, geriamajame vandenyje bestuburių ar jų lervų neturi būti.

SAM pataria, kaip elgtis geriamajame vandenyje pastebėjus bestuburių ar jų lervų.

Daugiabučių gyventojams rekomenduojama kreiptis į namą administruojančią įmonę, vandens tiekėją ar tiesiogiai į teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, bendradarbiauti su vandens teikėjais, kai organizuojamas vamzdynų plovimas ir vykdyti jų nurodymus. Vartoti vandenį tik įsitikinus, kad jis saugus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder