Ruduo atsineša ir savas ligas

Ruduo atsineša ir savas ligas

Permainingi rugsėjo orai paspartino peršalimo ligų sezono pradžią - sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis skaičius Lietuvoje kas savaitę didėja maždaug dvigubai, fiksuojami ir pavieniai gripo atvejai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės teigimu, šiemet rugsėjį sergančiųjų peršalimo ligomis gerokai daugiau nei tuo pačiu laiku pernai.

„Rugsėjo viduryje, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis užregistruota dvigubai daugiau, - sako gydytoja. - Tiesa, gripo atvejai sudaro tik labai menką dalį susirgimų. Pirmąją ir antrąją rugsėjo savaites Lietuvoje buvo užregistruota po 7 kliniškai patvirtintus gripo atvejus, tuo metu pirmąją savaitę peršalimo ligų buvo registruota beveik 10 tūkstančių atvejų, antrąją savaitę - beveik 21 tūkstantis.“

Specialistės manymu, tokiam sergančiųjų peršalimo ligomis pagausėjimui didžiausią įtaką turi permainingi rugsėjo orai. Rugsėjis drėgnas, tačiau daugiau šiltas nei šaltas, o tėvai vaikus dažniausiai linkę aprengti rudeniškai, šilčiau, tad šie sušyla, suprakaituoja ir net mažiausio skersvėjo pakanka, kad vaikas pasijustų nevisiškai sveikas. Suaugusieji taip pat linkę rengtis rudeniškai, o temperatūra dienomis vis dar siekia 15 laipsnių.

„Ligų sukėlėjai nuolatos cirkuliuoja tarp mūsų - juk nėra taip, kad jie kažkur tūno pasislėpę, o rugsėjo mėnesį išlenda. Tiesiog rudenį susidaro palankesnės sąlygos jiems plisti, nes žmonės mažiau atostogauja, grįžta į kolektyvus, daugiau būna uždarose susibūrimo vietose, tad ir ligos plinta sparčiau, ir sergančiųjų peršalimo ligomis skaičius tolygiai didėja visose dešimtyje apskričių“, - sako D.Razmuvienė.

Gydytoja taip pat primena, kad į Lietuvą jau atvežta šio gripo sezono vakcina, tad norintiems išvengti ligos ar jos komplikacijų jau pats laikas skiepytis. Rizikos grupėms priklausantys žmonės nuo gripo, kaip ir kasmet, bus skiepijami nemokamai - jiems skirta vakcina šalies gydymo įstaigas pasieks iki spalio pabaigos.

Prognozuojama, kad šiemet plisiantis gripas skirsis nuo pernykščio. Pernai gripas didesnių komplikacijų nesukėlė, tačiau sergamumas gripu šalyje buvo gana didelis ir didžiojoje dalyje savivaldybių teko skelbti gripo epidemijas.

„Šio sezono gripo vakcinoje yra antigenų prieš tris gripo atmainas - dviejų rūšių A tipo virusą ir vienos rūšies B tipo virusą, - sako D.Razmuvienė. - Prognozuoti, kokio sunkumo gripas šiemet bus, gana sudėtinga. Pavyzdžiui, nuo 2009 m. gripo vakcinos sudėtyje visada yra pandeminio gripo A H1N1 antigenai, tačiau tas pandeminis virusas buvo labai „reikšmingas“ pats sau ir visuomenei tada, kai jis tik atsirado, nes dar nebuvome su juo susidūrę, o dabar tai jau tapo įprastas sezoninio gripo virusas, nes visi po truputį imunizavomės, ir jis jau nėra toks baisus. Kitas virusas H3N2 lyg ir nėra toks „piktas“, tačiau ir jis pernai Europoje sukėlė nemažus sergamumo pikus, buvo registruoti net mirties atvejai. B tipo virusas dažniausiai „įsijungia“ antroje sergamumo gripu sezono pusėje. Anksčiau buvo galvojama, kad B tipo virusas mažiau piktas, tačiau taip nėra - jis gali sukelti ir epidemijas, ir mirties atvejus, ir sunkias komplikacijas. Tad vargu ar kas nors gali pasakyti, kokio sunkumo gripo šiais metais laukti.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder