Rezidentai gydys regionuose

Rezidentai gydys regionuose

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė jau artimiausiu laiku planuoja kalbėtis su Švietimo ir mokslo ministerija, medikus rengiančiais universitetais, Jaunųjų gydytojų sąjunga ir rengti įstatymų pataisas, kad būtų įteisintas gydytojų rezidentų etapinių kompetencijų modelis, kuris turėtų būti naudingas ne tik rezidentams, bet ir gydytojams bei pacientams.

Kaip praėjusią savaitę rašė „Vakaro žinios“, Jaunųjų gydytojų sąjunga parengė ir pateikė valdžios institucijoms siūlymus įteisinti rezidentų rengime etapinių kompetencijų modelį. Mat dabar rezidentai, būdami studentai, neturi teisės vieni teikti jokių paslaugų ir atlikti jokių darbų. Aptarę siūlymus su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais, jaunieji gydytojai sulaukė pritarimo.

„Pagal dabartinę tvarką yra, kaip sakoma, viskas arba nieko - jeigu nesi baigęs rezidentūros, daugybės dalykų negali daryti, neturi teisės prisiimti už tai atsakomybės, net jeigu esi išmokęs, - sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. - Etapinių kompetencijų įteisinimas leistų rezidentams vykdyti tam tikras funkcijas, jie patys už jas ir atsakytų.“

A.Verygos teigimu, etapinių kompetencijų įteisinimas bent iš dalies spręstų dvi problemas: medikų emigracijos ir specialistų trūkumo regionuose. Mat viena iš priežasčių, kodėl jauni specialistai yra linkę emigruoti iš Lietuvos, - savirealizacijos galimybių trūkumas. Jaunieji gydytojai labai aiškiai sako: jeigu jaustų, kad gali savo išmoktas kompetencijas pritaikyti ir tobulėti, tai juos motyvuotų būti ir dirbti čia. Kitas dalykas - rezidentams nuvykus į regionus ir atliekant ten tam tikrus darbus yra tikimybė, kad dalis jaunų specialistų liktų ten dirbti ir ateityje.

Teisės aktai, įteisinantys etapinių kompetencijų modelį turėtų pasiekti Seimą pavasario sesijoje, tad realu, kad šiemet bent keliose - populiariausiose - rezidentūros programose šis modelis pradės galioti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder