Psoriazė - vis dar pavojinga liga

Psoriazė - vis dar pavojinga liga

Daugelis, išgirdę diagnozę „psoriazė“, išsigąsta negirdėtos ligos. Tačiau ši liga ne tokia jau reta. Psoriaze, dar kitaip vadinama žvyneline, pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, serga apie 125 milijonai žmonių.

Lietuvoje sergančiųjų gretos sudaro 3 procentus gyventojų. Spalio 29-ąją minima Pasaulinė žvynelinės diena. Tačiau minėti šią progą, kai kūną puošia skausmingi bėrimai, norėtųsi ne visiems.

Žvynelinė yra lėtinė odos liga, sukelianti bėrimą, pleiskanojimą ir odos įtrūkimus. Ši liga ne tik pažeidžia paviršinius audinius, bet ir gali paveikti sąnarius - vėliau išsivysto artritas. Ji nesirenka žmonių nei pagal lytį, nei pagal amžių. Susirgti gali bet kuris. Nėra aišku, kas iš tiesų išprovokuoja ligos atsiradimą, tačiau rizika padidėja, jei šeimoje yra sirgusiųjų.

Psoriazė yra viena tų ligų, kurios paveikia sergantįjį tiek išoriškai, tiek psichologiškai. Fizinį diskomfortą bandantys slėpti ligoniai pradeda atsiriboti nuo visuomenės, jie savanoriškai tampa socialiai izoliuoti, nukenčia jų gyvenimo kokybė. Tokios ligos, kurių padariniai matomi plika akimi, dažnai tampa lydimos depresijos. Lietuvos sergančiųjų žvyneline draugijos prezidentas Renaldas Raisutis teigia, jog sergantieji nėra visuomeniški, todėl ir susidaro įspūdis, jog ši liga pasireiškia tik vienetams. R. Rasučio teigimu, Lietuvoje serga apie 100 000 žmonių.

Ligos gydymas nėra paprastas. Norint pristabdyti ligą, daugelis išbando skirtingus gydymo metodus. Vieniems tai – vaistai, tepalai, kiti renkasi sveiką gyvenseną, atsisako alkoholio, tabako gaminių. Pasak sveiką gyvenseną propaguojančio Dainiaus Kepenio, kovojant su šia liga itin svarbus bendras geras organizmo tonusas, kuris pasiekiamas tik sveikai gyvenant: „Norint įveikti, pavyzdžiui, skrandžio skausmus ar psoriazę ypač svarbi žmogaus vidinė ramybė“,- teigia jis.

Daugeliu atveju sveika mityba, ribojami saldumynai, alkoholio nevartojimas ženkliai pagerina sergančiojo odos būklę, tačiau yra ir itin sunkių atvejų, kai nepadeda nei stiprūs vaistai, nei natūralūs metodai. Šiuo metu nemaža dalis sergančiųjų gauna kompensuojamus vaistus. „Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2015 m. I-III ketv. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto kompensuojamiesiems vaistams, skirtiems psoriazei (žvynelinei) gydyti, buvo išleista 521 tūkstančiai eurų. Minėtu laikotarpiu kompensuojamuosius vaistus gavo apie 18,6 tūkst. pacientų. Medikai jiems išrašė apie 46 tūkst. receptų“,- teigė VLK ryšių su visuomene atstovė Vita Lyskoitienė.

Pasaulinė žvynelinės diena minima kasmet nuo 2004 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder