Pripūsti lūpas – ne balioną

Pripūsti lūpas – ne balioną

Nelegaliai į rinką patenkantys preparatai, kuriais „gražinamos“ moterys, nekompetentingi „grožio specialistai“ iš „garažiukų“, barbiško grožio propaganda ir vis didėjantis visuomenės noras išlaikyti jaunystę. Apie tai „Šiaulių kraštas“ kalbasi su šiauliečiu plastikos chirurgu Audriumi ŽIŽLIAUSKU.

Įsukti grožio pramonės

– Dirbtiniu grožiu giriamasi žurnaluose, televizijoje, jaunoms mergaitėms tai tampa siekiamybe. Kaip šią situaciją vertinate jūs, specialistas?

– Grožio pramonė ir kultas tikrai yra. Tai – mada. Viską norisi išbandyti. Grožio pavyzdžių pilni žurnalai ir televizija. „Vau!“ – galvoja jaunimas, aš irgi to noriu.

Šiandieninę estetinę mediciną galima suskirstyti į komercinę ir grožio. Jei žmogus nueis į komercinę – paliks daug pinigų ir kažin ar liks patenkintas greitu rezultatu, nes nebūtinai siekiama, kad žmogus tikrai gražiai atrodytų. Daug salonų iš to gyvena – pasiimti kuo daugiau pinigų.

Jei siekiama grožio estetikos, specialistas turi parinkti individualią programą, kaip išlaikyti tam tikrus veido bruožus, kad lėtai, gražiai, be gilių raukšlių sentų, tai turi vykti ir atrodyti kuo natūraliau.

Jei pašalinsime visas raukšles, turėsime beveidžių armiją, be emocinių išraiškų. Link to keliaujame.

Iki šiol keista, kai ateina mergaitė ir prašo pripūsti jos lūpas hialurono rūgšties, pavyzdžiui, 2 mililitrus. Nesutinku. Supyksta, atseit, „duodu daktarui pinigus, o jis neima“. Jos nueina į grožio saloną ir pasiekia savo. Esmė ne pinigai, o tai, kaip tas žmogus atrodys po penkmečio.

– O kaip atrodys tokios mergaitės po kelerių metų?

– Tragiškai. Kaip atrodo išsileidęs balionas? Ar ištampytas jis susitraukia į pradinę būseną? Taip ir su oda. Jei mergina vis didina lūpų apimtį, ateis laikas, kai oda nukars. Tada tik chirurginė intervencija galės sutvarkyti.

– Ar krūtinės didinimas irgi yra mada?

– Nenorėčiau su tuo sutikti. Svarbiausia išsiaiškinti, ar to nori pati moteris ar kažkas kitas. Aiškinamės, kada negalima dėti implantų: geriau pirma pagimdyti kūdikį, kiek turi praeiti laiko, nes kiekvienas nėštumas ir gimdymas deformuoja krūtinę. Jei nesilaikoma mediko rekomendacijų, koreguota krūtinė gali nusmukti, vėl reikės kažką daryti. Daug klausimų, reikalingi atsakymai.

Ateina merginų, kurių krūtinė tikrai maža, pagal sudėjimą matoma didelė disproporcija. Suprantama, kad dėl to žmogui kyla ir psichologinių problemų. Nėra taip, kad ateina mergina su norais, ji guldoma ant stalo ir operuojama. Pirmiausia kalbamės ir aiškinamės niuansus. Jei netinka mūsų pozicija, gali važiuoti konsultuotis su kitais. Lietuvoje yra apie 30 plastikos chirurgų.

Žmogus turi teisę rinktis, bet pacientės dažnai pamiršta, kad gydytojas irgi turi tokią teisę. Ateina moterys, atsineša aktorių nuotraukų ar pasakoja apie krūtinę pasididinusią draugę, nori tokios pat. Tada aiškini, kad yra skirtinga anatomija, oda ir kiti dalykai. Negali į vištos kiaušinį įpūsti stručio kiaušinio. Išeina nepatenkintos. Reikia turėti žmogiškumo. Jei vadovaujiesi grožio medicinos principais, turi pasakyti žmogui – "stop".

– Kada pasakote pacientui "stop"?

– Jei oda jau nusmukusi iki tam tikros ribos, jos nebegali pakelti botulino toksino injekcija, siūlais ar kitomis priemonėmis, telieka chirurginiai būdai, bet peilio nenori.

Ateina apkūni moteris, plačiais klubais ir prašo nusiurbti riebalus nuo pilvo. Mano, jog po šios procedūros pilvas taps idealus, o pati atrodys lyg dvidešimtmetė. Taip nebus.

Po tokios operacijos žmogus keičiasi anatomiškai, keičiasi poodinis sluoksnis. Panaikinsiu pilvą, bet liks platūs klubai – žmogus atrodys disharmoniškai. Metras dvidešimt – klubai, o liemens apimtis – šešiasdešimt? Kaip tai atrodo? Mes negalime išdrožti idealios figūros, turi būti harmoningas siluetas. Apsirengs sijoną ir atrodys kaip eglutė.

Atsisėdi ir kalbiesi, po tokių kalbų kai kurios susimąsto.

Neteisėti veiksmai bei kontrabanda

– Kada grožio kulto siekimas suaktyvėjo?

– Suaktyvėjimas prasidėjo gal prieš penkmetį. Kodėl? Sovietmečiu tokios paslaugos buvo pasiekiamos tik tam tikro sluoksnio žmonėms. Dabar viskas paleista savieigai, tvyro chaosas, nėra griežtos sistemos, prisisteigė begalė „garažinių“ salonų, daro kas ką nori, nėra jokios atsakomybės.

Atsirado daugybė nesąžiningų „specialistų“, kurie teikia rimtas paslaugas, bet nepaaiškina pacientėms, ką daro. Ateina pas mane po tokių procedūrų ir negali pasakyti, kas jai buvo daryta, kokie leisti preparatai. Tai negarbinga. Pasakyti, kad suleista hialurono rūgšties, tai tas pats, kaip pasakyti, kad nusipirkai degtinės. Kokios? Tas gėrimas gali būti išpilstytas ir garaže, bet yra ir kelis šimtus kainuojančio.

Hialurono rūgštį gamina kiekvieno organizmas. Iki 30-32 metų pagamina po 5 gramus per dieną, tačiau vėliau poreikis šios rūgšties organizme ima didėti, o gamyba lėtėti. Dėl to atsiranda odos sausumas, prarandamas odos stangrumas, sąnarių lankstumas.

– Ar pacientui suleisti botulino toksiną, hialurono rūgštį ir kitus preparatus gali ne tik gydytojai, bet ir grožio specialistai – kosmetologai?

– Visus šiuos preparatus gali suleisti kosmetologas, turintis aukštąjį medicininį išsilavinimą. Šiauliuose tėra tik vienas toks gydytojas, jis gali daryti tokias procedūras. Kitos neturi teisės, nes yra ne kosmetologės, o kosmetikės. Pagal įstatymus jos klientes gali patepti kremu, padaryti makiažą, jos neturi teisės daryti intervencinių procedūrų.

Botulino toksiną gali nusipirkti tik sertifikuota medicinos įstaiga. Net aš, plastikos chirurgas, negaliu nueiti į vaistinę ir šio preparato nusipirkti. Tai ne narkotikas, bet yra taisyklės. 

Iškyla klausimas, koks botulino toksinas leidžiamas grožio salonuose? Prieš kokius ketverius metus ėmėmės aiškintis, kokį preparatą leidžia tokie salonai. Atkasėme, kad toks botulinas siunčiamas iš Kinijos, jokio poveikio nuo jo nėra. Visi buteliukai buvo su tais pačiais numeriais, lyg padirbti pinigai. Negali nieko apkaltinti. Kaltas lieka paskutinis – tas, kas stovi su švirkštu.

– Ar smarkiai pasikeitė žmonių supratimas apie plastikos chirurgiją nuo to laiko, kai tapote plastikos chirurgu?

– Žmonių supratimas apie išorinę estetiką smarkiai pasikeitė po Lietuvos nepriklausomybės. Laisvės pojūtis suteikė norą rūpintis savo išore, kiekvienais metais tokių daugėja. Prieš 10-15 metų dar jautėsi sovietinio mentaliteto palikimas, kad rūpintis savo išvaizda yra kapitalistų išdaigos.

Kompiuteris – odos priešas

– Lietuvoje lankėsi gyvoji lėlė iš Ukrainos, internete plinta tokių moterų nuotraukų. Šie „grožio etalonai“ pateikiami jaunoms mergaitėms. Ar tai veikia jaunas mergaites?

– Tai yra ligos požymiai. Čia kaip su M. Jacksono nosimi. Kai jo plastikos chirurgo paklausė, kam tiek operavo dainininko nosį, atsakė, jei ne jis būtų operavęs, tai būtų padaręs kitas gydytojas. Taip ir čia. Yra žmonių, kurie užsiima šou. Jaunimą tai veikia. Kažkas nori būti panašus į Elvį Preslį, kažkas į lėlę, čia jau žmonių apsisprendimas. Tokios operacijos neturėtų būti siejamos su estetine chirurgija, tai – nukrypimas.

Manekenė, kuri aiškina, kad taip gerai atrodo dėl mitybos, genų ar dar kažko, sako netiesą. Ar tai matau? Tai žinau. Nes žmogus, kuris taip atrodo ir atseit nieko nedaro, kad toks gražus būtų, turi gyventi kapsulėje ir kaip embrionas gauti kokybišką maistą tą pačią valandą, su tiksliais ir nuolatiniais kiekiais mineralų, vitaminų, ilsėtis, kvėpuoti grynu oru, gerti tyriausią vandenį.

– Tai kaip išlaikyti odos jaunystę?

– Žmogaus veidą sudaro daugybė sluoksnių, kuriuos reikia maitinti. Oda lyg sumuštinis: oda, poodinis, riebalinis sluoksnis. Juose vykstančius senėjimo procesus galima kontroliuoti. Kai moterys ėmė dirbti kompiuteriais, atsirado daugybė pacienčių, kurios skundžiasi odos sausumu – žvėrišku. Tai yra darbo kompiuteriais pasekmė.

Ar odos struktūra paveldima? Nuvažiuokite į kaimą pas 90 metų močiutę, ji atrodys fantastiškai. Ji visą gyvenimą dirbo kaime, valgė pačios užaugintą maistą, gyveno nuolatiniu gamtos ritmu. Pažiūrėkite į tokią pat miesto močiutę. Ji bus absoliučiai kitokia, kaip ir jų gyvenimai. 

Patariu palaikyti organizme pakankamą vandens kiekį. Nuo aplinkos ir užterštumo niekur nepabėgsime. Odos priešas – fizinis ir emocinis nuovargis, stresas, miego trūkumas, neigiamos emocijos, ligos. Kartais klausia, kremas ar procedūra padės? Ką sukūrė žmogus, viskas padeda, tik reikia elgtis protingai. Nėra vienos idealios procedūros.

– Ar daugėja pasigražinti norinčių vyrų?

– Tai labai subtili sritis. Moterys ir vyrai skirtingi šiuo požiūriu. Jei moteriai kažkur skauda, ji bėga pas gydytoją ir išsiaiškina. Vyras, jei skauda – kenčia. Vyrui sukurtas toks įvaizdis, kad jis privalo būti stiprus, išlaikyti šeimą ir negali skųstis. Tas pats su estetika. Jie nori būti gražūs, bet nenori, kad apie tai kas nors sužinotų.

Moterys plastines procedūras darosi dėl kitų moterų, vyrai – dėl jaunų moterų.

Geriausiai atlikta yra ta procedūra, kai visi mato pokytį, bet negali pasakyti, kas buvo atlikta. Tada nepatogu nė klausti. Vyrai ateina pas specialistą vėliau, nei galėtų, nes jų oda yra sunkesnė ir kai pasmunka, ją patempti aukščiau yra sunku – injekcijos nelabai padeda. Rūpintis oda reikia pradėti gerokai anksčiau, ne tik moterims, bet ir vyrams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder