Priklausomybių kamuojamiems - anoniminės konsultacijos

Priklausomybių kamuojamiems - anoniminės konsultacijos

Šiomis dienomis Klaipėdoje oficialiai pradėjo veikti Priklausomybių konsultaciniai punktai. Teigiama, kad tai buvo uostamiestyje labai laukta paslauga.

Į šiuos konsultacinius punktus gali kreiptis visi Klaipėdos miesto bei rajono gyventojai, kurie patys ar kurių šeimos nariai kenčia dėl priklausomybės nuo psichoaktyviųjų medžiagų - alkoholio, narkotikų ar elgesio (bihevioristinių) priklausomybių.

Žinia apie tokių punktų veiklos pradžią pasidalijęs miesto Tarybos narys, Savivaldybės narkotikų kontrolės komisijos pirmininkas Saulius Liekis teigė, kad tai - reikalinga ir laukta paslauga. Narkotikų kontrolės komisija tarpininkavo surandant patalpas šiems naujiems punktams.

"Tai - perimta patirtis iš Kauno. Ten seniūnijose tokie punktai pradėjo darbą prieš kelerius metus. Darbas pasiteisino, buvo gautas finansavimas parengti daugiau konsultantų. Dabar jie parengti 9 savivaldybėms, taip pat ir Klaipėdoje. Pas mus dirba 3 konsultantai", - sakė S. Liekis.

Pasak jo, bendruomeninis konsultacinis punktas nuo, pavyzdžiui, Priklausomybės ligų centro skiriasi tuo, kad norint atvykti į punktą pasikalbėti nereikia jokio gydytojo siuntimo, laikomasi anonimiškumo ir konfidencialumo (t. y. nebus fiksuojami jokie besikreipiančio asmens duomenys).

Konsultaciniuose punktuose dirba konsultantai, parengti pagal Europos valstybių akredituotų agentūrų mokslinę metodiką. Jie padės atpažinti priklausomybės problemas ne tik patiems vartojantiesiems, bet ir jų artimiesiems, motyvuoti kreiptis dėl gydymo, palaikys sveikstančius.

[CITATA]

Tikimasi, kad kreiptis į šiuos punktus pagalbos bus drąsiau to iki šiol nedariusiems, nes užtikrinamas visiškas anonimiškumas.

"Kitur yra pacientų kortelės, vedami asmens duomenys, vyrauja stigmos. Čia yra kitokia paslauga - nereikia duomenų, nevedamos kortelės, nerašomos pavardės, dirbama neutralioje aplinkoje, tad nėra sąsajų su neigiamais dalykais, stigmomis ir panašiai. Poreikis tikrai yra, ne kartą yra klausę apie tokias paslaugas. Pavyzdžiui, Šeimos ir vaiko gerovės centras, kuris mato tas problemas, turės kur nukreipti. Žmogus gali ateiti, gauti palaikymą. Svarbu, kad tai yra anonimiška, neutrali pagalba", - pasakojo S. Liekis.

Priklausomybių ligų konsultacinių punktų veiklą Lietuvoje koordinuoja Lietuvos priklausomybių ligų specialistų asociacija, perėmusi Lenkijos patirtį - kaimyninėje šalyje veikia daugiau nei 2 tūkst. tokių punktų. Šią veiklą Lietuvoje remia Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.

Punktai veikia

Galinio Pylimo g. 3 (pastatas šalia Psichikos sveikatos centro, užimtumo kab.) - pirmadieniais, antradieniais, ketvirtadieniais - 17.30-19.30 val.; penktadieniais - 16.30-18.30 val. Prieš apsilankymą punkto darbuotojai prašo paskambinti: 868218311 (Nijolė), 865744534 (Renata).

Taikos pr. 76 (Visuomenės sveikatos biuras, III aukštas) - trečiadieniais, ketvirtadieniais - 11.30-13.30 val. Prieš apsilankymą punkto darbuotojai prašo paskambinti: 868535426 (Rimvydas).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder