Priklausomybė - virtuali, problemos - tikros

Priklausomybė - virtuali, problemos - tikros

Priklausomybės nuo interneto lyginimas su narkomanija iki šiol buvo vertinamas gana skeptiškai: atseit blogai, aišku, bet vis dėlto ne heroinas. Pastaruoju metu mokslininkai randa vis daugiau įrodymų, kad šios abi priklausomybės iš tiesų yra panašios.

Nustatyta, kad „atsijungimas“ nuo interneto nuo jo priklausomiems asmenims sukelia tikrą abstinencijos sindromą, kurį patiria narkomanai. Tai įrodė italų mokslininkai.

Jų tyrime dalyvavo 60 savanorių, kurių vidutinis amžius siekė 25 metus. Dalyviai atliko keletą psichologinių testų, buvo nustatinėjama jų priklausomybė nuo interneto ar jos nebuvimas, tiriama nuotaika, nerimo lygis ir polinkis į depresiją.

Paskui vyko 15 minučių trukmės interneto sesija, ir testai buvo kartojami. Apie pusė tyrimo dalyvių pripažino, kad internete praleidžia per daug laiko, likusieji nuo interneto priklausomi nebuvo.

Nustatyta, kad atsitraukus nuo interneto, tyrimo dalyvių nuotaika bjūra ir stiprėja depresijos simptomai. Ypač šie požymiai buvo ryškūs nuo interneto priklausomiems žmonėms.

Mokslininkai padarė išvadą, kad pernelyg didelis įsitraukimas į pasaulinį žiniatinklį didina depresinių būsenų išsivystymo tikimybę ir provokuoja autistinio spektro sutrikimus. Tie, kas internete naršo dažnai ir ilgai, priversti jo atsisakyti neretai susiduria su abstinencijos sindromu.

Per ankstesnius priklausomybės nuo interneto tyrimus buvo nustatyta, kad priklausomi piliečiai iš anksto mėgaujasi būsimu naršymu internete kaip alkanas žmogus iš anksto džiaugiasi skania ir sočia vakariene.

Būdami offline, jie jaučia nervingumą ir norą patikrinti paštą ir žinutes.

Jie taip pat yra linkę meluoti artimiesiems apie internete praleistą laiką (suprantama, jį „trumpindami“), o sėdę prie kompiuterio „penkioms minutėms“, gali pamiršti viską - išvesti šunį, verdančią sriubą ir net pasimatymą.

Amerikiečių tyrimų duomenimis, daugelis nuo interneto (ypač - nuo kompiuterinių žaidimų) priklausomų studentų yra moksle nepažangūs, jų santykiai su draugais ir merginomis (vaikinais) prastėja, tačiau jie vis tiek nesugeba sutrumpinti naršymo internete laiko.

Kinų medikai priklausomybę nuo interneto oficialiai pripažino liga jau 2008 m. 2012 m. rudenį pasirodė informacija, kad Amerikos psichologų asociacija (American Psychological Association, arba APA) taip pat ketina įtraukti priklausomybę nuo interneto į oficialiai pripažintų priklausomybių sąrašą.

Tai bus padaryta pasirodant penktajam, papildytam garsiojo „Psichikos sutrikimų diagnostikos ir statistikos žinyno“ („Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders“) leidimui.

Jame specialistai planuoja priklausomybei nuo interneto suteikti oficialų ligos arba psichikos sutrikimo statusą. Amerikos medikų nuomone, priklausomybė nuo interneto yra tipiškas kompulsinis-impulsinis sutrikimas.

Kas išprovokuoja priklausomybę nuo interneto?

Vienas iš svarbių veiksnių yra charakterio savybė - didesnis įžeidumas, pažeidžiamumas, nerimastingumas, polinkis į depresiją, žema savivertė, taip pat nemokėjimas spręsti konfliktų ir polinkis bėgti nuo problemų.

Jauni žmonės, priklausomi nuo kompiuterio, paprastai nemoka bendrauti su bendraamžiais ir priešingos lyties atstovais, nepritampa kolektyve, o tai skatina bėgti nuo gyvenimo sunkumų į virtualų pasaulį ir palaipsniui formuoja priklausomybę nuo kompiuterio.

Brandesniems žmonėms kompiuteris neretai tampa priemone atsitolinti nuo gyvenimo bėdų - nesėkmių, nuovargio darbe, vienatvės arba pablogėjusių santykių su gyvenimo draugu, problemų dėl vaikų.

Kadangi vis daugiau specialistų dirba kompiuteriais, leisti prie jo ir laisvalaikį atrodo kur kas labiau priimtina negu vartoti psichiką veikiančias medžiagas arba lankytis lošimo įstaigose.

Kovoti su rimta priklausomybe nuo kompiuterio turėtų padėti psichologai, kadangi ji visada būna susijusi su papildomais veiksniais: nevykusiu asmeniniu gyvenimu, depresija, nemokėjimu bendrauti.

Kaip ir bet kuri kita priklausomybė, aistra internetui nemėgsta „konkurencijos“. Todėl ir ieškokite „konkurentų“ - ugdykite kitus pomėgius.

Užuot žiūrėję filmą internetu, geriau nueikite į kino teatrą arba tiesiog pasivaikščiokite, vietoj susirašinėjimo ir diskusijų socialiniuose tinkluose galima dalyvauti „gyvoje“ diskusijoje.

Ypač svarbu kuo daugiau bendrauti tikrajame gyvenime. Kad ir kaip keista, pasaulinis tinklas čia gali tapti ne priešu, o sąjungininku. Ieškokite bendruomenių ir forumų pagal interesus, kurie reguliariai organizuoja susitikimus tikrovėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder