Porto sistema - palengvinimas ir slaugytojams, ir pacientams

Porto sistema - palengvinimas ir slaugytojams, ir pacientams

Porto sistema, pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Onkologijos chemoterapijos skyriaus vyresniosios slaugos administratorės Danguolės Gedminaitės, gali tarnauti kelerius metus, o pacientui tik kartą per mėnesį reikia pasirodyti slaugytojui, kad būtų įsitikinta, jog sistema veikia nepriekaištingai.

"1997 metais šių sistemų buvo tik viena kita, o dabar jų naudojama žymiai daugiau, jos jau tapo kasdienybe. Šiuo metu ligoninėje kas savaitę implantuojama po keturias naujas Porto sistemas. Naudojant šią sistemą daug mažesnė komplikacijų rizika, apsaugomos periferinės venos, o ir pačiam pacientui tai yra komfortiška priemonė, netrukdanti kasdieniam jo gyvenimui", - pasakojo D. Gedminaitė.

Pokalbininkės teigimu, Porto sistemos implantaciją atlieka kraujagyslių chirurgai ypatingai sterilioje aplinkoje - operacinėje.

"Implantacijos vieta pasirenkama atsižvelgiant į paciento kūno sudėjimą, stambiųjų kraujagyslių būklę bei gydytojo patyrimą. Dažniausiai Porto sistema implantuojama krūtinės viršutiniame trečdalyje, į poraktikaulinę veną, tačiau tam tikrais atvejais gali būti šlaunies, pilvo srities ir kitos stambiosios kraujagyslės. Slaugytojui, norint suleisti medikamentus, tereikia pradurti odą specialia adata toje vietoje, kur čiuopiama Porto kamera. Tokiu būdu medikamentai pro stambią kraujagyslę patenka tiesiai į dešinįjį prieširdį", - procedūros eigą nupasakojo D. Gedminaitė.

Porto sistema naudinga tiek pacientui, tiek slaugytojui. Esant šiai sistemai, slaugytojui tereikia įvesti specialią adatą pro sistemos membraną, ją fiksuoti ir, panaudojant įvairias pagalbines priemones (adatos pailgintuvas, švirkštinės pompos, lašinės sistemos), įvesti paskirtus medikamentus.

"Ši sistema ypač efektyvi pacientams, gaunantiems chemoterapinį gydymą. Pacientams nereikia gulėti lovoje, kol atliekama chemoterapijos procedūra. Jie gali vaikščioti, bendrauti, atlikti įprastas higienos procedūras, valgyti, žiūrėti savo mėgstamas televizijos laidas. Miegodami pacientai gali nesijaudinti dėl procedūros eigos, nes Porto sistemos membrana tampriai užfiksuoja adatą ir net vartantis lovoje ji išlieka stabili, neišsitraukia ir užtikrina infuzijos tęstinumą net nakties metu. Pacientai, turintys implantuotas Porto sistemas, labai džiaugiasi, nes jos leidžia saugiai lašintis vaistus ir namų sąlygomis", - apie lengvesnę ir saugesnę procedūrą pasakojo D. Gedminaitė.

Onkologijos chemoterapijos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė atkreipė dėmesį, kad į KUL atvyksta pacientai iš įvairiausių Lietuvos regionų ir dažnai tenka išgirsti, jog, išvykę su Porto sistema, kitose gydymo įstaigose pacientai susiduria su netikėta problema. Pasitaiko, kad slaugytojai neturi darbo su šia sistema patirties.

"Mūsų ligoninės slaugytojai jau turi nemažai patirties ir noriai dalijasi šiomis žiniomis su kitų įstaigų slaugos profesionalais. Tačiau svarbiausia yra apmokyti pačius pacientus, jie gauna visą informaciją apie priežiūrą. Iškilus neaiškumams pacientai ar jų artimieji bet kada gali skambinti į mūsų skyrių slaugytojams pasikonsultuoti rūpimais klausimais. Dažnai sulaukiame skambučių ir iš kitų gydymo įstaigų, kai pacientai patenka pas juos ir nurodo mūsų kontaktinius telefonus. Mielai pakviečiame kolegas atvykti į ligoninės Chemoterapijos kliniką išmokti Porto sistemos priežiūros subtilybių. Mažeikių, Tauragės slaugytojai jau buvo atvykę", - KUL bendradarbiavimą su Vakarų Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų slaugytojais pabrėžė D. Gedminaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder