Po skiepų - įtarimai gydytojai

Po skiepų - įtarimai gydytojai

Gydytojos darbas skiepijant nepilnametę dukrą pajūrio verslininkei Dainai Bosas sukėlė įtarimų. Moteris baiminasi, kad gydytoja sąmoningai galėjo suleisti ne tą vakciną. Jai kyla įtarimų, kad taip galėjo nukentėti ne viena mergina.

Žinomai moteriai jos nepilnametę dukrą nuo gimdos kaklelio vėžio skiepijusios medikės elgesys pasirodė įtartinas - esą vakcinai skystį į švirkštą gydytoja traukė iš stiklinio buteliuko, nors vakciną gamintojai iškart pateikia specialiuose švirkštuose.

Gydytoja, atlikusi procedūras, 2006-aisiais irgi minėta panašiame skandale. Ji tikina, kad viską atliko be pažeidimų ir kaltinimams priežasties nemato. Tačiau prokurorai dėl šio incidento jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Negavo dėžutės

Verslininkė su dukra kreipėsi į Klaipėdoje veikiančią UAB Imunoprofilaktikos tarnybą, kuriai vadovauja gydytoja epidemiologė Jadvyga Malukienė, kad mergina būtų paskiepyta "Silgard" vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio.

"Vasario 11-ąją atvykome į Jadvygos Malukienės skiepų centrą. Mano dukrai buvo suleista pirmoji vakcinos dozė. Už vakciną sumokėjau 129 eurus grynais. Gydytoja man padavė dėžutę nuo vakcinos. Sutarėme, kad kita vakcina bus leidžiama kovo 13 dieną, penktadienį", - teigė D. Bosas.

Pasak jos, planuoto apsilankymo išvakarėse gydytoja dėl asmeninių priežasčių perkėlė susitikimą į šeštadienį, tad antrojo skiepo verslininkė su dukra atvyko kovo 14-ąją.

"Man ir dukrai matant gydytoja išėmė iš šaldytuvo stiklinį skiepų buteliuką ir jame esantį skystį surinko į švirkštą. Mano dukra buvo paskiepyta. Aš sumokėjau 129 eurus grynaisiais ir paprašiau gydytojos, kad ši man atiduotų dukrai suleistos vakcinos dėžutę. Pareikalavus vakcinos dėžutės, gydytoja akivaizdžiai susijaudino, ėmė blaškytis, nesuprantamai aiškinti, kad mano dėžutę davė kitai pacientei, nes ši neva norėjo pasiskaityti instrukciją ir pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju. Aš pasakiau gydytojai, kad ji neturi teisės taip elgtis. Už vakciną sumokėjau aš, vadinasi, ji man turi pateikti dėžutę. Kitu atveju aš turiu pagrindo manyti, kad mano dukrai buvo suleista pasibaigusio galiojimo laiko arba ne "Silgard" vakcina. Tačiau gydytoja dėžutės taip ir nepateikė", - istoriją dėstė D. Bosas.

Anot moters, po to lentynoje gydytojos kabinete ji pastebėjo tuščią minėtos vakcinos dėžutę, tačiau gydytoja paaiškinti, kodėl kitai pacientei buvo atiduota D. Bosas dukrai skirta vakcinos dėžutė, esą negalėjo.

Neatitiko pavidalas?

Suabejojusi gydytojos darbo kokybe, D. Bosas teigė atidžiai apžiūrėjusi pirmojo vizito metu gautą vakcinos pakuotę.

"Aptikau du keistus dalykus. Ant "Silgard" vakcinos dėžutės yra užrašytas kitos pacientės vardas, pavardė bei skiepų data, nors gydytoja teigė, kad nebuvo kitų pacienčių, kurios vasarį skiepijosi šia vakcina. Pasidomėjusi internete aptikau, kad "Silgard" skiepas neturėjo būti surenkamas į švirkštą iš vakcinos buteliuko. Ši vakcina yra gamintojų paruoštas švirkštas su adata, dėžutėje įpakuotas vienas paruoštas švirkštas", - aiškino moteris.

Ji susisiekė su vieninteliais šios vakcinos platintojais Lietuvoje, kurie patvirtino, kad "Silgard" vakcina negali būti surenkama į švirkštą iš buteliuko.

"Platintojas paaiškino, kad dėl neigiamo šviesos poveikio švirkštą išimti iš dėžutės galima tik kelios akimirkos iki vakcinavimo. Bet tiek aš, tiek mano dukra matėme, kad gydytoja Malukienė mano dukrai skirtą vakciną surinko iš stiklinio buteliuko, adata perdūrusi guminį kamštelį su metaline apsauga", - stebėjosi D. Bosas.

Moteris teigė apie tai kalbėjusi su gydytoja, tačiau ši neva pasakiusi, kad klientėms pasivaideno.

"Ji patikino, kad skiepą suleido ir kad tai galima lengvai patikrinti pasidarius kraujo tyrimus biomedicinos tyrimų centre "Sorpo" (dabar - "Synlab Lietuva". - Autor. past.). Neva po skiepo kraujyje pradeda gamintis vėžinių ląstelių antikūnai. Susiskambinau su minėtu centru, man paaiškino, kad tokie tyrimai niekada nebuvo atliekami Lietuvoje ir skiepų reakcijos kraujyje negalima ištirti", - sakė D. Bosas.

Ji atkreipė dėmesį, kad nežino, kas ir kokiomis dozėmis iš tiesų buvo suleista jos nepilnametei dukrai.

"Kyla įtarimų, kad tokių pacienčių, kaip mano dukra, gali būti ne viena. Aš tikiuosi teisingumo", - sakė verslininkė.

Kaltinimus neigia

"Vakarų ekspresui" susisiekus su Imunoprofilaktikos tarnybos vadove J. Malukiene, ji tvirtino, kad nenori apie D. Bosas sakyti nieko neigiamo, tik ją stebina šios moters išsakomi priekaištai.

"Ji stovėjo šalia, aš nedarbo dieną iškviesta iš Vilniaus parvažiavau. Kas jai šovė į galvą? Ji šalia prie dukros stovėdama viską matė", - stebėjosi J. Malukienė.

Aukščiausiąją gydytojo epidemiologo kvalifikacinę kategoriją turinti gydytoja teigė, jog nesusipratimas su vakcinos dėžutėmis buvo dėl to, kad antrojo vizito išvakarėse viena moteris itin domėjosi "Silgard" vakcina, tad J. Malukienė jai ir davė pakuotę, kurioje buvo ir vakcinos aprašymas su visa informacija apie skiepą. Gydytoja kategoriškai atmetė kalbas apie vienai pacientei atiduotą kitos pacientės vakcinos pakuotę su užrašytais asmens duomenimis - esą tokia dėžutė tik buvo parodyta kaip pavyzdys.

Gydytoja teigė vykusi į svarbų priėmimą Vyriausybėje Vilniuje, tad paskiepyti D. Bosas dukters negalėjusi. Jas centre priėmė savaitgalį. Moteriai po procedūros pareikalavus dėžutės, ją kitą dieną pavyko surasti, mat gydytojos padėjėja nebuvo spėjusi išmesti visų surinktų tuščių dėžučių. Tačiau, J. Malukienės teigimu, verslininkė jos pasiimti nebeatvyko.

"Jokių buteliukų. Nežinau, iš kur čia taip. Jei kas buvo negerai, juk reikėjo iš karto sakyti. Kaip galima šitaip sakyti, kad ne tą suleidau, kai stovėjo šalia ir matė, kad yra paruoštas švirkštas. Negi aš iš kažkokio buteliuko skystį leisčiau? Ar tai logiška? Prieš leisdama dar palaikiau švirkštą rankoje. Už ką aš kovoju ir slaugėms aiškinu - labai daug kas priklauso nuo to, ar mes vakcinos neužšaldysim, ar gerai suleisime, ar sukratysime. Reikia iš šaldytuvo išėmus arba 5 minutes vakciną palaikyti kambario temperatūroje, arba minutę rankoje. Jos dar pyko, kad aš sutrukdžiau jų planus, nes jos labai skubėjo, o reikėjo luktelti", - kalbėjo gydytoja epidemiologė.

Ji teigė bijanti, jog konfliktas su žinoma moterimi gali neigiamai paveikti jos darbą, esą jau daugelyje Lietuvos miestų prieš skiepijimą nusiteikę žmonės priverčia užsidaryti skiepų centrus.

"Mane daug kas puola už tai, kad suteikiu žmonėms per daug informacijos, kad kiek galėdama išsamiau paaiškinu, kuo vienas skiepas skiriasi nuo kito, kuris yra geresnis, tinkamesnis, kad esą to neturiu teisės daryti. Bet šitoks puolimas, nesuprantu, kodėl", - kalbėjo J. Malukienė.

Patikrinti (ne)įmanoma

Pasak jos, jei kyla įtarimų dėl vakcinos tikrumo, galima pasidaryti kraujo tyrimus.

"Aš žodžių neturiu. Jeigu abejoja, yra laboratorijos, kurios daro antikūnų tyrimus - matomas aukštas antikūnų titras", - aiškino gydytoja.

Susisiekus su jau minėtu medicinos tyrimų centru "Synlab Lietuva" ir pasidomėjus, ar iš tiesų tokiu būdu galima sužinoti, ar paskiepyta reikiama vakcina, jo darbuotoja Regina Lensbergaitė paaiškino, kad tokia paslauga Lietuvoje neteikiama.

"Kiek žinau, tokie tyrimai daromi užsienyje. Kai suleidžiama vakcina, viruso baltymas, prieš jį turi pasigaminti kraujyje antikūnai, tokiu būdu organizmas būna apsaugotas. Lietuvoje, man atrodo, tokie tyrimai nedaromi, bet tai tikrai nėra kažkoks stebuklas. Pamenu, kai buvo daromi tyrimai dėl skiepų, kelių moterų kraują siuntėme į užsienį", - sakė R. Lensbergaitė.

Pradėjo tyrimą

D. Bosas praėjusią savaitę raštu kreipėsi ir į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, išdėsčiusi įtarimus "dėl galimai nusikalstamos veiklos ir sąmoningų neteisėtų veiksmų".

Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Pocienė vakar patvirtino, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau daugiau detalių, kol situacija aiškinamasi, pateikti negalėjo.

Ne pirmas kartas

J. Malukienė į nemalonią situaciją, susijusią su jos bendrovės veikla, papuolė jau antrą sykį.

2006-aisiais į įvairias tarnybas ir žiniasklaidą po konflikto su buvusia darbdave kreipėsi Imunoprofilaktikos tarnyboje dirbusi bendrosios praktikos slaugytoja.

Ji teigė įtarianti, esą gydytoja pasibaigusio galiojimo gripo vakcina skiepijo klientus. Gydytoja tai neigė, o Visuomenės sveikatos centro specialistai neeilinio patikrinimo metu pažeidimų nenustatė.

Informacija

Vakcina "Silgard" saugo nuo žmogaus papilomos (ŽPV) 6, 11, 16 ir 18 tipo viruso bei ŽPV sukeliamų ligų. Ja veiksmingiausia skiepytis 9-26 metų mergaitėms, merginoms ir moterims. Vakcina platinama iškart užpildytame švirkšte. Platintojų teigimu, prieš sukratant "Silgard" gali atrodyti kaip skaidrus skystis su baltomis nuosėdomis, tačiau gerai sukratytas jis yra baltas drumstas skystis. Vakcina tinkama vartoti 3 metus, laikoma šaldytuve 2-8 laipsnių temperatūroje, jos negalima užšaldyti, o užpildytas švirkštas turi būti laikomas išorinėje kartono dėžutėje, kad preparatas būtų apsaugotas nuo šviesos.
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sausio pabaigoje teigė, kad 2016 m. planuojama pradėti mergaičių nemokamą skiepijimą nuo ŽPV. Dėl tokių skiepų tikimasi iki 70 proc. sumažinti gimdos kaklelio vėžio atvejų.
"Nors tai yra sąlyginai nauja vakcina - dar nėra nė 10 metų, kai jinai yra naudojama pasaulyje, kai buvo sukurta ir yra įtraukiama į skiepijimų kalendorius, tačiau šiandien ta vakcina yra rekomenduojama tarptautinių sveikatos organizacijų, tokių kaip Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų prevencijos kontrolės centras - kad jinai būtų įtraukta į kiekvienos šalies profilaktinių skiepijimų kalendorių. Nes vakcinos įtraukimas į skiepijimų kalendorių leidžia valdyti infekciją, galime kalbėti apie sergamumo, mirtingumo mažinimą ir žalos mažinimą visuomenės sveikatai", - teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Nerija Kuprevičienė.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys diagnozuojamas 400-500 moterų, beveik pusė jų miršta. Lietuvoje, palyginti su kitomis Europos šalimis, sergamumas ir mirtingumas nuo šios ligos yra vienas didžiausių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder