Po kalbų apie korupciją - ministerijos atkirtis

Po kalbų apie korupciją - ministerijos atkirtis

Ar gali būti, kad Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos naujai patvirtinta konkursų tvarka skiriant gydymo įstaigų vadovą, galėjo sukurti terpę korupcijai?

Po to, kai paaiškėjo, kad Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriumi taps Darius Steponkus, uostamiesčio medikai kaip reikiant nustebo: jie tikėjosi ilgamečio ligoninės direktoriaus Romaldo Sakalausko pergalės. Vis dar esamas ligoninės vadovas šią gydymo įstaigą prikėlė kone iš pelenų. Jis prakalbo ir apie korupcijos apraiškas bei kreipėsi į STT. Tačiau jo skundą nagrinės Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Skandalas kilo todėl, nes vadovo konkurso komisijos pirmininkės Odetos Vitkūnienės mama paaiškėjo esanti konkursą laimėjusio Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo Dariaus Steponkaus pavaldinė. Ministerijos atstovai sako, kad komisijos pirmininkė O. Vitkūnienė apie mamos darbovietę turėjo ministrą informuoti - būtų paskirta kita komisijos pirmininkė. Tačiau už A. Verygos palaimintą vadovo į ligoninių direktorių pareigas konkursų organizavimo tvarką stojama piestu - specialistai sako, kad ji net labai gera.

A. Veryga prieš kurį laiką nusprendė galįs vienasmeniškai nutarti, kuris iš dviejų kandidatų į gydymo įstaigos vadovus yra tinkamesnis. Tokią ligoninių vadovų paskyrimo tvarką jis pasirašė įsakymu. Pagal kokius kriterijus atsirinks vadovą - pačio ministro reikalas. Puse lūpų kalbama, kad tokia tvarka galėjo sukurti terpę korupcijai. Tačiau ministerija prabilo apie modernizavimą.

"Bendra konkursų organizavimo tvarka buvo parengta pagal kitus pavyzdžius kaip organizuojami konkursai valstybės tarnyboje. Taip siekiama sveikatos sektorių modernizuoti. Juk, pavyzdžiui, versle visada vyksta pretendentų atranka keliais etapais, kol tiesioginis vadovas ar jo deleguota komisija išsirenka geriausią", - A. Verygos sprendimą teisina ministerijos Spaudos tarnybos vedėja Valda Dirginčienė.

Ji pabrėžė, kad ši konkursų tvarka yra analogiška atrankai į biudžetinių įstaigų vadovus, kurie yra karjeros valstybės tarnautojai.

Anot V. Dirginčienės, tokie konkursai yra įteisinti ir Valstybės tarnybos įstatyme. "Tad mes, siekdami geriausio įstaigų vadovų atrankos modelio, pritaikėme naują valstybės tarnautojų (vadovų) atrankos modelį gydymo įstaigų vadovų konkursams", - dėstė ji.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder