Pirmosios pagalbos įgūdžiai gelbsti gyvybes

Pirmosios pagalbos įgūdžiai gelbsti gyvybes

Pirmosios pagalbos įgūdžių trūksta daugiau negu pusei Lietuvos gyventojų - tokią nerimą keliančią informaciją atskleidė naujausia visuomenės apklausa. Todėl didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė "Lietuvos draudimas" pradėjo specialią programą "Aš galiu padėti" ir kviečia gyventojus įvairiuose šalies miestuose ir miesteliuose, taip pat ir Klaipėdoje, nemokamai įgyti pirmosios pagalbos žinių bei įgūdžių. Bendrovės rengiamus mokymus veda Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos specialistai.

"Lietuvos draudimo" užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad absoliuti dauguma gyventojų sutinka, jog suteikti pirmąją pagalbą yra labai svarbu. Tačiau kas antras prisipažino, kad nemokėtų padėti žmogui užspringus, nesugebėtų atlikti širdies masažo ar dirbtinio kvėpavimo. Be to, žmones stabdo baimė, kad savo veiksmais jie gali pakenkti nelaimės ištiktam asmeniui.

Pirmosios pagalbos teikimo mokymuose visoje Lietuvoje pirmieji dalyvavo apie 900 "Lietuvos draudimo" darbuotojų, tarp jų ir Klaipėdos skyriaus vadovas Dovaldas Kušlikis. Pasak jo, šie mokymai jam asmeniškai buvo itin vertingi, o dabar tokią pat naudingą patirtį gali gauti ir bendrovės klientai.

"Iniciatyva rengti tokius mokymus už bendrovės ribų kilo po to, kai mūsų įmonės darbuotojai patys dalyvavo pirmosios pagalbos kursuose. Mes pamatėme, kad mokymai yra naudingi, praktiški, aptariamos kasdienės ir išskirtinės situacijos - užspringimas, žaizdų, net ir didelių, tvarstymas, dirbtinis kvėpavimas. Visuomet yra geriau kad ir neprofesionali pagalba nei tiesiog stovėti ir nieko nedaryti. O jeigu žmogus kas keletą metų atsinaujina žinias, jis gali suteikti labai svarbią pirmąją pagalbą, kuri galbūt išgelbės gyvybę", - kalbėjo D. Kušlikis.

Pasak jo, mokymų metu gaunama daug teorinių ir praktinių žinių, tad vėliau tikrai labiau pasitikima savo jėgomis, jeigu iškyla būtinybė padėti kitam.

Visą gegužę Klaipėdos gyventojams patogiu laiku, po darbo, keletą valandų kasdien vyksta intensyvūs mokymai. Mokymų dalyvių skaičius uostamiestyje siekia apie 400.

Nori padėti

Svarbu tai, kad mokymai vyksta nedidelėmis grupėmis, instruktoriai daugiausia dėmesio skiria praktiniams įgūdžiams, todėl kiekvienas mokymų dalyvis išmoksta tinkamai reaguoti netikėtoje situacijoje ir žino, kaip padėti šalia esančiam žmogui užspringus, patyrus traumą, sustojus širdies veiklai ir kitais atvejais.

Klaipėdoje mokymus vedusi Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus sekretorė, pirmosios pagalbos instruktorė Dalytė Fabijonavičienė sako pastebėjusi, kad žmonės labai nori išmokti padėti kitiems.

"Matau, kad žmonės yra tapę sąmoningesni - labai nori mokytis, noriai ateina, klausosi, domisi, nori patys išbandyti viską praktiškai. Iš esmės teikti pirmąją pagalbą negalima išmokti tik klausant teorijos, reikia būtinai tai daryti praktiškai. Mokymų metu naudojame įvairius manekenus, muliažus, tai žmonės paeiliui eina ir praktikuojasi. Labai smagu matyti tokį entuziazmą, nes kai kur būna, kad žmones tenka priprašyti, kad jie eitų prie manekeno ir pabandytų suteikti pagalbą", - įspūdžiais iš mokymų dalijosi D. Fabijonavičienė.

Ji džiaugėsi, kad klaipėdiečiai mokymuose labai aktyvūs - užduoda daug klausimų.

"Daug kas teorinių žinių turi, bet realybėje prisipažįsta, kad nežinotų, kaip stabdyti kraujavimą, kaip padėti žmogui epilepsijos priepuolio metu ar kaip daryti dirbtinį kvėpavimą. Daugelis laikydami vairuotojo teises dalyvavo mokymuose, bet vėliau žinių neatnaujino arba neturėjo praktinių užsiėmimų. Svarbu mokėti teikti pirmąją pagalbą, nes tikrai ne visada greitoji pagalba gali atvykti per kelias minutes, o per tą laiką šalia esantis žmogus gali labai padėti", - sakė D. Fabijonavičienė, akcentavusi, kad mokymų metu viskas aiškinama paprastai, be sudėtingų medicininių terminų.

Instruktoriai paprastai stengiasi pateikti realių pavyzdžių, pavyzdžiui, kaip tvarstyti žaizdas, kai turima tvarsčių, kaip elgtis, kai medicininių priemonių po ranka nėra.

"Pasakojame ir apie mūsų patirtas situacijas. Dažniausiai tos žinios panaudojamos padedant artimiesiems, šeimos nariams. Labai džiaugiamės tuo, kad vienas mūsų savanorių, teikdamas pagalbą, yra išgelbėjęs mamą", - šypsojosi Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus sekretorė, pirmosios pagalbos instruktorė D. Fabijonavičienė.

Informacija

Visuomenės apklausa atskleidė, kad:
- 55 proc. Lietuvos gyventojų pirmosios pagalbos mokymuose dalyvavo prieš daugiau negu 5 metus, o 15 proc. tokių kursų iš viso nėra išklausę;
- kas ketvirtas Lietuvos žmogus yra susidūręs su situacija, kai šalia esančiam prireikė pirmosios pagalbos;
- dauguma lietuvių mokėtų patikrinti tik gyvybines nelaimės ištikto žmogaus funkcijas, patikrinti pulsą, kvėpavimą, o atlikti širdies masažą sugebėtų tik kas antras;
- beveik pusė apklausos dalyvių nurodė, kad nemokėtų padėti žmogui užspringus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder