Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikoje - pastiprinimas

Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikoje - pastiprinimas

Nuo didžiųjų šalies centrų nė per žingsnį neatsiliekanti Klaipėdos universitetinė ligoninė gali didžiuotis ne tik puikia materialine baze, leidžiančia atlikti net ir pačias sudėtingiausias operacijas, bet ir aukščiausio lygio profesionalais. Nuolat tobulėjantį kolektyvą šiemet papildė du chirurgijos asai, atvykę į uostamiestį dirbti iš Santariškių klinikų.

Pasaulines ir šalies tendencijas nuolat stebinti ligoninės vadovybė mato potencialą, kaip dar labiau gerinti paslaugas savo pacientams.

Kadangi pasitvirtino į vieną struktūrinį vienetą, Pilvo ir endokrininės chirurgijos kliniką, sujungti keli skyriai, šiemet įsteigta Anesteziologijos ir reanimatologijos klinika.

"Patirtis parodė, kad kai yra vienas, o ne keli skirtingi dariniai - medikai tarpusavyje kur kas geriau susikalba. O tai pacientui - labai svarbu", - struktūrinius pokyčius ligoninėje paaiškino ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas chirurgijai Eugenijus Zalagėnas.

Klaipėdos universitetinė ligoninė - daugiadisciplinė ligoninė, čia atliekamos visos operacijos, išskyrus širdies bei organų transplantaciją.

Gydymo įstaigoje operuojami visų lokalizacijų gerybiniai ir piktybiniai augliai. Onkologinių pacientų chirurginiam gydymui ligoninėje taikomi naujausi gydymo metodai.

Pacientams svarbu yra tai, kad, sergant onkologinėmis ligomis, šioje ligoninėje jiems taikomas visapusiškas gydymas: pradedant chirurgija, baigiant chemoterapija ir pooperaciniu stebėjimu. Šiuo aspektu Klaipėdos universitetinė ligoninė yra išskirtinė Vakarų Lietuvos regione.

Pagal atliekamų operacijų skaičių Klaipėdos universitetinė ligoninė šalyje yra tarp pirmaujančiųjų. Šioje ligoninėje per metus atliekama net 27 tūkst. operacijų.

"Dabar, kai prie mūsų kolektyvo prisijungė du medikai iš Santariškių, o pajėgų centralizavimas šiemet įsteigus Anesteziologijos ir reanimatologijos kliniką dar labiau sustiprino chirurginę grandį, tikimės, kad teiksime dar geresnes paslaugas mūsų pacientams", - nuolatiniu tobulėjimu pasidžiaugė E. Zalagėnas.

"Klaipėdos universitetinėje ligoninėje yra didžiausia chirurgijos klinika visame Vakarų Lietuvos regione, turinti daugiausiai gydytojų. Dėl to galima atlikti didžiulį spektrą įvairiausių operacijų, o chirurgai turi galimybę specializuotis kurioje nors vienoje srityje ir tapti tos srities geriausiais specialistais. Pavyzdžiui, vienas operuoja kepenis, kitas - endokrinines liaukas", - ligoninės potencialu džiaugėsi iš sostinės į uostamiestį jau nuo balandžio atvykęs doc. dr. Paulius Žeromskas, vadovaujantis Klaipėdos universitetinės ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikai.

"Aš taip pat matau šioje ligoninėje potencialą aukščiausios kvalifikacijos darbui", - antrino nuo rugsėjo pradžios į ligoninės kolektyvą įsiliejęs dr. Saulius Jurevičius, savo įspūdingoje profesinėje biografijoje galintis didžiuotis atlikta kasos transplantacija.

Tokią sudėtingą operaciją, be jo, Lietuvoje yra atlikęs tik dar vienas chirurgas.

"Nors Klaipėdos universitetinėje ligoninėje organų persodinimo operacijos ir nėra atliekamos, šioje srityje įgyta patirtis praverčia bet kurios kitos operacijos metu", - sakė dr. S. Jurevičius.

Jis paskirtas vadovauti Chirurgijos skyriui.

Multidisciplininiai konsiliumai

Klaipėdos universitetinės ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikoje per metus gydosi per 4 tūkst. pacientų.

Per metus atliekama tiek sudėtingų pilvo organų operacijų, kad pagal Sveikatos apsaugos ministerijos ir pagal tarptautinius standartus ši klinika atitinka labai intensyviai dirbančio (high volume) universitetinio lygio chirurgijos centro reikalavimus.

"Operaciją atlikti nėra sudėtinga. Kur kas svarbiau - pacientų atranka ir pasiruošimas operacijai. Mūsų ligoninėje visi onkologiniai pacientai yra aptariami multidisciplininiame konsiliume. Jame dalyvauja gydytojai chemoterapeutai onkologai, radioterapeutai onkologai, radiologai, invazyvūs radiologai, patologai, chirurginio profilio gydytojai ir kiti specialistai, kurie specializuojasi gydant vėžį. Šio konsiliumo metu nustatomas gydymo eiliškumas. Kartais tam, kad žmogus išgyventų, tradiciniai gydymo metodai nėra tinkami. Pavyzdžiui, 75 metų pacientas serga vėžiu ir negali valgyti, tačiau jis serga dar ir kitomis gretutinėmis ligomis. Medikai turi įvertinti visas aplinkybes ir apsispręsti, ar šalinti vėžį, ar geriau parinkti mažesnės apimties ir nerizikingą šiam pacientui operaciją, po kurios pacientas galės vėl valgyti, nors vėžys ir nebus pašalintas", - pasakojo P. Žeromskas.

Pasak jo, multidisciplininiai konsiliumai - tai yra vienintelis kelias, pripažintas ir naudojamas civilizuotose šalyse. Jis leidžia pasiekti maksimalų onkologinių pacientų išgyvenamumo ar pasveikimo rezultatą.

"Tokių daugiaprofilinių ligoninių Lietuvoje nėra daug. Pavyzdžiui, pilvo chirurginės ir onkologinės operacijos vienu metu atliekamos tik Kaune, Vilniuje ir pas mus", - sakė P. Žeromskas.

Taip pat klinikoje atliekamos ir kelių organų šalinimo operacijos vienu metu. Gana dažnai pacientą kartu operuoja įvairių specialybių gydytojų komanda. Tokias operacijų apimtis ir galimybes turi vos kelios šalies ligoninės.

"Klinikoje plėtojama kelių sričių chirurgija. Minimaliai invazinės operacijos per natūralias angas: TEO metodika - didelių tiesiosios žarnos gerybinių auglių šalinimas per išangę, endoskopinis polipų šalinimas, tulžies latakų operacijos. Iš naujovių galima paminėti argono dujų koaguliaciją stabdant kraujavimą dėl radiacinio proktito, retroperitoninį kasos pūlinių drenavimą. Manau, kad netolimoje ateityje bus pradėta taikyti ir funkcinė koloproktologija", - pasakojo P. Žeromskas.

Mokslo ir praktikos sintezė

Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikos vadovui svarbu, kad šios ligoninės medikai - siekiantys žinių ir tobulėjimo. Ligoninėje dirba 6 moksliniai daktarai.

"Mokslas medicinoje labai svarbus, nes tik nuolat tobulėjant galima taikyti efektyviausius gydymo metodus. Šiuo metu keli medikai iš mūsų klinikos ruošiasi gintis disertacijas Vokietijoje, keli pareiškė norą daryti mokslinius tyrimus pačioje ligoninėje. Planuose - šios ligoninės medikams surengti kuo daugiau mokslinių konferencijų. Tam planuoju pasitelkti ir Santariškių ligoninės pavyzdį, kai kone kiekvieną dieną medikai darbo metu išklauso 10-15 min. užtrunkančius mokslinius pranešimus. Savišvieta mediko darbe - įprasta kasdienybė, tas pats, kaip dantis išsivalyti", - planais dalijosi P. Žeromskas.

Jam antrindamas E. Zalagėnas taip pat akcentavo, kad vienas iš ligoninės tikslų - mokslą dar labiau susieti su praktika, kad pacientams ši ligoninė išliktų patraukli.

"Šiuolaikinio gydymo dėka sulaukiame gerų rezultatų: pratęsiama sunkiai sergančiųjų gyvenimo trukmė, gerėja jo kokybė. O tai ir yra svarbiausia mūsų darbe", - sakė E. Zalagėnas.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Tauragės, Telšių ir kitų Lietuvos apskričių gyventojai (per metus daugiau kaip 46 tūkst. pacientų).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder