Pavasarinė depresija. Kaip sau padėti?

Pavasarinė depresija. Kaip sau padėti?

Vis aiškiau jaučiame pavasario alsavimą ir laukiame pirmųjų pumpurų ir saulės. Bet ne visus pirmoji žaluma ir saulės spinduliai džiugins: atėjus pavasariui daugelis jaučia dirglumą, nuolatinį nuovargį ir yra prislėgtos nuotaikos. Tokios ligos kaip "pavasarinė depresija" tiesiog nėra, bet būtent taip vadiname žmogaus psichologinę būseną šiuo metų laiku. Kas ją sukelia?

Pavasarį žmogaus organizmas turi persitvarkyti ir prisitaikyti: ilgėja šviesusis paros metas, po "žiemos miego" reikia vėl išmokti būdrauti iki saulės laidos. Visam tam eikvojamos gyvybinės jėgos, kurių ir taip trūksta. Nuolatinis nuovargis ir dirglumas gali peraugti į dar pavojingesnes psichologines būsenas, kurioms gydyti prireiks mėnesių ir metų. Todėl psichologai pataria nenumoti ranka į pirmuosius užslenkančios depresijos požymius ir su negalavimu kovoti paprasčiausiais, bet veiksmingais būdais.

Patarimai apie visiems prieinamus kovos su depresija būdus:

Skirkite sau dėmesio!

Įsiklausykite, ko reikia jūsų organizmui, ir retsykiais pasilepinkite skaniu desertu, riebiu skanėstu arba egzotiniu vaisiumi. Po ilgos žiemos jūs jo nusipelnėte!

Nusistatykite griežtą miego ir poilsio režimą.

Įtraukite į valgiaraštį naujų patiekalų.

Žiemą energijos atsargoms papildyti organizmas reikalaudavo mėsos ir miltinių patiekalų, bet pavasarį dietologai rekomenduoja valgyti daug daržovių ir vaisių. Jie didina darbingumą ir organizmo atsparumą nepalankioms sąlygoms.

Pasistenkite gauti kuo daugiau saulės spindulių.

Jie ne tik sušildo, bet ir priverčia organizmą gaminti būtiną vitaminą D.

Lepinkitės saldumynais.

Žinoma, kurortinis sezonas ne už kalnų ir reikia prisižiūrėti figūrą, bet juk psichologinė sveikata taip pat yra svarbi. Šokoladas - natūralus antidepresantas, padėsiantis susidoroti su stresais.

Darykite tai, kas jums teikia malonumą.

Mėgstate žiūrėti baletą? Tuomet užsirašykite į šokių pamokas. Galima piešti, tapyti, fotografuoti, siuvinėti... Kūryba - ne tik puikus energijos šaltinis, bet ir galimybė susitikti ir susipažinti su naujais žmonėmis. O emocinė parama žmogui padeda nepalūžti patiriant įvairius psichologinius išgyvenimus.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder