Paskelbtos pirmosios gripo epidemijos Lietuvoje - Kaune ir Jonavos rajone

Paskelbtos pirmosios gripo epidemijos Lietuvoje - Kaune ir Jonavos rajone

Daugėjant sergančiųjų gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, gripo epidemija jau paskelbta Kaune ir Jonavos rajone.

Kaune sergamumo rodiklis pasiekė 138,6 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų. Jonavos rajone - 134,27 atvejo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų, tenkančių 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Gripas - tai ūminė kvėpavimo takų infekcija. Nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, medikai primena, kad nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių. Rekomenduojama tinkamai ir dažnai plauti rankas, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kosėjant ar čiaudant prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites išmesti, neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ir burnos, gerai vėdinti patalpas, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai taip pat primena, kad dar ne vėlu skiepytis nuo gripo. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose liko nepanaudotos 1467 sezoninės gripo vakcinos dozės. Nuo 2016 m. rugsėjo iki 2017 m. sausio 1 d. iš valstybės lėšomis įsigytų 110 000 sezoninio gripo vakcinų dozių buvo įskiepyta 108 511.

Pasiskiepyti ypač aktualu žmonėms, priklausantiems rizikos grupėms: 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose, nėščiosioms, sveikatos priežiūros darbuotojams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder