Pasaulinę širdies dieną medikai ragina prisiminti sveiko žmogaus kodą

Pasaulinę širdies dieną medikai ragina prisiminti sveiko žmogaus kodą

Pagal PSO pateiktą informaciją, sveikatai įtaką daro keturi veiksniai. Trys iš jų - genetika, aplinkos poveikis ir sveikatos apsauga, tačiau daugiausia įtakos turi ketvirtasis - žmogaus gyvensena. Gydytojai pabrėžia, kad sveikata itin priklauso nuo mūsų pačių pasirinkto gyvenimo būdo. Ypač svarbu į tai dėmesį atkreipti šiandien, rugsėjo 29-ąją, kai minima Pasaulinė širdies diena, kadangi širdies ir kraujagyslių ligos yra pirmaujanti mirties priežastis tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė, II kardiologijos skyriaus vedėja, Lietuvos širdies asociacijos Klaipėdos skyriaus vadovė dr. Rūta Raugelienė sako, kad kasmet dėl širdies ir kraujagyslių ligų pasaulyje miršta iki 17,9 mln. žmonių.

"Prognozuojama, kad iki 2030 metų šis skaičius pasieks 23 mln. Lietuvos higienos instituto pateiktais duomenimis, 2018 m. nustatytos 21 922 mirtys. Pusė jų - dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Preliminariais duomenimis, per pirmąjį karantino mėnesį Lietuvoje nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirė 50 kartų daugiau žmonių nei nuo COVID-19. Koronavirusas mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką padidina net 5 kartus. Galima tik prognozuoti, kaip pandemija vystysis ateityje, bet širdimi rūpintis dabar yra daug svarbiau nei bet kada anksčiau", - pabrėžė R. Raugelienė.

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresnio amžiaus žmonės turi didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus koronavirusu, tai labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė.

Svarbūs profilaktiniai tyrimai

Jaunieji Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojai kardiologai Paulius Orda ir Gintarė Martinkutė pasakoja, kad dažniausiai gydomos širdies ir kraujagyslių ligos yra arterinė hipertenzija, išeminė širdies liga, įvairūs ritmo ir laidumo sutrikimai, dislipidemija (cholesterolio apykaitos sutrikimas).

"Šiuo metu mes daugiau kalbame apie išeminę širdies ligą, kuri yra viena dažniausių ir sunkiausių širdies ir kraujagyslių ligų. Išeminė širdies liga yra būklė, kai sutrikdoma ją maitinančių kraujagyslių kraujotaka ir dėl to pažeidžiama širdis ir jos funkcijos.

Dažniausi šios ligos simptomai - skausmas širdies plote, už krūtinkaulio, arba dusulys dažniausiai fizinio krūvio metu. Skausmas gali plisti ir į rankas, ypač į kairę ranką, apatinį žandikaulį, skrandžio sritį. Jis gali sumažėti ar išnykti sulėtinus tempą. Užtrukęs skausmas krūtinėje, lydimas silpnumo, šalto prakaito, nerimo, pykinimo - tai besivystančio infarkto požymiai", - teigė P. Orda ir G. Martinkutė.

PRIMINIMAS. "Svarbu kreiptis į gydytoją ir atlikti profilaktinius širdies tyrimus net ir gerai besijaučiantiems, bet turintiems rizikos veiksnį (rūkantiems, turintiems padidėjusį kraujospūdį, antsvorį, genetinį polinkį) žmonėms", - primena Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojas kardiologas Paulius Orda.

Pasak gydytojų, daugelis žmonių nejaučia jokių simptomų ir net neįtaria, kad serga klastinga liga. Deja, bet pacientai, sergantys širdies ligomis jaunėja.

"Svarbu kreiptis į gydytoją ir atlikti profilaktinius širdies tyrimus net ir gerai besijaučiantiems, bet turintiems rizikos veiksnį (rūkantiems, turintiems padidėjusį kraujospūdį, antsvorį, genetinį polinkį) žmonėms. Širdies tyrimus rekomenduojama atlikti visiems, perkopusiems 40 metų slenkstį, o sulaukus 30 metų, pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje", - rekomenduoja kardiologai.

JAUNĖJA. Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė Gintarė Martinkutė sako, kad daugelis žmonių nejaučia jokių simptomų ir net neįtaria, kad serga klastinga liga, o pacientai, sergantys širdies ligomis, jaunėja.

Nuo 2005 metų Lietuvoje pradėta vykdyti Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa. Ji skirta vyrams nuo 40 iki 55 metų ir moterims nuo 50 iki 65 metų. Kartą per metus šeimos gydytojas tokio amžiaus žmonėms nustato rizikos veiksnius ir, jei reikia, sudaro individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą.

Gydymas - efektyvesnis

Širdies aritmijų skyriaus vedėja kardiologė Roma Kavaliauskienė skaičiavo, kad 2019 m. Jūrininkų ligoninėje buvo gydoma 5 000 sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis pacientų, dar 17 tūkst. pacientų dėl tų pačių ligų buvo konsultuota ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje.

EFEKTYVIAU. Širdies aritmijų skyriaus vedėja kardiologė Roma Kavaliauskienė atkreipė dėmesį į tai, kad gydymą ligoninėje keičia ambulatorinis gydymas ir dienos stacionaras, kurio efektyvumą įrodė invazinės kardiologijos ir ritmo atstatymų patirtis.

"Mūsų ligoninėje, kaip ir visoje Lietuvoje per paskutinius 25 metus gerokai sutrumpėjo gydymo trukmė ligoninėje, tačiau, kaip teigia statistika, Lietuvoje hospitalizavimo rodiklis, t. y. kiek gydymo atvejų ligoninėje tenka 100 gyventojų, daugiau nei 40 proc. viršija Latvijos ir Estijos rodiklius. Todėl pagrindinė pastarojo dešimtmečio užduotis buvo modernizuoti ligoninės veiklą, pacientams teikti paslaugas tokiais būdais, kurie leistų išvengti nebūtino paguldymo į ligoninę. Gydymą ligoninėje keičia ambulatorinis gydymas ir dienos stacionaras, kurio efektyvumą įrodė invazinės kardiologijos ir ritmo atstatymų patirtis", - teigia R. Kavaliauskienė.

Jos teigimu, pasaulyje kuriamos ir diegiamos naujos diagnostikos, medikamentinio, intervencinio gydymo metodikos, vyksta bendradarbiavimas ir integracija su kitų sričių specialistais, nuolat kuriami, tiriami nauji vaistai, gydymo ir biotechnologijos metodikos.

"Mūsų ligoninėje tiek savo, tiek ir Europos Sąjungos projektų lėšomis sukurta šiuolaikiška diagnostikos ir gydymo bazė. Tačiau patys aparatai negydo, todėl ligoninė stengiasi nuolat pritraukti naujų jaunų specialistų, kurie atneša naujų vėjų, idėjų, verčia ir vyresnius kolegas neužsnūsti ant laurų, judėti į priekį.

Šiuo metu mes turime aukščiausios klasės ultragarsinius aparatus, vieną iš trijų Lietuvoje esančių 256 sluoksnių kompiuterinės tomografijos aparatų širdies kraujagyslių angiografijai atlikti, kuris yra saugus ir pigesnis ištyrimo metodas, įvairių mokslinių tyrimų duomenimis leidžiantis iki 86 proc. sumažinti diagnostinių koronarografijų skaičių.

Taip pat mūsų ligoninė turi vienintelį Vakarų Lietuvoje širdies magnetinio rezonanso aparatą, kuris ne tik leidžia tiksliau įvertinti širdies anatomiją, bet ir perfuzijos tyrimo su medikamentais metu leidžia nustatyti kraujagyslės susiaurėjimo funkcinę reikšmę, kraujotakos atsistatymo galimybę išplėtus balionėliu ar po širdies kraujagyslių operacijos", - pasakojo Širdies aritmijų skyriaus vedėja R. Kavaliauskienė.

Taiko naujoves

Pasak R. Kavaliauskienės, bendradarbiaujant su Klaipėdos universitetine ligonine pradėti genetiniai tyrimai, leidžiantys tiksliau diagnozuoti kardiomiopatijas, įgimtas sudėtingas aritmijas.

Širdies aritmijų ir kraujagyslių intervencinės radiologijos laboratorijos vedėjas, kardiologas dr. Jonas Jarašūnas pridūrė, kad per paskutinius metus Klaipėdos jūrininkų ligoninėje ypač išplėstos širdies aritmijų intervencinio gydymo galimybės.

GALIMYBĖS. Širdies aritmijų ir kraujagyslių intervencinės radiologijos laboratorijos vedėjas, kardiologas dr. Jonas Jarašūnas džiaugiasi, kad per paskutinius metus Klaipėdos jūrininkų ligoninėje ypač išplėstos širdies aritmijų intervencinio gydymo galimybės.

"Pradėtos plaučių venų izoliacijos šalčiu procedūros - tai šiuo metu efektyviausias prieširdžių virpėjimo gydymo metodas. Taip pat atsirado galimybė padėti pacientams, kenčiantiems nuo sudėtingų aritmijų, kilusių po širdies operacijų dėl susidariusių randų. Šių procedūrų metu specialiu kateteriu sudaromas impulsų plitimo širdies viduje žemėlapis, identifikuojama aritmijos atsiradimą nulemianti vieta ir atliekama gydomoji procedūra - radiodažninė abliacija. Dar prieš metus šios procedūros buvo atliekamos tik Kauno ir Vilniaus didžiausiose ligoninėse. Klaipėdos jūrininkų ligoninės širdies aritmijų laboratorijoje taip pat atliekamos visų rūšių širdies stimuliatorių implantavimo procedūros", - pasakojo dr. J. Jarašūnas.

R. Raugelienė taip pat priminė, kad prieš porą metų pradėtos taikyti perkateterinio aortos vožtuvo implantavimo ir prieširdžių pertvaros defekto uždarymo procedūros, kasmet jų skaičius vis didėja. Taip pat vis daugiau atliekama lėtinės okliuzijos - seniai užakusių širdies kraujagyslių - atvėrimo procedūrų. Jos pagerina gyvenimo kokybę, o kai kuriems pacientams pakeičia sudėtingas širdies operacijas ar bent jau atitolina jų būtinybę.

Kovoti iš širdies

Širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių yra daug: rūkymas, per didelis arterinis kraujo spaudimas, cukrinis diabetas, nutukimas, oro užterštumas, paveldimumas, stresas, infekcinės ir kaupimo ligos.

R. Raugelienės teigimu, rizika susirgti reikšmingai padidėja nuo 40 metų vyrams ir pomenopauziniu laikotarpiu moterims, bet vis dažniau suserga ir jaunesni žmonės.

"Minint Pasaulinę širdies dieną Lietuvos širdies asociacija kartu su Pasauline širdies federacija kviečia kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis iš širdies.

Ką būtina žinoti ir kokias esmines žinutes perduoda kardiologai? Rūpintis savo širdimi ir užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms galime sveikai maitindamiesi, atsisakydami tabako, ribodami alkoholio vartojimą ir didindami fizinį aktyvumą. Tokie pasirinkimai yra puikus pavyzdys mūsų vaikams bei tiems, kuriuos mylime", - sako Jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė.

Sveiko žmogaus kodas

Tačiau širdies ir kraujagyslių ligų galima ir išvengti. Jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė prof. dr. Sigutė Norkienė pabrėžia, kad būtina paisyti sveiko žmogaus kodo - 035 140 530.

0 reiškia, kad reikia nerūkyti - nė vienos cigaretės, cigaro, kaljano ir t. t. Rūkant mažiau deguonies patenka į širdį, pagreitėja aterosklerozinės plokštelės formavimasis ir augimas bei padidėja miokardo infarkto rizika.

3 - tiek kilometrų kasdien pėsčiomis greitu žingsniu kiekvienas iš mūsų turi nueiti. Ėjimą galima pakeisti vidutinio intensyvumo fizine veikla, kurios trukmė turėtų būti bent 30 min., pavyzdžiui, plaukimas, šiaurietiškasis ėjimas, važiavimas dviračiu.

5 reiškia, kad kasdien turime suvalgyti po 5 porcijas vaisių ir daržovių.

KODAS. Jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė prof. dr. Sigutė Norkienė pabrėžia, kad būtina išlaikyti balansą tarp darbo ir poilsio, išmokti valdyti stresą ir pozityviai žiūrėti į gyvenimą.

140 nurodo, kad arterinis kraujo spaudimas turi būti mažesnis nei 140/90. Padidėjęs arterinis kraujo spaudimas yra laikomas vienu iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, kuris pažeidžia širdį, akis, inkstus ir kitus organus.

5 reiškia, kad bendrojo cholesterolio koncentracija kraujyje turi būti ne didesnė kaip 5 milimoliai litre. Mokslininkų įrodyta, kad bendrojo cholesterolio koncentracijai kraujyje padidėjus vos 1 proc., rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja net 2 proc.

3 primena, kad "blogojo cholesterolio" koncentracija kraujyje turi būti ne didesnė kaip 3 milimoliai litre.

0 reiškia, kad neturi būti antsvorio ir cukrinio diabeto. Norint turėti normalų kūno svorį, reikėtų daugiau judėti bei pasirinkti maistą, kuriame yra mažai sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio.

Taip pat profesorė S. Norkienė pabrėžė, kad būtina išlaikyti balansą tarp darbo ir poilsio, išmokti valdyti stresą ir pozityviai žiūrėti į gyvenimą.

Informacija

Ekspertų teigimu, net 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdą, pirmiausia - mitybą.
Pagal statistiką, ilgalaikį stresą patiriantys asmenys nuo kraujagyslių ligų miršta 5-6 kartus dažniau.
Daugiau nei 70 proc. suaugusiųjų juda per mažai.
Rūkaliams širdies smūgio rizika yra 2 kartus didesnė negu nerūkantiems.
Atsikračius 10 proc. antsvorio tikimybė sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja net 20 proc.

"Pacientai mus vadina "širdžių ligonine"

Prof. dr. Jonas SĄLYGA, ligoninės direktorius

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje širdies ligas gydo 37 gydytojai. Džiugu, kad kiekvienais metais komandą papildo jauni specialistai, nes pacientų, kurie pasirenka mūsų gydytojus, skaičius kasmet didėja. Teikiame visapusišką kardiologijos pagalbą - širdies ligas gydome ne tik konservatyviai, bet atliekame ir širdies operacijas, implantuojame širdies stimuliatorius ir defibriliatorius.
Jūrininkų ligoninės stacionare per metus vidutiniškai gydoma per 4 tūkst. širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų, dar apie 15 tūkst. pacientų konsultuojama ambulatoriškai. Per pastaruosius metus įsigijome pačią moderniausią širdies ligų diagnostikos ir gydymo įrangą.
Ne vienas pacientas mus yra pavadinęs "širdžių ligonine", nes čia įkurtas miokardo infarkto diagnostikos ir gydymo centras. Jaučiamės įsipareigoję ne tik gydyti pacientus, bet ir priminti jiems apie širdies ligų prevenciją, todėl kviečiame visus gyventojus pažadėti savo širdžiai daugiau judėti, sveikiau valgyti, nerūkyti, tikrintis cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoti kraujospūdį ir labiau rūpintis savimi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder