2019 m. sausio 23 d. 05:49 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Parengtos pavojingos medžiagos akrilamido maiste mažinimo rekomendacijos

2019-01-12, 18:09

lsveikata.lt

Parengtos pavojingos medžiagos akrilamido maiste mažinimo rekomendacijos nuotrauka, foto

© „Fotolia" asociatyvi nuotr.

Europos Komisijos darbo grupė parengė rekomendacijas, kaip maisto produktų gamintojai gali sumažinti akrilamido (kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštoje temperatūroje skrudinant tam tikrus maisto produktus) kiekius. Šioms rekomendacijoms pritarė visos ES valstybės, todėl jos turi būti taikomos vienodai visose šalyse. Maisto produktų gamintojų ir viešojo maitinimo įmonių patogumui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jas parengė lietuvių kalba.
Gaminantys produktus, kuriuos vartotojas dar turi papildomai apdoroti, ženklinimo etiketėse turi pateikti vartotojams aiškias instrukcijas ir paruošimo būdus, leidžiančius sumažinti akrilamidų susidarymo riziką. Pavyzdžiui, užšaldytų gruzdintų bulvyčių pakuočių etiketėse turi būti nurodytas jų kepimo laikas ir temperatūra.

Pagal minėtas rekomendacijas, maisto tvarkymo subjektai, gaminantys ir tiekiantys rinkai rizikingiausius akrilamido susidarymo produktus (gruzdintas bulvytes, bulvių traškučius, sausainius, vaflius, duoną, meduolius, kitus smulkius konditerijos gaminius, grūdų trapučius, sausus pusryčius, tirpią ir skrudintą kavą, kavos pakaitalus, perdirbtus grūdinius maisto produktus kūdikiams ir mažiems vaikams ir kt.), turi taikyti akrilamido mažinimo priemones ir tiekti produktus, kuriuose ši medžiaga neviršytų kiekių, nustatytų ES reglamente (ES) 2017/2158.
 
Laboratoriniai įvairių maisto produktų tyrimai parodė, kad sveikatai kenksmingą medžiagą – akrilamidą galima veiksmingai sumažinti gamybos metu. Šio cheminio junginio kiekis maiste priklauso nuo žaliavos rūšies, auginimo būdo, o gamybos metu – nuo kepimo temperatūros ir laiko, galutinių produktų drėgmės. Todėl rekomendacijose pateiktos nuostatos, kurias savo veikloje pritaikę skirtingus maisto produktus gaminančios įmonės gali užtikrinti, kad gaminami produktai bus saugūs ir kokybiški.
 
Teisės aktuose numatyta prievolė maisto produktų gamintojams – kartą per metus ištirti gaminamos produkcijos mėginius dėl akrilamido. Gautus rezultatus įmonės privalo ne tik registruoti, bet ir stebėti, kad kenksmingos medžiagos kiekiai neviršytų nustatytų kiekių, o esant neatitikimams – koreguoti gamybos procesus pagal minėtas rekomendacijas.
Reikėtų žinoti, kad įmonėms, gaminančioms nedidelius kiekius produkcijos (ne daugiau 16 t per metus), numatytos naštą mažinančios išimtys. Pavyzdžiui, mažoms kepykloms neprivaloma atlikti produktų laboratorinių tyrimų, tačiau įpareigojimas taikyti akrilamido mažinimo priemones gamybos procese išlieka.
 
Gaminantys produktus, kuriuos vartotojas dar turi papildomai apdoroti, ženklinimo etiketėse turi pateikti vartotojams aiškias instrukcijas ir paruošimo būdus, leidžiančius sumažinti akrilamidų susidarymo riziką. Pavyzdžiui, užšaldytų gruzdintų bulvyčių pakuočių etiketėse turi būti nurodytas jų kepimo laikas ir temperatūra.
Rekomendacijas ruošę mokslininkai taip pat akcentuoja, kad ne visi maisto produktai, kuriuose akrilamido kiekiai viršija leistinus, turėtų būti nedelsiant pašalinti iš rinkos. Kiekvienu atveju kompetentingos institucijos turėtų įvertinti riziką produkto saugai ir vartotojų sveikatai, ir tik tuomet imtis tolesnių veiksmų.
 
Akrilamidas – cheminis, sveikatai kenksmingas (kancerogeninis, genotoksinis poveikis) junginys, susidarantis aukštoje temperatūroje (daugiau kaip +120 °C) kaitinant maisto produktus, kurių sudėtyje daug angliavandenių (krakmolo, gliukozės, fruktozės ir kt.). Akrilamidas susidaro karštyje reaguojant cukrui ir amino rūgščiai – asparaginui.
Išsamiau su rekomendacijomis galima susipažinti: http://vmvt.lt/sites/default/files/rekomendacijos_del_reglamento_2017_2158_igyvendinimo_lt.pd

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius į gydytojus dėl vaikštant lauke patirtų...

Žiemos traumos: svarbiausia - atsargumas nuotrauka, foto

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle "Facebook" pasklido žinia, kad nuo šių metų sausio...

Už vaiko ligos pažymą - papildomas mokestis nuotrauka, foto

Penktadienį paaiškėjo naujo sveikatos priežiūros centro architektūrinio konkurso laimėtojas. Įvertinus pateiktus projektus...

Naujai poliklinikai - vilniečių projektas nuotrauka, foto

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) didėja, skelbia...

Daugėja sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis nuotrauka, foto

Suduotas smūgis šešėliniam statybos verslui nuotrauka, foto

Kriminalai, Po slapto tyrimo išaiškinta organizuota grupė asmenų, įtariama, vykdžiusi nesąžiningą verslą...

LSKL vicečempionai liko už finalo ketverto ribos nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos universiteto (KU) krepšinio komanda, praėjusį sezoną džiaugusis Lietuvos studentų krepšinio lygos...

Šviesų festivalis - dar didesnis ir įspūdingesnis nuotrauka, foto

Klaipėda, Vasario 14-17 d. Klaipėdos senamiestį nušvies jau penktasis Šviesų festivalis. Tamsą ir...

"Neptūno" laivas patikimai plaukia sėkmingu kursu nuotrauka, foto

Sportas, Dauguma, laimei, jau baigia pamiršti, kokioje baisioje finansinėje duobėje prieš metus buvo...

Kriminalai, Paskelbta prieš 6 val.

Sportas, Paskelbta prieš 10 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 11 val.

Sportas, Paskelbta prieš 11 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...