Ožkos metais tikisi stabilumo ir aiškumo

Ožkos metais tikisi stabilumo ir aiškumo

Baigiantis 2014-iesiems klaipėdiečių sveikata besirūpinančių įstaigų vadovų klausėme, kuo jiems buvo reikšmingi Arklio metai ir su kokiais lūkesčiais pasitinka 2015 metus.

"Tikimės, kad kitais metais gerės finansavimas iš ligonių kasų"

Vinsas JANUŠONIS, Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas:

Klaipėdos universitetinė ligoninė 2014 metais dirbo stabiliai, sėkmingai prisitaikė prie sveikatos priežiūros finansavimo sunkumų, išlaikė savo turėtas pozicijas tiek paslaugų apimtimi, tiek jų kokybe, išlaikė stabilią ir papildė jaunais specialistais medicinos personalo sudėtį, toliau vystė mokslo tiriamąjį darbą, aktyviai dalyvavo tarptautinių organizacijų veikloje, plėtė bendradarbiavimo ryšius su Lietuvos ir kitų šalių partneriais, organizavo tarptautines mokslines konferencijas, seminarus ir kursus, įgyvendino investicinius projektus.

Per metus ligoninės stacionare tirti ir gydyti beveik 45 tūkst. pacientų, ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje apsilankė virš 280 tūkst. pacientų, atlikta virš 26 tūkst. operacijų.

Ligoninės veiklą teigiamai įvertino ligoninėje lankydamiesi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Įvyko pokyčių ligoninės struktūroje. Siekiant optimizuoti paslaugų teikimą bei valdymą, įkurtos pilvo ir endokrininės chirurgijos, anesteziologijos ir reanimatologijos bei onkologijos chemoterapijos klinikos. Pasikeitė kai kurių departamentų ir kitų padalinių vadovai, paruošta paslaugų teikimo departamentuose ir klinikose vystymo strategija ir planai.

Šiais metais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pradėjo veikti trečiasis onkologijos klasteris Lietuvoje.

Ligoninėje sėkmingai savo veiklą įteisino neuroendokrininių navikų ekspertizės centras, kuris organizuoja šių vis dažniau pasitaikančių navikų ne tik sudėtingą diagnostiką, bet ir gydymą.

Daug naujovių įdiegta klinikinėje diagnostinėje laboratorijoje.

Sėkmingi metai buvo mokslinėje veikloje. Ligoninėje dirba 26 medicinos mokslų daktarai ir habilituoti daktarai, kurie moksliniuose leidiniuose publikavo daugiau kaip 32 mokslinius straipsnius, apginta 1 medicinos mokslo daktaro disertacija. Ligoninėje buvo suorganizuotos respublikinės ir tarptautinės konferencijos, seminarai, tobulinimosi kursai.Sėkmingai vystėsi ligoninės bendradarbiavimo ryšiai. Su medicinos ir kitomis įstaigomis pasirašytos 69 sutartys.

Praktiškai baigta operacinių bloko rekonstrukcija. Šiame bloke 2015 metais jau veiks trylika šiuolaikiškai įrengtų operacinių. Ligoninės materialinė techninė bazė vystėsi daugiausia ES, Šveicarijos ir kitų fondų dėka.

Taip pat buvo įgyvendinami elektroninės sveikatos paslaugų plėtros projektai.

Tikimės, kad 2015 metais pradės gerėti finansavimas iš ligonių kasų. Ateinančiais metais ir toliau daug dėmesio skirsime veiklos tobulinimui, sveikatos priežiūros paslaugų plėtrai ir gerinimui bei kokybei, naujų technologijų diegimui.

"Šiuos metus paženklino daugybė "pirmų kartų"

Jūratė GRUBLIAUSKIENĖ, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė:

Besibaigiantys 2014-ieji mūsų įstaigai buvo išties aktyvūs ir kupini naujovių, kurias drauge su Savivaldybe ir kitais partneriais siekėme įtvirtinti įvairiuose miesto gyvenimo sektoriuose.

Kaip vieną didžiausių pasiekimų įvardinčiau tai, kad Sveiko miesto idėjos pasklinda vis plačiau, sudomina vis didesnį žmonių ratą ir peržengia Klaipėdos ribas, įkvėpdamos ir kitus Lietuvos miestus skirti daugiau dėmesio gyventojų sveikatai.

Šiuos metus paženklino daugybė "pirmų kartų". Pirmąsyk sporto klubams, maitinimo įstaigoms išdalintos pirmosios Sveiko miesto ženklų - specialių lentelių - partijos, pirmąkart mūsų miestas prisijungė prie Europos dviračių iššūkio. Su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija inicijavome konkursą "Projekto idėja Sveikam miestui", įsteigėme Sveikiausios koncepcijos nominaciją festivalyje "IKRA MADA".

Kadangi 2014 metai Seimo buvo paskelbti Vaikų sveikatos metais, tai, be nuoseklių kasmet šioje srityje vykdomų darbų, ieškojome formų, kaip vaikus ir jaunimą įsukti į sveikatos sūkurį. Organizuoti konkursai: "Mano sveikiausi pusryčiai", "Mano motyvas mesti rūkyti", "Kaip aš suprantu sveikatą", kurie sulaukė daugybės gražių iniciatyvų.

Dar tuomet, kai nebuvo prabilta apie norus 2015-uosius paskelbti Senjorų metais Klaipėdoje, jau buvome įsitraukę į sveikam senėjimui skirtą tarptautinį projektą "Urbact" ir drauge su užsienio partneriais dalijomės mintimis, kaip kurti pagyvenusiems žmonėms kuo draugiškesnį miestą, kokių fizinę ir psichinę sveikatą stiprinančių veiklų galėtume pasiūlyti garbaus amžiaus klaipėdiečiams. Italų pavyzdžiu pradėjome organizuoti senjorų vaikščiojimo grupes, senjorams mieste siūlomos ir kitos galimybės nemokamai mankštintis.

Panašu, kad daugelis čia paminėtų dalykų - ne vienkartiniai projektai, o sulauks tęstinumo ir kitais metais. Nors entuziazmas yra stipri varomoji jėga daugeliui pozityvių iniciatyvų, be jokios abejonės, Sveiko miesto ir miestiečių ateitis stipriai priklauso nuo valdžios dėmesio, skiriamo finansavimo.

Kalbant apie naujas sritis, į kurias kitąmet įžengs mūsų įstaiga, reikėtų paminėti glaudesnį bendradarbiavimą su Vidaus reikalų ministerijos įstaigų pareigūnais. Policijos darbuotojams, ugniagesiams pasiūlysime naudingų paskaitų bei užsiėmimų, kurie ne tik turėtų pagerinti jų fizinę būklę, bet ir tapti veiksmingu priešnuodžiu kovojant su kasdien patiriamu stresu.

Kitąmet daugiau dėmesio sulauks širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei priskiriami asmenys - jau nuo sausio šeimos gydytojai juos siųs į mūsų įstaigą, kur su kiekvienu žmogumi bus daug dirbama individualiai siekiant išmokyti ir paskatinti sveikiau maitintis, daugiau judėti, suvokti, kad sveikata ir gyvenimo kokybė daugiausia priklauso nuo mūsų pačių pastangų.

Numatomas glaudesnis bendradarbiavimas su Klaipėdos teritorine ligonių kasa ir sveikatos įstaigomis, siekiant geresnio prevencinių programų įgyvendinimo.

"Turime ambicingų planų"

Jonas SĄLYGA, Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius:

Šie metai mums buvo geri. Ligoninė juos planuoja baigti su teigiamu finansiniu rezultatu ir tai yra labai svarbu.

Šiemet minėjome ir ligoninės veiklos 20-metį, taip pat Vakarų Lietuvos širdies chirurgijos 20-metį. Sukaupta didžiulė patirtis, tačiau nuolatos turime keistis ir tobulėti.

Šiemet įstaigoje atnaujinta diagnostikos įranga, įsigyta operacinė endoskopinė ir ultragarsinė įranga, narkozės aparatai, mobilus rentgeno aparatas, fibrobronchoskopas, ligoninėje ir jos padaliniuose nuolatos atnaujinama kompiuterinė įranga.

Nors metai dar nesibaigė, tačiau jau galime teigti, kad sulaukėme kaip niekada daug pacientų - apie 21 tūkstantį gydėme stacionare, o dar 145 tūkst. konsultavome. Tai rodo, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninėje teikiamos paslaugos kasdien aukščiausiais balais vertinamos čia plūstančių pacientų.

Mes dėl jų stengiamės ir tai nelieka nepastebėta.

Sveikatos ministro įsakymu būtent mūsų ligoninėje šiais metais buvo įsteigti ūminio insulto ir miokardo infarkto su ST pakilimu klasteriai.

Metų viduryje Sveikatos apsaugos ministerija atliko jai pavaldžių ligoninių reitingavimą. Buvo vertinami 36 rodikliai, tokie kaip įstaigos strategija, finansiniai, ūkinės veiklos bei kiti parametrai. Klaipėdos jūrininkų ligoninė šiame reitinge užėmė pirmąją vietą.

Džiugi žinia mus pasiekė metų pabaigoje, Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas įteikė padėką už inovatyvias antikorupcinės veiklos iniciatyvas.

Kiekvienam mūsų kolektyvo nariui ar pacientui visa tai gal ir nepastebima, tačiau yra labai svarbu sėkmingai ligoninės veiklai.

Gyvenimas nestovi vietoje, reikia žengti apgalvotus ir ekonomiškai pagrįstus žingsnius, kad konkurencinėje sveikatos priežiūros įstaigų kovoje Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir toliau liktų viena geriausių šalyje.

Atrodo, kad šio tikslo siekti mums sekasi. Sekasi visų mūsų darbuotojų dėka, kurių sąžiningas ir pasiaukojamas darbas - svarbi įstaigos sėkmės dalis ir pati geriausia ligoninės reklama.

Naujuosius metus pasitinkame nusiteikę optimistiškai. Mūsų negąsdina euro įvedimas, džiaugiamės, kad Vyriausybė planuoja padidinti paslaugų balo įkainį.

Turime ambicingų planų. Vienas jų - pakeisti savo išvaizdą. Rengiamės šiltinti pastatą, o tai ne tik padės sutaupyti išlaidas energijai. Ekonominės blokados metais statytas ligoninės pastatas turėtų atsinaujinti šviesiu ir moderniu fasadu.

Žinoma, ne fasadas mums svarbiausia. Nuolatos stengiamės ir dėl savo darbuotojų. Gerinsime jų darbo sąlygas, esant galimybei, peržiūrėsime atlyginimus.

"Dirbome stabiliai"

Romaldas SAKALAUSKAS, Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius:

Peržvelgdamas ir vertindamas praėjusius metus, galiu pasidžiaugti, kad mūsų ligoninė dirbo stabiliai. Pavyko išlaikyti teigiamą pajamų ir išlaidų balansą ir galime prognozuoti, jog finansinius metus užbaigsime pelningai. Taip pat džiugina, kad visus metus vyko sklandus, konstruktyvus bendradarbiavimas su mūsų įstaigos steigėju - Sveikatos apsaugos ministerija.

Praėjusiais metais iš esmės užbaigėme paskutiniųjų ES paramos 2007-2013 metų etapo investicinių infrastruktūros projektų įgyvendinimą, todėl ypač didelį dėmesį skyrėme sveikatos priežiūros paslaugų kokybės, darbo organizavimo gerinimui, progresyvių prioritetinių gydymo paslaugų - ambulatorinių, stebėjimo, dienos stacionaro ir dienos chirurgijos - plėtojimui.

Pacientų, kurie renkasi mūsų gydymo įstaigą, srautai, teigiami atsiliepimai, gydytojų internų ir rezidentų, pageidaujančių atlikti praktiką, jaunųjų gydytojų specialistų, kurie nori dirbti mūsų ligoninėje, susidomėjimas liudija, jog esame teisingame kelyje. Esame modernūs ir inovatyvūs, konkurencingi, vieni iš lyderių ne tik Klaipėdos krašte, bet ir Lietuvoje. Tą pagaliau įrodo ir praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtas ligoninių reitingas pagal įvairių rodiklių visumą, kuriame esame keturių geriausių Lietuvos ligoninių ketvertuke.

Iš labiausiai reikšmingų 2014 metų įvykių turiu paminėti metų pradžioje pradėjusį veikti modernų Dienos chirurgijos centrą, tapusį nauju pacientų traukos centru mieste bei reikšmingai prisidėjusį prie prioritetinių paslaugų plėtros.

Kitas labai svarbus reiškinys įstaigos gyvenime buvo jaunų gydytojų specialistų įsiliejimas į kolektyvą - 2014 metais ligoninėje pradėjo dirbti per 30 naujų kolegų. Tai savotiška naujų žinių, naujo progresyvaus požiūrio, naujo intelekto "injekcija", iš kurios susiliejimo su ligoninės senbuvių sukaupta profesionalia ir gyvenimiška patirtimi daug tikimės ateityje.

2015 metais pirmiausia tikiuosi stabilumo valstybės politiniame ir finansiniame gyvenime, aiškumo ir tęstinumo sveikatos apsaugos sferoje, didesnio ir labiau adekvataus finansavimo už gydymo paslaugas. Tai leistų įgyvendinti numatytus tikslus ir uždavinius, užbaigti pradėtus darbus, didinti darbuotojų darbo užmokestį, planuoti naujas veiklas ir žengti į priekį.

Iš konkrečių darbų - labai norisi tikėtis, kad bus užbaigta ligoninės naujo korpuso statyba, turėtumėme sėkmingai užbaigti "E.sveikatos" projektą, kuriame dalyvaujame kaip partneriai su kitomis keturiomis ligoninėmis. Lauksime galimybės rengti ir įgyvendinti 2014-2020 metų ES struktūrinių fondų investicijų projektus.

"Metus baigiame be skolų, su perviršiu"

Klaudija BOBIANSKIENĖ, Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja:

Klaipėdos vaikų ligoninei Arklio metai nebuvo lengvi, be to, pilni netikėtumų, kaip ir visai sveikatos sistemai.

2014 metais baigėme vykdyti Europos Sąjungos struktūrinių fondų projektą "Dienos chirurgijos operacinių modernizavimas ir paliatyviosios pagalbos paslaugų kokybės gerinimas", todėl dabar dienos chirurgijos paslaugų prieinamumas vaikams pagerėjo. Operacinėje įrengtas naujas odontologijos kabinetas, kuriame pritaikius bendrinę nejautrą teikiamos paslaugos neįgaliems vaikams ir suaugusiems.

Įrengta jauki, aprūpinta naujausia medicinos stebėsenos įranga, paliatyvinės slaugos 2 lovų palata.

Konsultacinės poliklinikos registratūroje įdiegtas ligoninės informacinės sistemos ambulatorinių paslaugų modulis.

Visai ligoninės bendruomenei patogu ir tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis įrengtas naujas liftas (K. Donelaičio g. 7).

Nors šie metai buvo tikrai nelengvi, Klaipėdos vaikų ligoninės kolektyvo dėka juos baigiame be skolų, su perviršiu.

Tikėkimės, kad kiti metai bus lengvesni. Ožka vis dėlto smulkesnis gyvūnas, gal mažiau pyks.

Artėjant Naujiesiems metams noriu palinkėti, kad Jus lydėtų laimė ir sėkmė, kad Naujieji 2015-ieji išpildytų visus Jūsų lūkesčius, būtų dosnūs džiaugsmo, sveikatos, vertingos patirties ir gražių bei prasmingų darbų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder