Ortopediniai batai - neįperkama prabanga

Ortopediniai batai - neįperkama prabanga

Ortopediniai batai skirtingiems metų sezonams daugeliui žmonių, kuriems būtina tokia avalynė - tik tolima svajonė, nes jau porą metų valstybė per metus kompensuoja tik vienintelę tokių batų porą.

Įsigyti papildomus, kainuojančius kone tūkstantį litų, batus - nemenkas iššūkis daugelio biudžetui. Tačiau nieko paguodžiančio Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai nežada.

Nepavydėtina situacija

Virginijai Fiodorovai prieš pusantrų metų buvo atlikta klubo sąnario protezavimo operacija. Po jos operuota moters koja pailgėjo 2,5 cm., tad be specialios avalynės moteriai itin sunku vaikščioti.

"Einu krypuodama, lyg antis. Baisiausia, kad dėl to kenčia stuburas, jau teko atlikti ir stuburo operaciją. Medikai sako, kad man padėtų ortopediniai batai, deja, iki šiol man jų nepagamina. Tebelaukiu", - pasakojo V. Fiodorova.

Nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusi moteris nustebo, išgirdusi, kad valstybė jai kompensuos tik vieną porą batų.

"Manęs pasiteiravo, kokius noriu, kad pagamintų - skirtus vasarai, ar žiemai. Vienos poros kaina - per 800 litų. Tad sakykite, kaip kas mėnesį gaudama vos 263 Lt invalidumo pensijos aš galiu susitaupyti tokiems brangiems batams? Negi teks vaikščioti žiemą su vasariniais?" - tokia situacija varo į neviltį moterį.

57-erių V. Fiodorova tikisi dar gyventi ilgai, bet tokia ateitis moterį baugina.

Ne iš gero gyvenimo?

Anksčiau šalyje galiojo tvarka ortopedinę avalynę mainyti kas pusmetį, tačiau taupydama lėšas valdžia 2012 metais priėmė sprendimą - kompensacijas apkarpyti.

Valstybinės ligonių kasos Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas priminė, kad šitaip buvo pasielgta dėl didžiulių įsiskolinimų ortopedinę techniką gaminančioms įmonėms.

"Nežinau, kiek tiksliai buvo įsiskolinta ortopedinės avalynės gamintojams, bet bendra suma berods siekė net 70 milijonų", - prisiminė G. Baranauskas.

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" antradienio numeryje

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder