Organų donorystė

Organų donorystė: dėkingumą sunku išreikšti žodžiais

Penktadienio vakarą trylikoje Lietuvos miestų, taip pat ir Klaipėdoje, penktus metus iš eilės vyko žvakučių akcija, skirta Pasaulinei ir Europos organų donorystės dienai paminėti ir organų donorams pagerbti.

Akciją inicijavo asociacija "Gyvastis", vienijanti su dovanotais organais gyvenančius žmones, donorų artimuosius.

[CITATA]

Miestų aikštėse sužibo šimtai ir tūkstančiai žvakelių. Vilniuje, Rotušės aikštėje, buvo įžiebta 1 607 žvakelės - tiek, kiek per 48 metus Lietuvoje buvo organų donorų, išgelbėjusių daugybės sunkių ligonių gyvybes. 320 iš jų - gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, o 1 287 - mirę donorai, kurių persodinti organai dovanojo gyvenimą kitiems.

Klaipėdos Atgimimo aikštėje iš žvakelių sudėliotos širdies viduryje buvo suformuotas ir žodis "Ačiū".

Vakarų Lietuvos nefrologinių ligonių draugijos "Klaipėdos gyvastis" pirmininkė Daiva Dragūnienė sakė, kad šia akcija norima padėkoti mirusiems donorams, kurie, dovanodami savo organus, suteikė žmonėms antrą gyvenimą.

"Vienas donoras gali išgelbėti gyvybę septyniems žmonėms, todėl mes, gyvenantieji su dovanotais organais, esame labai dėkingi kiekvienam donorui ir jo artimiesiems už galimybę gyventi", - sakė D. Dragūnienė.

Ji akcentavo, kad, minint organų donorystės dieną, norisi ne tik padėkoti donorams, bet ir visus žmones pakviesti pagalvoti apie galimybę užpildyti organų donorystės anketą.

"Svarbu pasikalbėti ir su savo artimaisiais, nes neretai, kai miršta žmogus, netekties valandą šeimos nariai, artimieji net nežino, ko jis norėjo. Jeigu jūs pasirašote sutikimą, kad jūsų organai būtų dovanoti ir būtų suteiktas žmonėms antras šansas gyventi, pasikalbėkite apie tai su giminaičiais", - kalbėjo D. Dragūnienė.

Dovanoja gyvenimą

Lietuvoje su donorų organais gyvena apie 1 000 žmonių. Dar beveik 400 sergančiųjų laukia transplantacijos.

Žvakeles Klaipėdoje degė keliolika žmonių, gyvenančių su dovanotais organais ir laukiančių transplantacijos.

Klaipėdietė Ilona pasakojo, kad dializės jai atliekamos jau šešiolika metų.

"Liga prasidėjo, įtarė, nuo anginos, bet tikėtina, kad nuo tuberkuliozinių vaistų, kadangi man gydė tuberkuliozę, kurios nebuvo. Inkstas man nebuvo transplantuotas, dializuojuosi, bet laukiu transplantacijos", - sakė Ilona, atėjusi padėkoti tiems, kurie suteikė galimybę gyventi kitiems.

Zigmui dializės buvo pradėtos 1995 metais. Per daugiau nei dvidešimt metų jam buvo atliktos keturios transplantacijos, paskutinį kartą - prieš maždaug pusantrų metų.

Donorų dovanoti organai Zigmui ne tik suteikė antrą gyvenimą, bet ir padovanojo galimybę matyti augantį sūnų.

"Jei ne donorų dovanoti organai, ir manęs nebūtų jau daugiau nei dvidešimt metų", - sunkiai tramdydamas emocijas kalbėjo Zigmas.

Stefanija apie dvidešimt metų kentė inkstų veiklos sutrikimus. Jai teko pradėti lankyti dializes nuo 2012 metų, bet netrukus pavyko sulaukti tinkamo donoro.

"Dabar jau penkeri metai po transplantacijos. Esu labai laiminga, kad nebereikia tris kartus per savaitę gulėti po keturias valandas prijungtai prie aparatų. Esu labai dėkinga, kad yra žmonių, kurie dovanoja savo organus, ir tada kiti gali gyventi visavertį gyvenimą. Labai džiaugiuosi, kad tie žmonės ir jų šeimų nariai pasiryžta paaukoti organus. Esame be galo dėkingi, tą dėkingumą sunku išreikšti žodžiais", - sakė klaipėdietė.

Stefanija prisipažino dirbanti medicinos srityje, tad dovanotas organas ir pailgintas gyvenimas leidžia jai padėti ir kitiems.

"Labai norisi garsiau kalbėti apie tai, kad donorystė žmonėms vienu metu yra ir nelaimė, kai reikia atiduoti artimojo organus, bet ir didžiulė laimė, kai taip galima išgelbėti daug gyvybių. Kažkas donorystės dėka gali ir sūnų užauginti, ir gyvenimą pratęsti, ir kitiems padėti", - sakė su transplantuotu organu gyvenanti pašnekovė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder