Neurochirurgai atlikto inovatyvią smegenų skysčio drenavimo operaciją

Neurochirurgai atlikto inovatyvią smegenų skysčio drenavimo operaciją

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose pradėtas taikyti naujas Lietuvoje neurochirurginis metodas. Į žmogaus smegenų skilvelių sistemą įvedamas specialus kateteris su tam pritaikyta endoskopine kamera.

Taip iš vidaus yra apžiūrima smegenų skilvelių sistema - identifikuojamos anatominės struktūros bei galimos kliūtys normaliai smegenų skysčio tėkmei skilvelių sistemoje. Implantavus skilvelinį vamzdelį, suformuojama uždara šuntuojanti sistema, leidžianti smegenų skystį drenuoti į pilvo ar širdies ertmes. Taikydami naujausias endoskopinių operacijų metodikas, VUL Santariškių klinikų neurochirurgai tikisi geresnių smegenų skystį drenuojančių operacijų rezultatų. Jų manymu, jos yra lengvesnės, preciziškesnės ir ypač naudingos operuojant vaikus.

VUL Santariškių klinikose gydytas 21 metų vaikinas, kuriam dėl labai sunkios galvos smegenų traumos anksčiau buvo atliktos kelios galvos smegenų operacijos.

Anot VUL Santariškių klinikų Neurochirurgijos skyriaus vedėjo dr. Roberto Kvaščevičiaus, pacientas po gyvybei pavojingos traumos, chirurginio reabilitacinio gydymo grįžo namo, tačiau praėjus keliems mėnesiams išsivystė hidrocefalija (galvos smegenų vandenė). Pirmoji smegenų šuntuojanti operacija davė gerą, tačiau laikiną klinikinį efektą. Šį pacientą VUL Santariškių klinikų neurochirurgai operavo naujuoju būdu - įvedus į galvos smegenų skilvelį kateterį su specialia endoskopine kamera smegenų skysčio perteklius buvo nukreiptas į pilvo ertmę. Neurochirurgas R. Kvaščevičus sako, kad dažniausiai tokios šuntavimo operacijos būna nesudėtingos ir jos yra atliekamos, taikant klasikinius operacijų būdus.

„Tačiau būna ir sudėtingesnių atvejų, kai dėl potrauminių pakitimų skilvelių viduje susiformuoja pertvaros ar cistos. Operuojant klasikiniu būdu, kateterio padėtis gali būti neteisinga, nustoja veikti šuntas, grįžta ligos simptomai ir tenka pacientą operuoti dar kartą. Papildomai taikant minėtą naująjį endoskopinį metodą, galima tikėtis mažiau operacinių komplikacijų ir geresnių atokių rezultatų” - sakė medikas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder