Neskiepijantiems vaikų ministerija ruošia baudas

Neskiepijantiems vaikų ministerija ruošia baudas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nori Lietuvoje įteisinti privalomąjį vaikų skiepijimą, o už reikalavimo nepaisantiems tėvams skirti iki 115 eurų baudas.

SAM siūlo, kad visi vaikai privalomai būtų skiepijami nuo trijų užkrečiamųjų ligų – poliomielito, tymų ir raudonukės, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“. Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, kad skiepijimas tampa privalomas, nes padidėjo viruso įvežimo galimybė.

„Pastaraisiais metais registruojami tymų protrūkiai, didžiulis raudonukės protrūkis Lenkijoje, poliomielito laukinio viruso plitimas Sirijoje ir Izraelyje, didelė laukinio poliomielito viruso įvežimo grėsmė, Ukrainoje patvirtinti du susirgimo poliomielitu atvejai, kurie išplito dėl labai mažos skiepijimo apimties, todėl galima šios ligos įvežimo rizika į kitas šalis, taip pat ir į Lietuvą“, – sako ministrė.

Šiuo metu pagal įstatymus skiepijimas nėra privalomas. SAM siūlo keisti Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas – įtvirtinti administracinę vaiko atstovo atsakomybę už jo neskiepijimą. Jei per du mėnesius, atėjus laikui, tėvai ar vaiko atstovai neduos sutikimo skiepyti jį nuo poliomielito, tymų ir raudonukės, jie galės būti traukiami administracinėn atsakomybėn. Pirmiausia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras taikytų įspėjimą, o pakartotinai atsisakius būtų skiriama piniginė bauda nuo 60 iki 115 eurų už kiekvieną nepaskiepijimo atvejį.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder