Neplanuotai pastojus - skubios pagalbos galimybė

Neplanuotai pastojus - skubios pagalbos galimybė

Ne viena neplanuotai pastojusi moteris puola į neviltį. Galvoje sukasi svarbiausi klausimai - "Ką aš dabar darysiu, kur man kreiptis?"

Krizinio nėštumo centro reklamos kabo ne vienoje uostamiesčio viešojo transporto stotelėje. Tačiau kokią pagalbą jis teikia krizę išgyvenančioms moterims bei jų vyrams? Į centrą paskambino neva bėdos ištikta jauna mergina ir vaikinas, kurie ieškojo realios pagalbos.

Dėmesys skambinantiems

Pirmasis į organizaciją paskambino studentas, kurio draugė neva netikėtai pastojo, ir jis nežino, ką daryti. Pokalbio metu centro darbuotoja stengėsi išsiaiškinti kuo daugiau detalių ir nuraminti išsigandusį jaunuolį.

Pokalbio metu ji kalbėjo ramiai, bandė nuraminti, norėjo išsiaiškinti situaciją. Klausė, kada ir kaip draugė tikrinosi, kad yra nėščia? Kiek skambinančiajam ir jo draugei metų, ar draugė buvo pas ginekologą, iš kokio miesto abu yra, siūlė nemokamą ginekologo apžiūrą bei anoniminę psichologo konsultaciją Klaipėdoje.

Apie 20 minučių trukusio pokalbio metu skambinęs vaikinas gavo ir patarimų, ir realios pagalbos pasiūlymų, o kitą dieną sulaukė ir SMS žinutės iš socialinės darbuotojos Rūtos Trumpickienės, kuri domėjosi, ar vaikinui su drauge viskas gerai, ar centras gali kuo nors padėti.

Po kurio laiko į tą patį centrą paskambino neva nėščia mergina, kurios dabartinė materialinė padėtis sunki, o žinia, kad laukiasi, ją labai šokiravo ir dabar ji svarsto realias galimybes darytis abortą.

Atsiliepusiai centro darbuotojai mergina pasakojo, kad šiuo metu ji gyvena viena Vilniuje, dirba kavinėje padavėja. Jauna moteris stengiasi išlaikyti save ir savo nedirbančius sergančius tėvus, o neseniai sužinojusi, kad laukiasi, išsigando, nedvejodama nusprendė darytis abortą - kitos išeities ji tiesiog nematė. Ieškodama reikalingos informacijos ji ir kreipėsi pagalbos į Krizinio nėštumo centrą.

Operatorė, išklausiusi istoriją, pirmiausia bandė merginą nuraminti ir tik po to siūlė neskubant apsvarstyti situaciją. Centro darbuotoja klausė, ar mergina tikrai nusprendė atsisakyti vaiko, kodėl mano, kad nepajėgs jo išlaikyti, ar apie tai jau kalbėjosi su specialistu, ar ieškojo kitos išeities.

Ilgai netrukus operatorė, pastebėjusi merginos balse sumišimą ir susijaudinimą, pasiūlė realios pagalbos galimybes. Buvo pasiūlytos nemokamos psichologo ir ginekologo konsultacijos Vilniaus mieste. Taip pat ramiai paaiškinta, kad moteris sprendimą priima pati, o Krizinio nėštumo centras tik padeda rasti optimalų būdą moters gerovei pasiekti. Apie 30 minučių trukusiam pokalbiui einat į pabaigą buvo sutarta ir toliau palaikyti ryšį ir kartu ieškoti išeities iš nepalankiai susiklosčiusios jaunos moters padėties.

Siūlo neskubėti

Krizinio nėštumo centro socialinė darbuotoja Rūta Trumpickienė tikina, kad tokių skambučių sulaukiama kasdien, esą skambina tiek moterys, tiek vyrai, elektroninius laiškus rašo užsienyje gyvenančios lietuvės.

"Pirmiausia stengiamės neskubėti, apsvarstyti esamą situaciją ir tada, atsižvelgdami į kiekvienos moters individualius poreikius, joms padedam", - pasakojo R. Trumpickienė.

Pasak specialistės, abortas yra sunkus moters apsisprendimas. Svarbu žinoti, kas gali laukti po atlikto nėštumo nutraukimo ir kur galima kreiptis pagalbos. Krizinio nėštumo centro pagrindinė veikla - padėti moterims išgyventi sudėtingą psichologiškai neplanuoto nėštumo laikotarpį.

Į šį centrą kreipiasi ne tik neplanuotai pastojusios, bet ir jau abortus pasidariusios ir psichologinės pagalbos ieškančios moterys. Krizinio nėštumo centre dirba 5 darbuotojos ir 60 savanorių, tarp jų psichologai, ginekologai, teisininkai, kurie konsultuoja moteris visoje Lietuvoje nemokamai. Taip pat organizacija stengiasi pirmuosius dvejus metus remti ir suteikti reikalingiausią pagalbą.

"Mums rūpi ir naujo žmogaus gyvybė, ir moters gerovė. Suprantame moteris, kurios išgyvena dėl neplanuoto nėštumo ir jaučiasi sutrikusios, vienišos, bijo priimti naujai pasibeldusią gyvybę, ieško išeičių, bet neradusios jų pasirenka abortą", - aiškino R. Trumpickienė.

Trečius metus gyvuojančio Krizinio nėštumo centro "gyvos" psichologinės konsultacijos gali būti teikiamos ne tik didžiuosiuose šalies miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, bet ir Alytuje, Mažeikiuose, Marijampolėje, Visagine. Konsultuojama ir el. paštu, telefonu, "Skype".

Skaičiai

Organizacija skaito paskaitas Lietuvos mokyklose - per metus skaityta 110 paskaitų apie žmogaus vystymąsi iki gimimo, atsakingus lytinius santykius, lytiškai plintančias ligas, neplanuoto nėštumo sprendimus, aborto pasekmes.

Nuo 2015 m. rugsėjo iki 2016 m. rugsėjo buvo suteiktos 1 635 konsultacijos 14-52 metų amžiaus moterims, patiriančioms krizinį nėštumą (1 163 psichosocialinių, 390 psichologinių, 19 ginekologinių, 35 teisinių, 24 dulų, 4 genetiko). Konsultacijos buvo teikiamos internetu (328), telefonu (724) ir gyvai (583).

Finansinė parama buvo suteikta 28 moterims, saugi laikina gyvenamoji vieta - 4 moterims.

Remiantis statistika, Lietuvoje apie 6 tūkst. moterų ir paauglių kasmet renkasi abortą kaip išeitį, sužinojusios apie neplanuotą pastojimą. Lietuvoje šiuo metu leidžiama nėštumą iki 12 savaitės nutraukti be papildomų sąlygų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder