Nenutrūkstamas įstaigų bendradarbiavimas - kelias į profesionalumą

Nenutrūkstamas įstaigų bendradarbiavimas - kelias į profesionalumą

Vakar VšĮ Respublikinė Klaipėdos ligoninė ir VšĮ Klaipėdos valstybinė kolegija (KVK) atnaujino bendradarbiavimo sutartį. Šis simbolinis aktas priminė apie jau maždaug aštuonis dešimtmečius trunkančią dviejų įstaigų draugystę, skatinančią jas tobulėti, augti, keistis žiniomis bei specialistais ir įgyvendinti vis didesnius ateities planus.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė jau daugelį metų puoselėja abipusiai naudingą partnerystę su Klaipėdos valstybine kolegija, sudarydama galimybę bendrosios praktikos slaugos, dietetikos, grožio terapijos, kineziterapijos mokslų srities studentams tobulinti praktinius įgūdžius modernioje praktikos bazėje.

Puiki vieta praktikai

"Glaudžiame mūsų bendravime įžvelgiu didelę prasmę ir, svarbiausia, realius darbus. Viena vertus, į mūsų įstaigą ateina jūsų paruošti darbuotojai, kuriems linkime ir toliau taip sklandžiai įsilieti į mūsų kolektyvą, kita vertus, džiaugiamės ir tuo, kad galime suteikti ir jums atgalinį ryšį - nemažai mūsų ligoninės darbuotojų dėsto jūsų kolegijos studentams. Medicina kelia didžiulius iššūkius. Konkurencinėje kovoje kiekviena minties ar technologinė inovacija yra didelis žingsnis į priekį", - prieš pasirašydamas sutartį kalbėjo ligoninės direktorius Romaldas Sakalauskas.

Žinia, Respublikinė Klaipėdos ligoninė išsiskiria diegiamomis naujovėmis medicinos bei slaugos srityse, nuolat investuoja į efektyvų specialistų darbą ir pacientų sveikatą. Būdama lyderė inovacijų srityje, būsimus specialistus ligoninė tobulėti kviečia jaukioje atmosferoje ir lygiavertėje komandoje.

ISTORIJA. Po simbolinės dviejų įstaigų bendradarbiavimo atnaujinimo sutarties pasirašymo ligoninės ir KVK atstovai prisiminė ilgametę dviejų įstaigų istoriją.

Praktikos kokybei didelę įtaką daro įstaigoje vyraujantis teigiamas mikroklimatas, santykiai su praktikos vadovu, kolegomis ir kitais įstaigos darbuotojais. Tai padeda studentams geriau suprasti jų profesijai būdingas vertybines nuostatas, įstaigos veiklos normas, organizacijoje plėtojamas kultūros ir komunikacijos subtilybes.

"Ypatingą dėmesį skiriame praktinio mokymo(si) proceso organizavimui, siekiame studentų aktyvumo, kritinio mąstymo ir gebėjimo atsirinkti esminę informaciją, būtiną konkrečiame darbe. Stengiamės, kad studentai praktikos metu suvoktų sudėtingus socialinius santykius sveikatos priežiūros sistemoje, gebėtų sėkmingai bendradarbiauti tarpdisciplininėje specialistų komandoje", - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotoja (slaugai) Andželika Zavackienė.

Ligoninėje vyrauja pagarbos, savarankiškų ir autonomiškų sprendimų priėmimo, pasirinkimo laisvės, asmeninės atsakomybės, poreikių tenkinimo galimybės. Studentus kuruoja didelę patirtį slaugos, kineziterapijos, ergoterapijos ir kt. srityse turintys specialistai, gebantys dalintis sukaupta informacija ir formuoti praktinius studentų įgūdžius.

Praktikos metu studentai gauna aiškiai suformuluotas užduotis, turi galimybę išbandyti save tikroje darbo aplinkoje, didėja jų pasitikėjimas savimi, formuojasi įgūdžiai, gebėjimai bei atsiskleidžia talentai. Tarp studento ir praktikos bazės yra palaikomas nuolatinis grįžtamasis ryšys: klausiama jų nuomonės apie praktiką, išklausomi jų pasiūlymai ir pastabos. Studentai praktikos metu ir po jos turi galimybę gauti išsamią informaciją apie karjeros galimybes įstaigoje ir likti dirbti profesionalioje komandoje.

Profesionalumo link

Bendradarbiavimu su Respublikine Klaipėdos ligonine džiaugėsi ir Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė. "Jūs esate seni ir patikimi mūsų socialiniai partneriai. Manome, kad, puoselėdami mūsų partnerystę, galėtume padėti jums dar ir vykdant mokslinę veiklą. Taip ir mes įgyvendintume vieną svarbiausių mūsų kaip aukštosios mokyklos uždavinių", - mintimis dalinosi KVK vadovė.

R. Sakalauskas labai palankiai priėmė išdėstytą pasiūlymą. Juk ligoninės specialistams, atliekantiems tiriamuosius darbus, kaip tik labai praverstų papildomos studentų rankos bei idėjos, apibendrinant informaciją bei atliekant stebėseną.

SIEKIAI. "Stengiamės, kad studentai praktikos metu suvoktų sudėtingus socialinius santykius sveikatos priežiūros sistemoje, gebėtų sėkmingai bendradarbiauti tarpdisciplininėje specialistų komandoje", - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotoja (slaugai) Andželika Zavackienė. Nuotraukoje ji (viduryje) kartu su KVK studentais ir praktikantais.

Susitikimo metu G. Markvaldienė naudojosi proga pasidžiaugti ir nuolat gerėjančiais Klaipėdos valstybinės kolegijos, kurioje sveikatos mokslai yra viena iš prioritetinių veiklos sričių, rezultatais. Anot jos, Sveikatos mokslų fakultetą kasmet pasirenka vis stipresni studentai. Na, o kolegijos bendruomenės gretose daugėjant gabesnių jaunuolių, nuolat tobulėja bei naujausiomis technologijomis apsirūpina ir pati aukštojo mokslo kalvė.

"Šiuo metu vykdome projektą, kuriuo numatyta atnaujinti mūsų laboratorijas ir įkurti naujas. Netrukus atsiras slaugos simuliacinis centras, kuriame, atsižvelgiant į besikeičiančius sveikatos priežiūros ir sveikatinimo poreikius visuomenėje, bus įdiegta pati naujausia įranga. Taigi stengiamės neatsilikti: kaip auga jūsų, kaip darbdavių, poreikiai, taip ir mes juos norime atitikti", - dėstė G. Markvaldienė.

Paruoš reikiamų specialistų?

Po simbolinės dviejų įstaigų bendradarbiavimo atnaujinimo sutarties pasirašymo Respublikinės ligoninės ir KVK atstovai - įstaigų vadovai, ligoninės direktoriaus pavaduotojai Andželika Zavackienė ir Mindaugas Kundrotas, ligoninės vidaus medicininio skyriaus vadovė Salvinija Misikonienė bei kolegijos direktoriaus pavaduotoja strateginei plėtrai Nijolė Galdikienė prie kavos puodelio prisiminė ilgametę dviejų įstaigų istoriją. Pasirodo, jog šios partnerystės šaknys itin gilios ir siekia dar XX a. 4 dešimtmetį.

Nuo istorijos pereita ir prie ateities. Čia aptartos galimybės kolegijoje paruošti naujų, ligoninei šiuo metu (ir ateityje) itin trūkstamų sričių specialistų. Pavyzdžiui, pastaruoju metu ypač stinga klinikinių koduotojų. Tai - specialistas, atsakingas už duomenų apie gydytus pacientus pateikimą į specialias duomenų bazes bei tikslų diagnozės ar intervencijos kodo (kodų) priskyrimą. Tokių specialistų trūksta ne vien Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, bet visose gydymo įstaigose. KVK atstovės susidomėjo šia idėja ir tikino pasidomėsiančios šia specialybe ir galbūt netolimoje ateityje pradės rengti būsimus šios srities žinovus.

VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės (praktikos bazės) išskirtiniai bruožai:

jauki, šilta atmosfera moderniausioje Klaipėdos krašto ligoninėje,
praktinio mokymo metu įgyta patirtis prisideda prie studento asmeninio ir profesinio ugdymo bei tobulėjimo,
praktika atitinka aukštojo mokslo įstaigos biomedicinos mokslų srities studijų programų reikalavimus,
praktika yra kontroliuojama ir kuruojama kvalifikuotų praktikos vadovų,
praktinio mokymo metu studentai įgyja praktinės patirties bei pagilina teorines žinias,
stengiamės būti geriausi ir padedame įgyvendinti profesijos lūkesčius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder