Nenoras skiepytis gali sukelti tymų protrūkį

Nenoras skiepytis gali sukelti tymų protrūkį

Nuo šių metų pradžios vien Vokietijoje užregistruota daugiau nei pusantro šimto susirgimo tymais atvejų, o per metus nuo šios ligos miršta šimtai tūkstančių. Nors šią ligą gali sustabdyti tik skiepai, nenoras tai daryti gali lemti ligos protrūkius.

Tymų vakcina pasaulyje skiepijama jau daugiau nei 40 metų, Lietuvoje - nuo 1964-ųjų. Vis dėlto, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tymai išlieka viena pagrindinių mirties priežasčių, ypač tarp mažų vaikų.

Siekia sumažinti sergamumą

Prieš pradedant skiepyti tymų vakcina, ši liga lemdavo 2,6 mln. mirties atvejų kasmet, tuo tarpu 2013 metais užregistruota beveik 146 tūkst. mirčių atvejų, daugiausia - vaikų iki 5 metų amžiaus. PSO kelia tikslą iki 2015 metų pabaigos mirtingumo rodiklį sumažinti 95 proc., lyginant su 2000 m., o iki 2020 m. eliminuoti tymus bent jau penkiuose PSO regionuose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Europoje nuo šių metų pradžios nauji tymų protrūkiai užregistruoti Vokietijoje (153 atvejai). Tymų protrūkiai toliau registruojami ir kitose pasaulio šalyse: Bosnijoje ir Hercegovinoje, Serbijoje, Kirgizijoje, JAV, Kinijoje, Sudane ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją. Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas, tymų vakcina būtina paskiepyti du kartus. Tai padaryti rekomenduojama ir suaugusiems, kurie neskiepyti nuo tymų ar jais nesirgę, ypač vykstant į užsienį.

Nors PSO skelbia, kad 2014 m. užsikrėtimo tymais atvejų Europoje sumažėjo 50 proc. lyginant su padėtimi 2013 m., didelis sergamumas tymais išlieka tiek Rytų, tiek Vakarų Europoje, taip pat Vidurio Azijoje ir Rusijoje. Europos regione nuo 2014 metų pradžios buvo užregistruota per 22 tūkst. šios ligos atvejų.

Skiepų mažėjimo tendencija

ULAC duomenimis, 2013 metais Lietuvoje užregistruotas tymų protrūkis, susirgo 35 asmenys (1,18 atv./100 tūkst. gyv.). Visi jie buvo neskiepyti arba nepilnai skiepyti, t. y. skiepyti tik vieną kartą. 2012 m. Lietuvoje užregistruoti 2 tymų atvejai (0,07 atv./100 tūkst. gyv.), 2011 m. - 7 atvejai (0,22 atv./100 tūkst. gyv.). Dar vienas protrūkis buvo užfiksuotas 2002 metais.

Analizuojant dešimties metų (2004-2013 m.) sergamumo tymais dinamiką, yra stebima sergamumo didėjimo tendencija.

Stebint pastarųjų 10 metų sergamumą vakcinomis valdomomis infekcijomis, matyti augantis sergamumas tymais, tačiau skiepijimo apimtys tolygiai mažėja: 2003 šis skaičius siekė 97,7 proc., 2013 - jau 93,3 proc.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Nijolė Mozūraitienė džiaugėsi, kad per pastaruosius 10 metų susirgimų tymais uostamiestyje nebuvo užregistruota. Tačiau skiepijimo nuo tymų procentas uostamiestyje yra dar mažesnis nei šalies vidurkis.

"2014 metais Klaipėdos apskrityje 2 metų amžiaus vaikų, paskiepytų nuo tymų, buvo 93,83 proc. Klaipėdos mieste mažesnis procentas - 91,98 proc. vaikų, - nurodė N. Mozūraitienė. - Mažėjančios skiepijimo apimtys kelia realią grėsmę nepaskiepytiems vaikams susirgti tymais, taip pat kilti tymų protrūkiams."

Specialistų teigimu, apsisaugoti nuo tymų yra vienintelė išeitis - skiepai. Nuo 2013 metų finansuojamas ir suaugusių asmenų skiepijimasis. Gyvų susilpnintų virusų vakcina skiepijama antraisiais gyvenimo metais. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas ir imuninės atminties mechanizmai, tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Lietuvoje vaikai pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Skiepijama kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina.

Reikalaus įrodymų

Gydytojai skaičiuoja, kad skiepams nepritaria apie 15-20 proc. vaikus auginančių lietuvių, atsisakančių skiepyti savo atžalas.

Atsižvelgdama į valstybės institucijų, visuomenės organizacijų ir tėvų pastabas, praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerija priėmė sprendimą, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. į lopšelius ir darželius būtų priimami tik tie vaikai, kurie turi pažymas apie atliktus skiepus nuo tymų, raudonukės ir poliomielito. Tai sukėlė skiepams nepritariančių tėvų pyktį, tačiau sprendimas liko nepakeistas.

Pasak tuomečio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio, nustatyti papildomi reikalavimai padės sukurti saugią aplinką vaikų ugdymo įstaigose, leis išlaikyti aukštas skiepijimo apimtis ir prisidės prie pasaulyje likviduojamų infekcijų - poliomielito, tymų ir raudonukės - išnaikinimo.

"Ypač svarbi saugi aplinka ugdymo įstaigoje vaikams, kurie nebuvo paskiepyti dėl kontraindikacijų arba kuriems nesusiformavo specifinis imunitetas. Saugi aplinka - tai esminis dalykas užkertant kelią užkrečiamųjų ligų plitimui ar jų protrūkiui", - praėjusiais metais aiškino tuometis ministras.

INFORMACIJA

Pasak Klaipėdos miesto sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistės Nijolės Mozūraitienės, tymai - tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu.
Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymų virusai yra ypač lakūs, todėl nesiėmus specialių priemonių, jie plinta oro srautais pastato ribose: koridoriais, laiptinėmis, ventiliacijos kanalais, instaliacijų šachtomis ir pan. Virusas labai jautrus ultravioletinei radiacijai, todėl lauke tikimybė užsikrėsti labai maža. Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji.
Tymų inkubacinis periodas trunka nuo 7-9 iki 17, kartais - iki 21 dienos. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1-2 dienų nuo ligos pradžios išberia, pirmiausia - galvos srityje, vėliau bėrimas "leidžiasi" žemyn, apima liemenį, galūnes. Bėrimui nykstant, jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija. Sergant tymais, dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau - smegenų uždegimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder