Nelaukit rugsėjo 1-osios

Nelaukit rugsėjo 1-osios

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė atkreipė dėmesį į kasmet prastėjančius vaikų sveikatos rodiklius, todėl ragina nelaukti rugsėjo ir jau šiandien kartu su atžalomis nuvykti pas gydytojus ir atlikti mažųjų sveikatos patikrą.

„Vaikų sveikatai reikia skirti ypatingą dėmesį, nes tai ateityje atsilieps visai visuomenei. Logiška, kad pirmasis žingsnis būtų išsamūs ir reguliarūs sveikatos profilaktiniai patikrinimai. Todėl primygtinai raginu neatidėlioti vizito pas gydytojus ir nelaukti rudens. Tuomet prie gydytojų kabinetų nusidriekia eilės, o patikros neretai atliekamos skubotai ir paviršutiniškai. Visi skuba: ir gydytojai, ir tėveliai. O nukenčia vaikai. Deja, mūsų visuomenėje dar gajus požiūris - kol nieko neskauda, būtinybės tikrintis nėra. Tačiau viešojoje erdvėje vis dažniau pasirodo pranešimų, kai vaikams kai kurios ligos diagnozuojamos per vėlai“, - akcentavo D.Mikutienė.

Politikė teigė, kad, atsakingiau įvertinus privalomųjų vaikų sveikatos patikrų svarbą, periodiškumą ir tyrimų įvairovę, būtų galima užkirsti kelią vis dažniau mūsų vaikus užklumpančioms ligoms, tokioms kaip anemija, alerginis rinitas, astma, epilepsija, artropatijos, cukrinis diabetas, akių ligos ir daugybė kitų lėtinių ligų.

Atkreiptinas dėmesys, kad vien per pastarąjį dešimtmetį vaikų sergamumas astma Lietuvoje išaugo dvigubai, o regėjimo sutrikimai - daugiau nei dvigubai, ypač vyresnio amžiaus vaikų grupėse, cukriniu diabetu - 70 proc., klausos defektų taip pat padaugėjo 70 proc. Kone dvigubai padaugėjo ir netaisyklingos laikysenos atvejų. Nerimą kelia, kad daugėja sergančiųjų kraujotakos ir kvėpavimo sistemų ligomis, gąsdina mažamečiams vis dažniau nustatomas aukštas kraujo spaudimas, būdingas brandaus amžiaus žmonėms. Beje, besirūpinant kūno sveikata, reikėtų nepamiršti ir sielos sveikatos. Vis dar per mažai dėmesio skiriama ir dar mažiau dirbama vaikų psichikos sveikatos srityje. Vaikų psichikos ir elgesio sutrikimai - dramatiška problema, turinti kelti nerimą visai valstybei.

„Deja, bet medikai dažniausiai apsiriboja tokiomis apžiūromis ir tyrimais, kurie yra reglamentuoti įstatymais. O pagal juos, pavyzdžiui, 8-11 metų vaikams, jeigu jie pernelyg nesiskundžia, kraujo tyrimas nėra privalomas. Taigi per ketverius metus - nė vieno kraujo tyrimo. Elektrokardiograma privaloma tik 5-7 metų vaikams. Žinoma, jeigu vaikas ar tėvai papasakoja apie kokius nors negalavimus, gydytojai atlieka papildomus tyrimus. Tačiau neretai liga apie save nepraneša pačioje pradžioje. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo pakeista vaikų sveikatos tikrinimo tvarka ir reglamentuota privalomų profilaktinių vaikų sveikatos bei ankstyvojo amžiaus vaikų (iki 4 metų) psichomotorinės raidos tikrinimo tvarka, tačiau vaikų sveikatos tikrinimui reikėtų skirti dar daugiau dėmesio“, - sakė D.Mikutienė.

Pasak Seimo narės, vaikų sveikata buvo, yra ir turi išlikti sveikatos politikos prioritetu, tačiau vaikų sveikata ir su sveikata susiję įpročiai daugiausia priklauso ir nuo jų artimosios aplinkos, ypač nuo šeimos, tad suaugusiųjų rankose yra vaikų sveikata ir, žinoma, visų ateitis. Vaikų profilaktiniai sveikatos patikrinimai atliekami visus kalendorinius metus. Poliklinikose profilaktiškai pasitikrinti sveikatą nemokamai gali tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jiems už šias paslaugas mokėti nereikia, nes jas kompensuoja ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder