Naujovės koloproktologijoje: nuo prevencijos iki išskirtinių operacijų

Naujovės koloproktologijoje: nuo prevencijos iki išskirtinių operacijų

Specializuotame Klaipėdos universitetinės ligoninės koloproktologijos skyriuje pastaraisiais mėnesiais atsirado nemažai naujovių, viena jų - pacientams patogi vėžio prevencijos programa.

KUL Chirurgijos klinikos vadovas, Klaipėdos chirurgų draugijos pirmininkas, abdominalinis chirurgas doc. dr. Paulius Žeromskas akcentavo, kad ligoninėje pacientai gauna visapusę koloproktologinę pagalbą. Koloproktologai ne tik dirba skyriuje, bet ir konsultuoja Ambulatorinėje konsultacinėje poliklinikoje.

Skyriuje daugiausia gydomi žmonės, kenčiantys nuo tuštinimosi sutrikimų: vidurių užkietėjimo, išmatų nelaikymo ir t. t. Taip pat gydomi ir dubens organų iškritimai (makšties, gimdos, tiesiosios žarnos). Šioje srityje pacientus kompleksiškai gydo kelių sričių specialistai: ginekologai, urologai, koloproktologai. Taip pat gydomos ir onkologinės ligos.

Pasak P. Žeromsko, ko gero, naujausias įvykis - ligoninė pradėjo dalyvauti storosios žarnos vėžio prevencijos programoje.

"Pacientus, kai yra teigiamas slapto kraujavimo testas, pas mus siunčia tiesiai iš šeimos gydytojo. Ligonis į mūsų ligoninę gali patekti endoskopinės kolonoskopijos tyrimui, kuris mūsų ligoninėje atliekamas su visiška narkoze", - sakė Chirurgijos klinikos vadovas.

Pasak jo, jau daug metų apie 80 proc. visų storosios žarnos vėžio operacijų atliekamos laparoskopiškai. Pastaraisiais metais technologijos pasistūmėjo į priekį, atsirado plonesni laparoskopiniai instrumentai.

"Anksčiau būdavo vieno centimetro diametro instrumentai, kitaip tariant, skylė pilve būdavo vieno centimetro. Dabar viską galime padaryti vos per pusės centimetro pjūvį, taigi pacientui yra mažesnė trauma. Be to, yra įsigyta įranga, kuria galima per išangę operuoti mažai invazines vėžio atmainas ir tiesiosios žarnos polipus. Specialus rektoskopas leidžia pasiekti probleminę vietą, t. y. naudojama transanalinės endoskopinės mikrochirurgijos technika.

Vystydami šitą sritį pradėjome daryti transanalinę totalinę mezorektalinę eksciziją. Tokias operacijas Lietuvoje atlieka tik Santaros klinikos Vilniuje ir mūsų ligoninė Klaipėdoje. Pacientas iš pilvo pusės operuojamas laparoskopiškai be didelių pjūvių, o per išangę - transanaliai. Neretai operuoja dvi brigados", - naujausiomis operacijomis džiaugėsi P. Žeromskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder