Natūralios priemonės plaukams: naudingos ar pavojingos?

Natūralios priemonės plaukams: naudingos ar pavojingos?

Ar eteriniai aliejai gali išgydyti nuplikimą, o gal atvirkščiai - nuo per didelės jų koncentracijos galima nukentėti? Lietuvos knygynuose platinama Nijolės Degutienės knyga, kurioje žadama, kad augalinio aliejaus kaukės su eteriniais aliejais padeda užsiauginti sveikus, gražius ir ilgus plaukus ir net įveikia nuplikimą.

Natūralias kaukes, pagamintas pagal N. Degutienės rekomendaciją, giria ir žinoma rašytoja, ilgaplaukė Ilzė Butkutė. Tačiau aromaterapijos specialistai įspėja, kad knygoje pateiktos eterinių aliejų dozės - pavojingos ir jau yra nuo jų nukentėjusiųjų.

Vos nenupliko

"Viena iš mano mokinių papasakojo baisų atvejį, kai jos klientė, pasidariusi kaukę pagal knygoje išspausdintą receptą ir naktį praleidusi galvą apvyniojusi polietileniniu maišeliu, - ryte atsikėlė su siūliukais vietoje plaukų.

Jeigu toks atvejis būtų nutikęs Amerikoje, autorė turėtų sumokėti nukentėjusiajai didžiulę kompensaciją. O pas mus nėra įstatymų, apsaugančių klientus, todėl bet kas gali rašyti ką nori.

Knygoje rekomenduojama labai didelė agresyvių eterinių aliejų koncentracija, kuri gali pažeisti plauko svogūnėlį. Tai - nusikaltimas", - įsitikinusi Aromaterapijos instituto Lietuvoje įkūrėja, knygos "Aromaterapijos kerai" autorė, Grasso parfumerijos instituto absolventė Jūratė Kukenienė.

Pašnekovė stebėjosi knygos autorės drąsa nurodyti konkretų skaičių lašų, kuriuos reikia sulašinti į tam tikrą kiekį bazinio aliejaus. "Įspėjimas po tokiu receptu "pasitikrinkite, ar ne per stipru" eiliniam skaitytojui - nieko nereiškia", - sakė aromaterapeutė ir pridūrė, kad, be kita ko, žmonės dažnai klaidingai galvoja, kad didesnis kiekis preparato padės labiau, ir linkę iškraipyti receptus.

"Eteriniai aliejai - yra labai didelės koncentracijos produktas. Tai, kad jie išgauti iš augalų ir yra natūralūs - nereiškia, kad negali būti pavojingi.

Net vaistažolių arbatėlė, netinkamai naudojama, gali pakenkti, o eteriniai aliejai yra kelis šimtus kartų stipresni.

Yra tokių, kurie gali nudeginti ne tik plaukus, odą, gleivinę, gali kilti ir alerginė reakcija, net afilaksinis šokas. Todėl norint juos naudoti būtina pasitarti su kvalifikuotu specialistu, su medikais", - įspėjo aromaterapeutė J. Kukenienė.

Geriau mažiau

"Aromaterapijoje ir apskritai naudojant eterinius aliejus naudojamas principas "mažiau yra daugiau", - antrino Rūta Daunoravičienė, eteriniais aliejais prekiaujančios bendrovės "Kvapų namai" bendraturtė, laboratorijos ir gamybos vadovė.

"Eteriniai aliejai lengvai pereina odos barjerą. Dažniausiai norimam efektui pasiekti pakanka 0,1-1,5 proc. koncentracijos, priklausomai nuo eterinio aliejaus rūšies, arba augalo.

PATIRTIS. "Vienintelė "bloga" patirtis - tenka daug dažniau lankytis pas kirpėją", - teigė rašytoja Ilzė Butkutė, ketverius metus naudojanti natūralias aliejų kaukes, kurias gamina pagal Nijolės Degutienės rekomendacijas. Nuotrauka iš asmeninio albumo.

Renkantis koncentraciją, pirmiausia reikia galvoti apie saugumą, vengti pašalinio poveikio - odos sudirginimo ar toksiškumo.

Kuo dažniau ir kuo didesnius plotus tepsime, tuo saugiau rinktis mažesnės koncentracijos mišinius. Žinoma, prieš tai reikia įsitikinti, ar nesam pernelyg jautrūs", - aiškino R. Daunoravičienė.

Iš asmeninės patirties

Knygos "Gražūs, sveiki ir stiprūs plaukai" autorė Nijolė Degutienė tvirtino, jog paminėtas atvejis, kai skaitytojai pakenkė kaukė su eteriniais aliejais, yra pirmasis nuo 2014 metų, kai buvo išleista knyga.

"Iš keturių tūkstančių pirkėjų aš sulaukiau gal tūkstančio laiškų, kuriuose jie dėkoja už ataugintus plaukus. Buvo viena mergina, kuriai paraudo galvos oda, bet ji laikė mišinį ant plaukų po polietilenu visą parą, nors knygoje parašyta, kad pakanka pusvalandžio.

Problema, kad žmonės neskaito knygos. Šią knygą būtina perskaityti visą, nuo pradžios iki galo, kaip romaną.

Viskas joje nuosekliai išdėstyta. Jūsų pateiktu atveju moteris plaukams uždėjo kaukę, rekomenduojamą plikoms vietoms gydyti. Prie rekomenduojamo mišinio nurodyta, jog būtina pasitikrinti, ar jis ne per stiprus. Kaip tai pasitikrinti, yra parašytas atskiras knygos skyrius. Pasitikrinti yra labai svarbu. Kitoje knygoje tai parašysiu raudonai jau knygos priešlapyje", - tvirtino N. Degutienė.

Pašnekovė teigė, jog knyga "Gražūs, sveiki ir stiprūs plaukai" - tai pirmiausia yra jos pačios istorija.

"Aš nerašau jokių nuomonių, tik faktus, eksperimentų rezultatus, statistikos duomenis ir mokslo žinias.

Septynerius metus buvau kaip apipešiota višta. Plaukai nesiekė ausų. O dabar esu 64 metų pensininkė ir turiu ilgus plaukus.

Tai pasiekti gali kiekvienas, bet knygą reikia labai atidžiai perskaityti ir labai daug bei kantriai dirbti. Esmė yra tokia, jog plaukų folikulai užsikemša ir nebebūna maitinimo. Išvalius folikulus atsigauna plaukai", - dėstė N. Degutienė.

Pašnekovė tvirtino, jog tyrinėja augalinius ir eterinius aliejus nuo 1998 m. "Lietuvoje nėra šio mokslo paruošimo. Aš pati esu mokytoja, vedu seminarus ir parašiau knygą, esu Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios (papildomos ir alternatyvios) medicinos rūmų narė ir turiu teisę gydyti žmones", - į klausimą apie išsilavinimą atsakė knygos autorė.

Sustabdė plaukų slinkimą

Ketverius metus augalinių ir eterinių aliejų kaukes pagal Nijolės Degutienės patarimus gaminanti ir naudojanti ilgaplaukė rašytoja Ilzė Butkutė teigė, jog pirmosios, dar labai paprastos kaukės, kurias ji pasidarė tik perskaičiusi knygą, sustabdė intensyvų jos plaukų slinkimą.

"Mano asmeninis įspūdis toks, kad Nijolė Degutienė savo knygoje pateikė labai pagrįstus aprašymus ir labai detalias, be galo aiškias instrukcijas, kaip ji pati rašo, suprantamas net visiškam beraščiui.

Tik štai knygą perskaityti prieš maišant aliejus ir laikytis tų instrukcijų jau yra skaitytojo, o ne autorės atsakomybė", - tvirtino I. Butkutė.

Savo įspūdžiais ir patirtimi rašytoja pasidalino ir su savo skaitytojais. "Noriu pažymėti - mano nuomonė nėra perkama ir parduodama, aš niekada nerašau rekomendacijų už pinigus ar dovanas.

Apie Nijolės Degutienės knygą rašiau tik todėl, kad mane pakerėjo akivaizdi aliejinių kaukių nauda ir knygos išsamumas bei stilius", - sakė I. Butkutė.

Tačiau tai - procesas, o ne "stebuklinga piliulė", kurios dažnai ieško šiuolaikinis žmogus.

Čia tikro rezultato nepajusi po pirmo karto, verta palūkėti bent jau mėnesį, du. Jeigu naudojant kaukes plaukų slinkimas stiprėja, aš rekomenduočiau ieškoti priežasčių organizme - pasidaryti rimtą kraujo tyrimą, pasikalbėti su šeimos gydytoju", - dalinosi patirtimi rašytoja.

***

Šio straipsnio komentavimo funkcija išjungta vienos iš pašnekovių prašymu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder