Moterys dažniau tampa donorėmis

Moterys dažniau tampa donorėmis

Nacionalinis transplantacijos biuras informuoja, kad Lietuvoje užregistruota jau per pusantro tūkstančio asmenų, sutikimą donoro kortelei gauti pasirašiusių elektroniniu būdu.

Galimybė elektroniniu būdu pareikšti valią po savo mirties paaukoti organus ir (ar) audinius donorystei sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo įteisinta nuo šių metų kovo 27-osios.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu donoro korteles turi 19 702 žmonės, iš jų 18 872 asmenys sutinka donorystei po mirties aukoti visus savo organus ir (ar) audinius, 830 - ne visus.

Sutikusių aukoti save donorystei moterų yra kone dvigubai daugiau negu vyrų - atitinkamai 12 805 ir 6897.

Vertinant pagal amžių, labiausiai donorystei pritaria 18-30 metų Lietuvos jaunimas - šios amžiaus grupės žmonės turi net 11 237 donoro korteles. Pakankamai pilietiški yra ir 31-40 metų (4521 sutikimas donoro kortelei gauti) bei 41-50 metų (2423 sutikimai donoro kortelei gauti) gyventojai. Rečiau donorystei pritaria 51-60 metų gyventojai (964 sutikimai), o žmonių nuo 61 metų ir vyresnių, sutinkančių aukoti save transplantacijai, iš viso yra 547.

Lyginant pagal gyvenamąją vietą, daugiausia - daugiau kaip septynis tūkstančius - donoro kortelių jau turi Vilniaus apskrities gyventojai. Klaipėdos apskrityje - kol kas daugiau kaip 1600 žmonių.

Svarbu žinoti, kad turėti donoro kortelę reiškia žmogaus valią, bet ne garantiją, kad jis po savo mirties taps organų donoru. Be to, tikimybė žmogui patekti į transplantacijos laukiančiųjų eilę - keliskart didesnė, nei tikimybė tapti organų ir (ar) audinių donoru.

Norintieji pareikšti savo valią po mirties paaukoti organus donorystei, gali tai padaryti interneto svetainėje www.transplantacija.lt užpildę elektroninį sutikimą donoro kortelei gauti arba - užpildę popierinį sutikimą vaistinėje, gydymo įstaigoje ir kt. arba pasikalbėję šeimoje apie donorystę po smegenų mirties. Kai šeimos nariai iš anksto žino, kokia buvo valia, jiems lengviau priimti sprendimą, kai ligoninėje gydytojai praneša apie artimajam konstatuotą smegenų mirtį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder