Mitai ir tiesa apie imuniteto stiprinimą

Mitai ir tiesa apie imuniteto stiprinimą

Imunitetas – mūsų organizmo apsauginis barjeras, kovojantis su virusais, bakterijomis ir infekcijomis. Norėdami jį sustiprinti neretai pamirštame elementarias taisykles, o kartais ir persistengiame. Tačiau ar tikrai dauguma mums žinomų imuninės sistemos stiprinimo būdų yra veiksmingi?

ai, kiek miegame, įtakos imunitetui neturi

MITAS.
Imunitetas ir miegas yra tiesiogiai susiję. Kiek laiko reikia išsimiegoti, priklauso nuo kiekvieno individualiai, tačiau tyrimai rodo, jog suaugusiajam reikia 7-8 valandų, paaugliams - 9-10, pradinukams reikėtų bent 10 valandų, darželinukui - 11-12 val, o kūdikiui - net 16-18 miego valandų. Suaugusieji turėtų išmiegoti 7 valandas per naktį, kitaip organizmas tinkamai nepailsės. Tai, kad savaitgaliais keliatės vėliau ar po darbo bent pusvalandžiui nusnūstate, imunitetui mažai tepadeda. Jei rūpinatės savo sveikata ir gerove, nustatykite sau griežtą režimą ir miegoti eikite žinodami, jog pamiegosite bent 7-8 valandas.

Įvairi mityba - geriausias būdas stiprinti imuninę sistemą

FAKTAS.
Naudingosios medžiagos padeda jūsų organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis, o prasta, nesubalansuota mityba imuninei sistemai gali turėti neigiamos įtakos. Neatsitiktinai nuo vaikystės girdime, kad reikia valgyti kuo daugiau vaisių bei daržovių, – juose daug organizmui reikalingų medžiagų bei mineralų. Tai tik vienas iš imunitetą stiprinančių medžiagų šaltinių. Mėgaukitės sezoninėmis gėrybėmis prisimindami, kad jos yra pačios maistingiausios ir sukaupusios daugiausiai natūralių vitaminų. Medus, citrina, imbieras ir česnakas jau nuo seno žinomi kaip imunitetą stiprinantys produktai. Pasak medikų, džiovinti vaisiai, daržovės, daug baltymų turintys produktai, rauginti pieno produktai (kefyras, pasukos, natūralus jogurtas), riešutai, žuvys ar žuvų taukai taip pat padeda sustiprinti apsaugines organizmo funkcijas. Tiesa, jei norite sustiprinti imunitetą, vartokite mažiau cukraus, druskos ir duonos.

Eteriniai aliejai ir arbatos pagalba imunitetui

FAKTAS.
Imuniteto stiprinimas gali būti ir labai malonus. Bent pusvalandį skirkite sau ir ramiai pagulėkite aromaterapinėje vonioje. Imunitetą ypač padeda stiprinti kedrų ar eukaliptų eteriniai aliejai. Vakare išgerkite puodelį melisų, ežiuolės, čiobrelių ar įvairių imunitetą stiprinančių arbatos mišinių. Kokį rinktis geriausia, jums gali patarti žolininkė ar vaistininkė.

Stresas kenkia organizmo apsaugai

FAKTAS.
Besitęsiantis stresas (pvz., sunkumai darbe, artimojo liga ar netgi rūpestis kūdikiu) taip pat alina imunitetą. Tyrimai rodo, kad nekovojant su stresu imunitetas nusilpsta ir puola įvairios ligos – gripas vargina kur kas dažniau, gali išsivystyti diabetas ar širdies ligos. Kaip kovoti su stresu? Kartais gali padėti ir gilūs kvėpavimo pratimai, meditacija, joga ar kitokios treniruotės. Padėti gali ir lankymasis pas psichologą.

Teigiamas požiūris – naudingas sveikatai

FAKTAS.
Buvo atliktas tyrimas su teisės studentais. Jo rezultatai parodė, kad jei studentai yra patenkinti savo rezultatais universitete, jų imunitetas stiprėja ir ligos puola kur kas rečiau. Kai studentus kankindavo stresas – silpdavo ir jų imuninė sistema. Taigi, gebėjimas kiekvienoje situacijoje įžvelgti šviesiąją pusę gali pasitarnauti ir didinant atsparumą įvairioms ligoms.

Sportas ir imunitetas – nesusiję dalykai

MITAS.
Sportas tiesioginės įtakos imuniteto stiprinimui neturi, bet tai nereiškia, jog sportuoti nebūtina. Gydytojai vis dėlto pataria reguliariai mankštintis, nes taip kontroliuojamas  kūno svoris, gerėja širdies darbas ir kraujagyslių sistema, o tai labai svarbu stiprinantiems imunitetą.

Rankas plauti būtina

Faktas.
Nors atrodo, jog tai savaime suprantamas dalykas, daugelis kartais pamiršta nusiplauti rankas grįžę iš lauko, prieš gamindami maistą ir panašiai. Iš tiesų net ir nedideli kasdieniai įpročiai turi nemažą įtaką mūsų sveikatai.

Imuninė sistema taip pat sensta

FAKTAS.
Kodėl taip nutinka, mokslui kol kas pasakyti sudėtinga, tačiau įrodyta, kad su amžiumi ir jūsų organizmui darosi vis sunkiau kovoti su įvairiomis infekcijomis. Netgi gripas lengviau pagydomas jauname amžiuje. Manoma, taip yra dėl to, kad vyresni žmonės tinkamai neprižiūri savo mitybos, jų dieta būna nesubalansuota, o vaisių bei daržovių valgo rečiau.

Skiepai nuo gripo silpnina imunitetą ir didina tikimybę susirgti

MITAS.
Skiepai nuo gripo paruošia imuninę sistemai kovai su šia liga. Paprastai tariant, imunitetas išmoko organizmą atpažinti virusą kaip grėsmę. Skiepas negarantuoja, jog šia liga nesirgsite, tačiau tikėtina, kad sirgsite lengvesne forma. Antikūnai, kurių atsiranda dėl skiepo, vis tiek veikia kaip apsauga. Kai kurie prisiekinėja, kad iškart po skiepo prasideda gripas, bet tai ne tiesa – nedidelis karščiavimas gali būti šalutinis vakcinos poveikis, o ne ligos simptomas.

Saulės vonios ir imunitetas - nesusiję dalykai

MITAS.
Saikingas pogulis saulėje, žinoma, naudingas – saulė skatina vitamino D gamybą organizme. Tačiau per ilgos saulės vonios pažeidžia ląsteles, padidina melanomos ir kitų vėžio ligų riziką, taip pat silpnina imunitetą. Būtent todėl tausojantys imunitetą žmonės turi apsirūpinti saugančiu nuo saulės kremu.

Kaip stiprinti imunitetą?

Atsikratyti žalingų įpročių

Reguliariai mankštintis

Kontroliuoti savo svorį

Prižiūrėti kraujospūdį

Subalansuoti mitybą ir pasistengti, kad racione būtų kuo daugiau vaisių, daržovių, riešutų ir kuo mažiau sočiųjų riebalų

Gerai išsimiegoti

Nepamiršti laikytis higienos, dažnai plauti rankas

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder