2019 m. kovo 26 d. 14:01 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams

Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams nuotrauka, foto

© fotolia

Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų ir užkandinių, siūlančių meksikietiškos virtuvės gardumynus. Pagaliau atrandame vieną populiariausių virtuvių pasaulyje.

Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.

Aromatų ir prieskonių įvairove

Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.

Skirtingi užkariautojai į vietinę virtuvę įnešė skirtingų bruožų. Ryžiai, citrusiniai vaisiai, kalendra, arbūzai, vanilė, česnakas ir kviečiai įvežti į šalį ispanų konkistadorų valdymo laikais. Jie į šalį atplukdė kiaulių, karvių, avių, ožkų ir vištų. Visa tai vietinių indėnų buvo įvertinta ir greitai tapo neatskiriama mitybos dalimi.

Svarbiausi kukurūzai

Nors šalies šiauriniuose regionuose auginami kviečiai, kukurūzai ir pupelės nuo seniausių laikų buvo svarbiausi meksikiečių maisto produktai. Kukurūzai valgomi virti, tačiau dažniausiai iš jų gaminama tešla, vadinama masa. Iš jos ruošiami įvairūs produktai – tortilijos, tamalė ir panašiai.

Tortilija (tortilla) - blynas, naudojamas įvairiems patiekalams. Pavadinimas kilo nuo ispaniško žodžio torta, reiškiančio „apvalus blynas“. Jų receptui jau maždaug 12 tūkt. metų. Pirmieji jas pradėjo kepti majai, iš šių perėmė actekai, po to – Meksiką užkariavę ispanai, o vėliau tortilijos paplito po pasaulį.

Tamalė – kukurūzų miltų tešlos gabaliukai, naudojami savotiškam meksikietiškos lazanijos atitikmeniui gaminti.

Indėlis į pasaulio virtuvę

Daugelis meksikietiškos virtuvės patiekalų neapsieina be čili pipirų, paprikos, česnakų, svogūnų, taip pat dažnai naudojamas cinamonas, kmynai, raudonėlis, kalendra, vaistinė kirmžolė, kakava.

Vietiniai meksikiečiai iki europiečių atvykimo naudojo daug įvairių vaisių ir daržovių, Vėliau jie paplito po pasaulį ir dabar yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis. Prie tokių galima priskirti pomidorus, kukurūzus, paprikas, avokadus, pupeles, vanilę, papajas, ananasus, moliūgus, batatus, dumplūnes, guavas. Taip pat meksikiečiams galime dėkoti už žemės riešutus. Iš šios šalies kilęs ir kakavos gėrimas, šokoladas. Iš čia po pasaulį paplito kalakutai.

Regioniniai skirtumai

Meksikoje tarp šalių esama tam tikrų maisto ruošimo skirtumų. Šalies šiaurėje, kur plyti ganyklos, daugiausia ruošiami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, aračeros pjausnys. Jukatano virtuvė pasižymi saldumu, ten naudojama daug avokadų ir kitų vaisių, medaus. Pietryčių Meksikoje ruošiami aštrūs patiekalai, gausiai naudojama vištiena. Meksikos įlankos ir Ramiojo vandenyno pakrantėse – žuvies, jūros produktų. Oašakoje populiarios tamalės, įvairūs kiti kukurūzų miltų gaminiai. O štai Meksikos kaimuose galima paragauti įvairių egzotiškų patiekalų, kurie ruošiami iš iguanos, barškuolės, koatos, žiogų, skruzdžių ir kitų vabzdžių kiaušinių.

Nors šioje Pietų Meksikos šalyje yra tiek visokių produktų, kurių mūsų šalyje galbūt niekada nerasime, ši virtuvė puikiai pritampa Lietuvoje. Meksikietiški restoranai mūsų šalyje turi lankytojų ratą ir nemenką pasiūlą. O kai kuriuos patiekalus taip lengva pasigaminti, kad jie puikiai pritaps kiekvienos šeimos meniu.

Receptai

Batatų ir fetos salotos su riešutais

Reikės:

2 kg batatų,

1 šaukšto alyvuogių aliejaus,

140 g fetos sūrio,

50 g skrudintų riešutų.

Padažui: 4 laiškinių svogūnų, ½ ryšulėlio petražolių, 2 šaukštų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų medaus, 5 šaukštų balto vyno acto.

Batatus nulupkite ir supjaustykite dideliais gabaliukais. Smulkiai supjaustykite svogūnus. Orkaitę įkaitinkite iki 200C/180C. Saldžiąsias bulves suvilgykite aliejumi ir pabarstykite žalumynais. Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 30-35 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Sumaišykite padažą su žalumynais. Į dubenį sudėkite bulves, apipilkite padažu, sutrupinkite fetos sūrį ir suberkite riešutus. Švelniai pamaišykite rankomis, kad bulvės nesubyrėtų. Skanaus!

Greitosios tortilijos su faršu

6 vnt. reikės:

0,5 kg faršo,

nedidelės gūžės salotų,

indelio konservuotų pupelių,

svogūno, pomidoro, agurko,

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, kuminų.

Faršą pakepinkite. Jei rinksitės vištienos, tortilijų įdarą pagaminsite dar greičiau. Į pakepintą faršą suverskite indelį nusunktų pupelių. Leiskite joms sušilti. Įberkite druskos, pipirų ir kuminų. Viską išmaišykite. Daržoves susmulkinkite. Tortilijas pašildykite orkaitėje arba tikro bangų krosnelėje. Pateikti visus ingredientus galima atskirai, kad kiekvienas valgantis, galėtų įsidėti to, ko nori. Prie tokių tortilijų su įdaru tinka ir įvairūs padažai. Skanaus!

LSVEIKATA

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Tymų protrūkis Lietuvoje žmones paskatino domėtis, ar jie yra skiepyti nuo šios...

Tymai Lietuvoje: trūksta skiepų, o tėvus gąsdina bet koks bėrimas nuotrauka, foto

Šių metų pasaulinės tuberkuliozės dienos, kuri minima kovo 24 d. šūkis –...

Kūdikis Klaipėdoje užsikrėtė nuo giminaičio nuotrauka, foto

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), minėdamas Pasaulinę vandens dieną (kovo 22-ąją),...

Vanduo – ne tik gyvybės, bet ir susirgimų šaltinis nuotrauka, foto

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, prasidėjus tymų infekcijos protrūkiui Lietuvoje, ragina visuomenę...

A. Veryga apie tymų protrūkį: skiepų visiems neužteks nuotrauka, foto

Arvydas Vaitkus: esu nušalintas neteisėtai nuotrauka, foto

Klaipėda, Iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) generalinio direktoriaus pareigų atleistas...

Saulius Budinas atsirevanšavo Tarybai nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas atsirevanšavo praėjusią savaitę jo ataskaitos...

Gidas: antradienio renginiai Klaipėdoje nuotrauka, foto

Renginiai, Portalas VE.lt pristato antradienio renginius uostamiestyje:

"Neptūnas-Akvaservis" bandys atsirevanšuoti "Vyčiui" nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos "Neptūnas-Akvaservis", savaitgalį pirmose Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ketvirtfinalio rungtynėse Šakiuose rezultatu...

Klaipėda, Paskelbta prieš 17 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 49 min.

Renginiai, Paskelbta prieš 1 val.

Sportas, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...