Mėgstantiems pagulėti karštoje vonioje gydytojas turi svarbų įspėjimą

Mėgstantiems pagulėti karštoje vonioje gydytojas turi svarbų įspėjimą

Nusiskundimų sausa rankų oda ypač padaugėja atšalus orams, o žmonių nepadeda jokios priemonės ir odos būklė tik blogėja, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, daugelis daro kelias pagrindines klaidas, kurios lemia išsausėjusią ir perštinčią odą.

„Odos sausumas yra tas simptomas, kuriuo atėję pas dermatologus skundžiasi apie 40 proc. pacientų. Tokių nusiskundimų ypač padaugėja atšalus orams, o svarbiausia tai, kad daliai žmonių nepadeda jokios priemonės ir odos būklė tik blogėja“, – teigia A. Unikauskas.

Jis atskleidžia kelias netikėtas ir populiarias klaidas, kurios kenkia odai. Gydytojas tikina, kad atsiradus didesniam šalčiui mažėja odos riebumas, todėl prarandama drėgmė.

Pasak A. Unikausko, naudoti drėkinamąjį kremą žiemą – klaida. „Drėkinamuosiuose kremuose yra vandens ir organizmas pats apsauginio sluoksnio nebegamina. Be to, sustoja odos regeneracija ir nesusidaro barjeras. Reikėtų naudoti riebalinį kremą, kuriame vyrauja vaškas, sotieji riebalai ir trigliceridai, geriau gyvūninės kilmės“, – sako medikas.

Toks kremas, priduria jis, padeda rankoms, neleidžia joms prarasti drėgmės. Itin svarbu žiemą dėvėti pirštines: „Kai rankos atviros, į odą patenka daugiau deguonies ir susidaro kenksmingi deguonies radikalai. Tai oksidacinis stresas odai, žalojami odos baltymai. Paraudusi rankų oda yra uždegimo požymis.“

Viena didžiausių klaidų, kurią žiemą dažnai darome, tikina A. Unikauskas – ilgas gulėjimas karštoje vonioje.

„Karštas vanduo nuplauna odos riebalų plėvelę. Jeigu vonioje gulima daugiau kaip 20 minučių, vanduo patenka į odos ragenos sluoksnį, o tai yra blogai. Ir negalima naudoti „stiprių“ prausimosi priemonių. Po vonios apsauginis sluoksnis susidaro tik po 3-4 valandų“, – sako A. Unikauskas.

Viena didžiausių klaidų, kurią žiemą dažnai darome, yra ilgas gulėjimas karštoje vonioje.

Nors nesunku padaryti prielaidą, kad odą žiemą galime sudrėkinti ir gerdami daugiau vandens, taip nėra: „Odos paviršinis sluoksnis yra riebalinis ir vandens gėrimas jam įtakos neturi. Be to – kai odos apsauginiai barjerai pažeisti, ji drėgmės nebeišsaugos.“

Gydytojas taip pat pabrėžia, kad dar viena didelė klaida, kad nemokame žiemą teisingai apsirengti. Jis sako, kad odos ragenos sluoksnis bręsta dėl kalcio, o prakaitas kalcį praskiedžia. Kai oda neapsaugota, prausimosi priemonės patenka į gilesnius odos sluoksnius ir sukelia alergines reakcijas.

„Prakaituojame, kai prisirengiame per šiltai arba vilkime netinkamos medžiagos drabužius“, – įspėja A. Unikauskas.

Biochemikė, natūralios kosmetikos kūrėja Aistra Papaitė-Kazlauskienė žiemą pataria rinktis rankų odą puoselėjančius kremus.

„Rankų odos priežiūrai žiemą geriau rinktis riebesnes priemones, atsirinkti aliejus, tinkančius ir pagal odos tipą, ir priemones, kurios uždėtų apsauginę plėvelę, kad oda nesušaltų. Gamindami kremus namuose, rinkitės receptus, kuriuose nėra daug vandens. Didžiąją kremų dalį sudaro vanduo, kuris traukia šaltį ir drėgmę“, – sako specialistė.

Pasak jos, geri ingredientai rankų kremui žiemą – bičių vaškas, kakavos sviestas, sviestmedžių aliejus, simonsijų aliejus, vitaminas E.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder